El govern espanyol no s’enganya. Considera un desafiament qualsevol discrepància. Per tant, és “il·legal” tota iniciativa que no s’ajusti a la seva manera d’entendre la llei. Ja no hi ha PSOE. Tot és PP, i il·legals són tots els que no siguin PP. És a dir, la majoria dels catalans. La llei de consultes catalana i el decret que signarà el president Mas i que la concretarà cridant a urnes el dia 9 de novembre ni són llei ni són res. Per a ells.

Soraya Sáez de Santamaría i Mariano Rajoy han coincidit a il·legalitzar llei i consulta abans que el Tribunal Constitucional es digni a considerar si el seu recurs té sentit. Davant tot això queda clar que el conseller Santi Vila fa el paperina quan gosa apel·lar a l’autoritat d’un àrbitre que no n’és. Juguem contra algú que juga brut i l’única possibilitat d’èxit és deixar-lo en evidència i convertir-se en un problema de debò.

El govern català, doncs, tampoc s’hauria d’enganyar. Ahir Artur Mas va repetir per enèsima vegada: “Arribaré fins al final i convocaré la consulta”. No, president. És clar que haureu de convocar la consulta. I vós sabeu que ho haureu de fer amb l’habilitat necessària per falcar el decret entre l’aprovació de la llei i la suspensió del Tribunal Constitucional. Però, com que la suspensió és segura i tramposa, perquè els digníssims membres del Tribunal no perdran ni un segon mirant-se els raons de la part catalana i les de la pròpia part, la història no s’acabarà aquí. Cal convertir-se en problema de debò.

El “final” no serà la convocatòria de la consulta. No hi ha punts a part. N’hi ha de seguits, que són més previsibles. El primer seria executar-la malgrat la suspensió del Constitucional. El segon seria convocar eleccions plebiscitàries que permetin proclamar la independència i articular després un referèndum dins la legalitat catalana. Tot és difícil i tot és confús. Tret d’una cosa. La consulta del 9 de novembre no serà el final. Perquè, encara que la feu efectiva, president, després caldria actuar en conseqüència. La història acaba de començar. El “final”, per ara, queda en suspens.

Nou comentari

Comparteix