El Consell, per la porta del darrere

"Si amb una instrumentalització maldestra es generalitza la percepció que l’entitat ha acabat essent un simple apèndix partidista, ja li podem anar donant el condol"

L’octubre del 2018, un any després de la celebració del referèndum que ho va sacsejar tot, Carles Puigdemont va anunciar la creació d’una nova entitat. El cent-trentè president, sota l’empara del cent-trentaunè, va intervenir per videoconferència en un acte que aplegava tot el govern al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb la solemnitat que comporta l’elecció d’aquell espai que encara espera la restitució de les pintures noucentistes de Torres García.  

Segons es va fer saber aquell dia, l’organisme anomenat Consell per la República havia de servir per internacionalitzar la causa de l’independentisme català i, finalment, per fer “efectiva” la creació d’una república catalana. La idea era que des d’aquella estructura es pogués actuar al marge de l’Estat espanyol, creant una mena de parlament paral·lel que podria prendre decisions prescindint de les restriccions imposades per Madrid contra el dret d’autodeterminació dels catalans, limitacions que són clares i evidents des que se’ns va ocórrer intentar posar el dret en pràctica col·locant urnes a cada poble i a cada barri. 

Els detalls del seu funcionament es van anar desgranant pocs dies després. La cambra creada sota jurisdicció belga havia de comptar amb un centenar de representants repartits de vint-i-cinc en vint-i-cinc: 25 diputats, 25 regidors, 25 membres d’organitzacions de la societat civil i 25 “ciutadans de tot el món”, que és una definició una mica vaga que no sé ben bé què vol dir. No es posaria en marxa plenament fins que s’arribés al milió d’adherits, un pas que es feia pel mòdic preu d’inscripció de 10€, quantitat que s’aportava per finançar la iniciativa i garantir-ne la subsistència al marge de subvencions.

L’empresa era ambiciosa, tot s’ha de dir, però no va funcionar. Més de dos anys després, el nombre d’ingressos ha quedat estancat als noranta mil, a una distància abismal d’aquell milió que es va fixar com a necessari per obtenir una certa representativitat del conjunt de l’independentisme català, i res fa preveure que això hagi de canviar en els propers dies, mesos o anys. És possible que el públic potencial hagi trobat diverses llacunes al pla: la dificultat d’aplicar sobre el terreny les deliberacions formulades en plena llibertat a mil tres-cents quilòmetres de distància, la poca fiabilitat d’aquesta fórmula d’elecció de representants dividits en quatre parts o la necessitat d’incorporar les opcions contràries a qualsevol exercici d’autodeterminació poden ser alguns dels punts febles que n’han frenat l’arrencada. Vés a saber.

Si bé del Consell per la República se’n sentia parlar ben poc, el nom ha tornat a circular arran de les negociacions, de moment fallides, per formar govern. Una de les condicions de Junts per Catalunya per a la investidura de Pere Aragonès és que aquest ens sigui l’espai per a pactar la coordinació de l’estratègia independentista. Hi ha dues dificultats, però, que no poden ser obviades: la primera és que l’independentisme, és a dir, el conjunt de ciutadans que voten partits independentistes, molt majoritàriament no s’ha associat al Consell, tal com indiquen els números que abans repassàvem. La segona rau en el fet que el president del Consell va concórrer a les eleccions del 14 de febrer com a cap de llista, quedant en segon lloc en el rànquing dels partits independentistes, per darrere d’un altre candidat. 

El fet que sigui únicament la seva candidatura electoral –i no pas les altres dues, que sumen uns quants diputats i vots més- la que reclami ara un paper preeminent del Consell en la política catalana podria ser vist com una maniobra per fer entrar per la porta del darrere l’opció que no va passar democràticament per l’entrada principal. Si amb una instrumentalització maldestra es generalitza la percepció que l’entitat ha acabat essent un simple apèndix partidista, aleshores sí que ja li podem anar donant el condol.  

Comentaris

  kodi 04/04/2021 1:27 pm
  ostia andreu!!, deu n'hi do com ajudes a q siguem independents, com actuïs igual en l'interès general del poble de Breda estem arreglats.
  Joan Villà 03/04/2021 7:34 pm
  Que pesats sou tots plegats. No teniu res per fer?
  Jordi 35 02/04/2021 9:50 pm
  Tota la rao Andre, Quan un, fent-se passar per periodiata independent, el que fa es donar l'opinio del seu propi partit, ERC, amb una instrumentalització maldestra es generalitza la percepció que el periodista ha acabat essent un simple apèndix partidista, aleshores sí que ja li podem anar donant el condol. Poder que pleguis Andreu, almenys de periodista, de tinent alcakde de Breda ja ho decidiran els teus ciutadans.
  322
  64
  Respon
  Gràcies 02/04/2021 9:45 pm
  Andreu Mas. Et demano que surtis d'una vegada d'aquest bucle de lluita entre els nostres polítics. Estem en una guerra de salud i amb l'estat. No ens maregis més. Deixa-ho i no fomentis més la confrontació. Ja sé que et costarà pq hi estàs molt instal.lat. Busca dins teu una qüestió més neta i positiva i treballa-la. Segur que t'anirà bé. Ànim.
  217
  71
  Respon
  Jaumet, el de SUÏSSA 02/04/2021 9:22 pm
  Escolanet! Calla, calla, per dir tonteries que les digui el teu mossen!
  197
  71
  Respon
   Pere Sans 02/04/2021 11:43 pm
   Andreu Pujol Mas, ets un pobre RUCOT I UN MEQUETREFE
   206
   77
   Respon
  Robert 02/04/2021 3:49 pm
  Aquesta manipulació maldestra és el que pretén fer ER per acabar d'ensorrar el Consell i invisibilitzar Puigdemont. Però no se'n sortiran. Els que ho estem a favor hem de seguir endavant i el dia que Europa forci a negociar serà l'associació més ben posicionada per fer-ho.
  244
  93
  Respon
  Joan Barnadas 02/04/2021 2:13 pm
  Tenir el president legítim a l'exili és molt útil si fa de president de la República. Si fa de candidat d'un partit, passa a ser un probma. Els patidaris de fer president Pau Casals ho tenien clar. I Tarradellas ho va entendre... A veure què fa el MH Puigdemont
  119
  107
  Respon
   Complir 02/04/2021 7:04 pm
   Andreu Mas. Ja has deixat anar la darrera dosi de verí. Ja has complert. Tranquil? Doncs ara deixa'ns en pau.
   223
   62
   Respon
  baldiret 02/04/2021 12:13 pm
  Ara ERC s'ha d'engolir el caramel enverinat preparat pel Nacionalisme d'Esquerres Espanyol de Catalunya. Una ensarronada consentida i usada al seu favor per ERC. I ara, que farem? un Govern Independentista o un Govern Autonomista-Botifler?
  162
  2
  Respon
  Tripartit no, gràcies 02/04/2021 12:08 pm
  El Consell per a la República és una pedra a la sabata dels que volen rendició i fer la viu viu escalfant trones a la Generalitat, al "Congreso" i a les taules de submissió al poder colonial. Alguns segurament confien fins i tot en arribar a "menistru" com en mandonguilla i tornar al Parlament de Catalunya parlant en la llengua dels castellans com en Illa. Els catalans que volem la independència, tenim el Consell, els Consells Locals, els CDR's, les parts de l'ANC i l'AMI no controlades per ERC
  308
  3
  Respon
   Si noi, 04/04/2021 10:03 am
   el CxR és una menjadora corruptgent que ningú ha votat. Si volen putes, que se les paguin de la seva butxaca.
   15
   27
   Respon
  Feu-li cas 02/04/2021 11:00 am
  Es nota que és un gran entès en portes del darrere.
  289
  97
  Respon
  El Consell, cardant per la porta del darrere 02/04/2021 11:00 am
  "Per la porta del darrere" s'aplica amb molta freqüència com a eufemisme de "pel cul". En aquest cas es literal ja que el CxR_kk només sap donar per cul i sembla que a ERC no li desagrada. I si li desagrada no queda clar per què no para de buscar-ho.
  88
  225
  Respon
  Votant expectant 02/04/2021 10:31 am
  ERC té 90.000 inscrits? No ho crec. ERC sí va acceptar el CpR d'entrada. Per què se'n va, pràcticament, sortir? Si deixes sol a l'altre soci (independentista) és normal que el Consell es desequilibri. A ERC se li veu el llautó cada dia més. El més normal i assenyat serà que JpC ajudi a fer president en Pere Aragonés i que ERC faci el que vulgui (ridícul inclós) al congreso de los diputados abaixant el cap amb el Sánchez, que s'oblidi del Consell i que governi Catalunya només amb la inestimable ajuda de la CUP. Potser així es retrataran durant menys... dels anys que presumeixen haver estat a l'estudi. Si JxC entrés al govern que pretèn la CUP també faria el ridícul, a més de corre el risc de perdre la dignitat i la raó de ser de la feina que es fa des de l'exili.
  245
  9
  Respon
   Octubrista 02/04/2021 12:13 pm
   Quan parlem d'ERC no ens hem d'oblidar dels militants i votants independentistes de bona fe que hi ha i que, ben segur, són la majoria. Estic convençut que tard o d'hora fotran una puntada de peu al cul a l'actual direcció i aleshores sí, aleshores si que tindrem la independència a tocar
   175
   71
   Respon
  El mirall et dirà què és el partidisme 02/04/2021 10:10 am
  Serveix per sortir de la ratera partidista i autonomista. La menjadora hermètica d'ERC atacant un consell de concentració nacional obert a tothom. Com sempre.
  217
  91
  Respon
  El Club Supwr3 tiene más de un millón y medio de socios. 02/04/2021 8:36 am
  La solución es JuntsxCS3. Con KRLS de President simbólic y Shin Chan como secretario general.
  153
  271
  Respon
   fat boy 03/04/2021 7:24 pm
   When are you going to open the Diputacion Provincial of the Rock of Gibraltar?. At least you should create the General Consulate of Al Andalus in Gibraltar.
  Un seguidor 01/04/2021 11:28 pm
  Yo es que me quedé sin cambio y ya ves... Juajuajuajua Juajuajuajua! Yo estoy en el consell de la República de mi casa! Juajuajuajua Juajuajuajua! Dios mio, vaya secta...
  105
  214
  Respon
  Narcís 01/04/2021 11:27 pm
  Ras i curt : deixem-nos-en de camàndules sinó ensarronades de baixa mena .. el Consell per la República no n' és una associació o organització que sí una Generalitat en llibertat .. pregunta com de simpatitzants té àdhuc colaboradors s'hi afegirien ! PD : és clar que n'és un ' apèndix partidista ' .. però de Junts pel Sí així que ERC es posi en marxa que no pas ' agrair a l'estat sa prevaricació ( pels efectes/ conseqüències o resultats posteriors ! ) !
  140
  73
  Respon
  Pep 01/04/2021 10:03 pm
  Anda ya !!! Aun no te has enterado que el objetivo número uno de Sánchez es cazar a Carles Puigdemont? Por algo será. Todos los demás son caza menor. Si tú quieres seguirle el juego a los psoeistas, dilo cláramente.
  284
  41
  Respon
  Pep 01/04/2021 9:59 pm
  Anda ys !!! Aun no te has enterado que el objetivo número uno de Sánchez es cazar a Carles Puigdemont? Por algo será. Todos los demás son caza menor. Si tu quieres seguirle el juego a los psoeistas, dilo claramente.
  109
  75
  Respon
  Octubrista 01/04/2021 9:32 pm
  Certament, el boicot contra el Consell posat en pràctica per ERC (i, no cal dir-ho pels medis unionistes més radicals) ha funcionat força bé. L'"apagada" informativa dels medis de comunicació -TV3 inclosa- en tot el que fa referència al C x R també ha donat cert resultat. El sabotatge, des de les territorials controlades per ERC de la decisió presa en l'Assemblea General de l'ANC, el gener del 2019, a Sant Boi, de donar suport explícit al Consell, un altre èxit d'ERC. Malgrat tot, el Consell és ben viu i és prop dels 100.000 afiliats. N'heu dificultat el creixement, però no l'heu mort. Jo, en el vostre lloc, no cantaria victòria.
  432
  105
  Respon
   Invents del TBO 01/04/2021 9:55 pm
   Els votants unionistes no saben ni que existeix aquest organisme, I ningú sap per a què serveix.
   105
   268
   Respon
    fat boy 03/04/2021 7:16 pm
    Ara els ho explicaran a la taula. A la taula i al llit al primer trienni.
  Cal transparència 01/04/2021 8:05 pm
  Es volen crear unes estructures com si la Generalitat no existís, i aquest és un punt fonamental per donar poc aval a la seva funcionalitat. De moment ha servit per crear tensions dins l'independentisme, i moltes reticències en relació al partidisme, i no ha afectat per res a l'estat espanyol. Si destinem organismes a crear divisions anem dats i beneïts.
  171
  626
  Respon

Nou comentari