Totes les dades fetes servir per aquest article estan extretes directament del Ministeri de l’Interior i de l’Idescat.

 

Les eleccions al Congrés i al Senat de diumenge costaran més de 138 milions d’euros. Concretament, 138.961.517 euros. Tenint en compte que a l’estat espanyol hi viuen 46,7 milions de persones, el cost per ciutadà serà d’una mica menys de 3 euros: 2,97 euros per habitant. Dins d’aquests 138 milions d’euros hi ha totes les despeses necessàries pel correcte desenvolupament de la jornada així com les retribucions que reben els partits en funció dels vots i els escons obtinguts.

 

Desglossant aquestes xifres –insisteixo, sorgides del govern espanyol- es pot comprovar que d’aquests 138 milions d’euros pressupostats pel 28A, n’hi ha vora 56 milions que es destinen directament a les diferents administracions públiques. I d’aquests 56 milions, una mica menys de 14, concretament 13,6 milions estan destinats al cost del desplegament policial. És a dir, per vigilar tots els col·legis electorals, per garantir el trasllat dels vots i recomptes, i per protegir totes les seus implicades en el dia (i la nit) electoral, l’estat espanyol necessita una mica més de 13 milions d’euros i mig. Si tornem a fer allò de dividir per càpita, això surt a uns 0,29 euros, per tant, una mica menys de 30 cèntims.

 

L’aleshores ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va admetre en seu parlamentària que l’operació policial per intentar impedir el referèndum de l’1 d’octubre va ser de 87 milions d’euros. I era exclusivament cost policial. Això sí, el desplegament incloïa el lloguer de dos vaixells de passatgers i el trasllat de molts agents que, a diferència de diumenge, se’ls ha de pagar complement de destinació.

 

Repetint l’exercici de saber quin és el cost de la despesa per cada ciutadà, a cada ciutadà espanyol, l’intent de frenar i l’acció de reprimir la votació de l’1 d’octubre va suposar 1,9 euros. Quasi 2 euros, sis vegades més que els 0,29 euros de demà passat. Si tenim en compte que la jornada electoral del 28A afecta a tot l’estat espanyol i l’1 d’octubre era exclusiu de Catalunya, també es pot dividir el pressupost policial entre el nombre de ciutadans catalans. Si fem aquest exercici, el desplegament anti-referèndum va sortir a 11,53 euros per català.

 

No és només una metàfora, és una realitat palpable i econòmica: costa molt més intentar frenar una votació que no pas permetre-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa