El club dels sospitosos

"Sempre és un bon dia per sembrar la sospita, des del faristol del Parlament, des de twitter o des del FAQs. El club dels sospitosos és ben nodrit"

L’advocat Jaume-Alonso Cuevillas s’ha deixat anar en una entrevista a Vilaweb i ha esmenat de dalt a baix la línea retorico-política de la formació a la qual pertany. Recentment escollit membre de la mesa del Parlament, Cuevillas contradiu les promeses electorals de Junts pràcticament en cada resposta al periodista Josep Casulleras, i abraça el discurs d’ERC en qüestions crucials del funcionament del Parlament i del propi procés. A continuació, algunes –només algunes– de les afirmacions de Cuevillas:

Sobre la DUI: “De vegades en les xerrades que faig em diuen ‘aixequeu la DUI d’una vegada’. Com vols que aixequem la DUI? Ja ens agradaria. Penses que, si la poguéssim aixecar, no ho hauríem fet, ja? Però és que no tenim la força per fer-ho”

Sobre les resolucions simbòliques al Parlament: “Sabem que si admetem a tràmit una proposta de resolució que tingui per objecte reprovar el rei o reafirmar el dret d’autodeterminació, immediatament la fiscalia es querellarà i acabarem inhabilitats. La meva opinió és que això no és una confrontació intel·ligent. Això és intentar resistir d’una manera testosterònica “ (…) “És que no podrem mantenir res, perquè durarem una bufada i l’endemà el Constitucional ho anul·larà, i no tindrà cap recorregut ” (…) “Hem de deixar que ens inhabilitin sense pena ni glòria per una bestiesa?”

Sobre la delegació de vot de Lluís Puig (Cuevillas n’és l’advocat, per cert): “Si els tribunals diuen que el vot del conseller Puig no val, no tindrem capacitat de fer res. I a la pròxima votació el vot de Lluís Puig no es podrà comptar. No tenim capacitat de resistència”.

Independentment de si es pensa que Cuevillas té raó o no, és un fet que aquests són la mena de posicionaments pels quals els juntaires van convertir la presidència de Roger Torrent en un martiri des de dins mateix de la mesa del Parlament, des del Palau de la Generalitat i des de les xarxes socials. L’expresident del Parlament, caricaturitzat sense pietat durant tres anys com la quintaessència de la genuflexió davant de l’estat, deu riure ara des de casa seva. O potser deu plorar.

De fet, Torrent només va ser una víctima més d’un mètode que ha donat molt rendiment polític, consistent a sembrar sistemàticament la sospita de rendició sobre el company de trinxera, de govern o de cel·la. Si defenses que la desobediència institucional només té sentit en una fase molt avançada del conflicte i com a cop de gràcia final, perquè si no és un escorxador de lideratges i de quadres, en realitat no estàs per la desobediència institucional en una fase avançada del conflicte i com a cop de gràcia final, sinó que ets un covard que no està disposat a jugar-se-la per la independència; si dius que vista l’experiència caldran majories molt àmplies per doblegar l’estat, no és que vulguis aconseguir majories àmplies per doblegar l’estat, sinó que vols dilatar el procés per poder escalfar la cadira autonòmica i cobrar la pagueta; si creus que l’independentisme no pot regalar la gestió del mentrestant a l’unionisme perquè un moviment polític no pot desconnectar mai de les necessitats immediates de la gent, en realitat no et preocupen les necessitats immediates de la gent, sinó que ets un autonomista; si una exiliada torna després de tres anys, no és perquè donades les acusacions que pesen contra ella ha arribat a la conclusió que pot ser més útil fent política des d’aquí que des de fora, sinó que és el primer pas d’un pacte de rendició del seu partit amb l’estat per desarticular l’estratègia de l’exili; si no veus clar el Consell per la República i creus que tal com està concebut no pot ser un òrgan de coordinació reconegut per tots els actors de l’independentisme, en realitat no vols un òrgan de coordinació reconegut per tots els actors, sinó que vols acabar amb el President legítim i fas el joc a l’estat. Sempre és un bon dia per sembrar la sospita, des del faristol del Parlament, des de twitter o des del FAQs. El club dels sospitosos és ben nodrit i cal abocar-hi fems sense descans.

L’estratègia potser ha estat un èxit particular per a qui l’ha dissenyat, perquè ha mantingut viu i cohesionat un espai polític que ha trobat en conceptes buits com dignitat o no surrender un pegament intern eficaç, però ha resultat catastròfica per al conjunt del moviment, perquè l’ha fet entrar en una espiral de toxicitat molt difícil d’aturar. Hi ha els que s’han rendit i els que no s’han rendit. És igual que els fets no avalin l’acusació perquè la línia ja ha estat traçada, i esborrar-la, fins i tot si hi ha voluntat de fer-ho, costarà moltíssim. Per això les declaracions de Cuevillas han generat tantíssima incomoditat en el món de Junts: perquè se surten violentament del guió. Perquè aquestes coses es poden pensar, però només les han de dir els altres, “els que s’han rendit”.

Tant de bo les paraules de Cuevillas siguin l’inici d’una nova fase on les línies divisòries tinguin a veure amb les diferències reals, no amb les fabricades. Si fos així, ja haurien valgut la pena els insults i desqualificacions que ha rebut aquests dies a les xarxes enmig del silenci dels seus companys de partit.

Comentaris

  Llegasteis a mi vida con vuestro independentismo sincero y vuestra revolución de las sonrisas. 05/04/2021 1:18 pm
  Y no tardé ni ocho segundos en saber que Europa nos miraba. Fdo: Mr. Wonderful.
  Esquerres junquerianes, tots rics i que treballin els altres 05/04/2021 1:18 pm
  Un quatripartitd'esquerres espanyoles es el millor (Illa President, aragones vicepresident, la pija albiach i les nenes de la cup) . La gent vota esquerres per que vol l'atur i cobrar per no fer res com els menas, tot pagar, pis, menjar, escoles i vacances, i no pagar impostos ja que ells no son rics. El SOMNI VENEZOLANO de podemos,erc,cup es el cel a la terra pels esquerrans, i així els deus junqueras i beatos d'esquerres seran uns Maduros mo,t estimats. Viva Venezuela, viva junqueras.
  49
  16
  Respon
  Cuevillas substituït. Voltas desacreditat (encara més) 05/04/2021 10:45 am
  Efectivament, sospitós Voltas, "les paraules de Cuevillas són l’inici d’una nova fase on les línies divisòries tenen a veure amb les diferències reals", que són les que separen JxCat d'ERC. Unes diferències que han fet que Cuevillas sigui immediatament rellevat tot i haver aclarit que no es referia en cap cas a aspectes transcendentals com la investidura d'un president, que és el que va fer Torrent a les ordres de Junqueras per evitar la investidura del president legítim. Mentre els d'ERC fabriqueu espanyolitat, traïdoria i submissió, les diferències reals us aniran arraconant al femer de la història, que és quelcom que queda molt per sota de la famosa paperera.
   Aragones no serà president. ILLA SI amb els vots d'erc 05/04/2021 1:24 pm
   Aragones cagat i amagat, tremolant per que Junts no entrarà al seu govern. I aixi no sera president. ESQUERRES es el quatripatit d'Esquerres. Illa President i aragones vicepresident. TOTS SOM ESQUERRA, endavant!!!!
  Grande, Cuevillas! 05/04/2021 10:29 am
  Grande, Ballesta. Grande, Torra. Grande, Comin. La Liga de los Fichajes Extraordinarios.
  19
  173
  Respon
  Octubrista 04/04/2021 11:25 pm
  Que el senyor Cuevillas hagi fet unes declaracions que es contradiuen amb alguns posicionaments de JUNTS ( o dels "junters" en terminologia "ferrovialera") és un exemple de les contradiccions internes de la candidatura electoral JUNTS. Que el senyor Voltas ens vulgui convèncer de que l'existència de contradiccions internes dins la candidatura de JUNTS, és la gran demostració de que JUNTS s'equivoca insistint en respectar els resultats del referèndum del 1d'Octubre i en considerar el MHP Puigdemont el president legítim de Catalunya i que, per contra, ERC l'encerta de ple defensant el retorn a l'autonomisme, és patètic i ofensiu pels lectors.
  Purista 04/04/2021 10:33 pm
  Els sospitosos son tots aquells que no tenen cognoms catalans. Rufian, Trapero, Cuevillas, Baños. Aquests tenen ànima espanyola encara que hi lluitin perquè no surti i ens enganyaran. Junts te en Sánchez que es un tapat que cada cop te mes poder i ens la acabarà colant. Fieu-vos només de la gent amb cognoms catalans la resta ens acabaran traint.
  164
  105
  Respon
   Matar vells, racisme erc 05/04/2021 8:41 am
   Comparar al Baños amb el top.TRILERO.TELECINCO PELELE RUFIAN es propi dels racistes analfabets d'ERC.españa.SANCHEZ.155. Ferrovial el GAL fundat per Sant Junqueras el Mataviejas, un racista com molt be dius, ha fet un treball de genocidi de vells molt nazional.psoecialista, felicitats Dr. Junqueras
   40
   15
   Respon
   Junqueras pel racisme espanyol i pel genocidi definitiu dels catalans 05/04/2021 6:40 am
   Racista, ets d'er racisme ?
   20
   15
   Respon
  Noccoperació 04/04/2021 5:32 pm
  Dignitat és un concepte buit? Doncs res pleguem. La nocooperació és tan jurídicament perillosa com la desobediència?. Es po
  Esquerres de dictadors espanyols, QUE S'HO FACIN 04/04/2021 2:17 pm
  Erc no existeix, es una parroquia del furer, caudillo, generalisimo Junqueras. I junqueras no existeix, es la chacha, la querida, la dona de la neteja del furer, caudillo, generalisimo Perrito SSancheSS del GAL. ILLA president, el niño v7ce, albiach de señorita i la cup passant el mtxo. Esquerres, puffff olor de m... espanyola
  122
  7
  Respon
  Ramon 04/04/2021 2:15 pm
  ERC va arrossegar el catalanisme polític a fúmer el país sencer pel penya-segat amb un relat. I ara arrossega el catalanisme polític a la major ignomínia nacional que ha viscut Catalunya amb el relat diametralment oposat. Però en tots dos casos els molt miserables han tingut i tenen la santíssima barra d'acabar culpant els que acaben arrossegant d'una traïció que només és seva. ERC ha set en tot moment el talp del procés. La carta d'Espanya contra la llibertat de Catalunya.
  123
  3
  Respon
   Erc, l'odi a Catalunya 04/04/2021 2:19 pm
   Junqueras es españa.155, i el que no veu, es un rufian, o sigui un españollllll
   103
   5
   Respon
  Ramon 04/04/2021 2:09 pm
  ERC ara resulta que ha descobert que hom pot ser independentista i alhora creure que la independència no és factible en el curt i mig termini. Molt bé. Però llavors per mera decència haurien de fer dues coses: 1. Reconèixer la cagada i demanar perdó per haver atacat tant el nacionalisme català clàssic per haver cregut el que ara han descobert ells així com per haver dut Catalunya a la catàstrofe més absoluta arran d'haver sostingut el diametralment oposat al que sostenen ara; 2. Recuperar la lluita nacional, identitària, lingüística, de la que van renegar figurava que per assegurar la immediatesa de la independència i per fer independentistes els immigrants que votaven PSC: tracatrà, ara voten coses pitjors encara! El talp del procés era ERC.
  224
  91
  Respon
  Ramon 04/04/2021 1:04 pm
  Per això, per aquesta merda, mil trilions de vegades abans Jordi Pujol.
  360
  266
  Respon
   Anònim 05/04/2021 8:12 am
   Trobo faltar Dr. Stransgelove, (o com se digui) botzinant, algú en samp Res?
  Doctor Strangelove 04/04/2021 12:59 pm
  El problema és que en Covetes és una persona formada i suposo que en deu està fins als pebrots de batxillers i illetrats hiperventilats! Doc.
  La ley del embudo es la norma fundacional de nuestra República 04/04/2021 12:52 pm
  Y si algo une a todos los indepes es el fervor en su aplicación. En cualquier caso Torrent y Cuevillas no son comparables. Torrent es un hipster y Cuevillas es más clásico.
  Narcís 04/04/2021 11:16 am
  Ras i curt : a què ver aquest memoràndum .. a què ve aquests retrets .. a què ve a hores d' ara moure/ remoure res .. ? L' únic fet és que qui ' jugava ' a ser més independentista sinó l' únic independentista de Catalunya n' era ERC mentres llançaven allò de ' peix al cova ' .. i resulta que aquell no és que no es fessin amb cap peix sinó que no tenien ni cova ! PD : després de fer president al fals maoísta de sentiment euro i espanyol .. tot va romandre prou clar !
  Ricard 04/04/2021 11:09 am
  L'article pot encertar-la o no. El petit problema és que és ben igual. Als catalans les pugnes polítiques no els fan ni fred ni calor. Als catalans el que volem és una política que faci la vida impossible als ocupants castellans de manera que: 1. No ens drenin l'economia. 2. No ens ataquin la nostra identitat. 3. No ens humiliïn sempre que poden. Volem saber qui vol aplicar aquesta política i no volem que ho expliquin, sinó que ho facin quan més aviat millor.
  Ramon 04/04/2021 10:41 am
  O ERC, o Catalunya. Jo, Catalunya!
  243
  164
  Respon
   Pere 04/04/2021 11:33 am
   O Ramon o els catalans i les catalanes. Jo, els catalans i les catalanes!
   353
   413
   Respon
    RePere 04/04/2021 12:24 pm
    Els catalans i catalanes passats pel sedàs d'ERC no són més que espanyols i espanyoles residents a Catalunya.
    242
    129
    Respon
     Ramon 04/04/2021 12:41 pm
     ERC no hi té cap dret a fer llur actual discurs. Menys encara, sense haver abans demanat perdó.
      Your 04/04/2021 8:36 pm
      Dir que l'utilitza malament sense indicar l'error no és que ajudi gaire. Llurs pot substituir "seu o seva" de la 3a persona del plural.. "Els d'ERC no tenen cap dret a fer llur discurs" seria correcte.
      24
      Filòsof 04/04/2021 3:52 pm
      Ramon utilitzes malament el llur.
      64
      70
  Jordi 35 04/04/2021 10:41 am
  Un article que es una clara critica al argument de les 155 monedes de plata!!! A mi em sembla que l'unitat que ens cal, es tant en els acords (allo que hem de fer), com en ela desacords (allobque no hem de fer). Em sembla basic i fonamental. Tant de bo aquestrs negociaciona vagin en aquest sentit, o sera una legislatura mes perduda, un govern mes perdut. Espero que tots tres partits vagin cap aqui.
  penombra 04/04/2021 9:53 am
  Article en la linia revengista habitual d'ERC. Res de nou, desengrescador, gris... Objectiu acomplert, passi per caixa.
  125
  2
  Respon
  I així anem. 04/04/2021 9:33 am
  En una Catalunya independent hi ha d'haver partits de dreta, de centre i d'esquerra. Per aconseguir-la tots ells han d'anar units. Després que facin política partidista, però abans, NO. El que està passant ara només és un joc de cadires. Sentir parlar o llegir articles de Voltas, Barberá, Reguant i tota mena d'opinaires subjectius és molt trist. És necessari llegir l'article d'Ot Bou Costa: https://www.vilaweb.cat/noticies/la-cup-en-terra-de-meravelles/
  202
  5
  Respon
   Doncs sí 04/04/2021 9:59 am
   Totalment d'acord. Un bon article, com tots els de l'Ot.
   216
   139
   Respon
  El que es diu i el que no 04/04/2021 8:26 am
  Diu l'Ot Bou en un article avui: "...Esquerra es va redefinir* com ja sabem: no investint Puigdemont, parlant d’eixamplar la base, retirant l’escó de Torra, fent que Rufián parlés sempre en castellà, fitxant Ernest Maragall, fitxant Joan Josep Nuet, enviant Joan Tardà als diaris espanyols i Sergi Sol a les tertúlies, associant Junts amb l’extrema dreta, substituint la paraula ‘independència’ per la paraula ‘república’, parlant de govern efectiu, criminalitzant les barricades, investint Sánchez..." *redefinir del doneu-me 68 escons i proclamaré la independència. Canviar d'opinió i objectius és lícit, però no enganyar la gent presumint d'independentisme (jo soc el més independentista dels independentistes i tal, que deia el Junqueres) i alhora carregant contra els "convergents", al més pur estil PSOE. Tot plegat és el preu per aconseguir l'indult pel Junqeres?
  424
  45
  Respon
   Lluís 04/04/2021 5:45 pm
   A Junqueres l’indult se la bufa. Te nassos que tinguem que sentir que els súper indepes son els de convergència i esquerra ara resulta que es un partit espanyolista. Hem perdut el nord com a poble. Amb reflexions com aquesta està clar que mai assolirem la independència.
   143
   113
   Respon
    Amb erc, sempre espanyols, i corruptes com el Ferrovial Junqueras 15.000 catalans assassinats 04/04/2021 7:58 pm
    Montilla era el nou Macià del franquista Carallod-Rovira. Dir que erc es independentista ho pot dir un boig, un fileso o un ferrovial. Junqueras, independentista? au puja a la burra i que l'aragones li doni aufals!!!
    En català "que haguem de sentir" 04/04/2021 6:33 pm
    A Junqueras se la bufa Catalunya. Ell estima Espanya (Junqueras dixit) i als espanyols, i amb ells vol fer una república espanyola en territori català i seguir imposant el castellà a Catalunya via cooficialitat. El prototip de català exemplar de Junqueras és el Rufián.
   Ramon 04/04/2021 12:42 pm
   L'any 2017, per fer-nos votar ERC, Espanya va posar Junqueras a la presó. Enguany, per fer-nos votar ERC, Espanya va treure Junqueras de la presó.
   l'indult pel Junqeres? 04/04/2021 9:50 am
   Mes aviat és INDULT PER TOTS ELS PRESOS POLÍTICS, també els corruptgents processistes que no s'ho mereixen per rebentar l'independentisme. Només volen la unitat si manan ells, ho han demostrat els últims 10 anys!
   345
   662
   Respon
    Ester 04/04/2021 4:44 pm
    Junqueras es honrat ho diu ell, el lladre de Ferrovial, l'assassi de 12.000 vells pel metode homrani.erc.SS. Erc sempre nazional.socialistes
    Sectari 04/04/2021 10:01 am
    La teva falsedat no aguanta ni deu segons d'hemeroteca. H estat ERC la que successivament ha rebutjat anar junts a eleccions.
    551
    239
    Respon
  Erc putrefactes espanyols 04/04/2021 6:45 am
  Vomitar odi i complexe d'inferioritat es erc una secta religiosa de venuts al Sanchez.155. Cap pacte amb el falangista Junqueras del psoe.españa. Aneu al psoe, espanyolistes d'ERCgats
  261
  41
  Respon

Nou comentari