El català s’aprèn a la classe de mates i l’Estat ho sap

L’altre dia em vaig fixar en una frase de la sentència del TSJC (no la més recent, sinó la del març), que diu que “l’obligatorietat que el castellà sigui la llengua vehicular a l’ensenyament deriva directament de la Constitució”, fent referència, se suposa, a l’article 3 que diu que tots els espanyols tenen el deure de conèixer el castellà. La premissa, falsa, és que els catalans aprenen el castellà gràcies a l’ensenyament i sense el castellà a l’escola, no l’aprendrien igual.

Però la premissa només és falsa, és interessada. És part d’una narrativa també falsa que intenta fer veure que defensa quantes més llengües millor i una suposada equanimitat. Qui pot estar en contra de tenir més idiomes a l’escola? Juguen amb això. “Que cadascú parli l’idioma que vulgui.” “Que els pares puguin triar l’idioma per l’ensenyament dels seus fills.” A primera vista, sembla lògic i just. Però amaga un objectiu molt diferent.

I és per això que és tan important entendre la premissa falsa. I no caure-hi.

No s’aprèn el castellà a la classe de castellà. No s’aprèn el català a la classe de català. (I em permetreu dir que no s’aprèn anglès a la classe d’anglès. Ho he constatat moltes vegades!) On, llavors? Per tot arreu: a casa, al pati, al sopar, al taxi, al restaurant, a Youtube, amb els amics, els sogres, els cosins llunyans, al mercat. Quan tens algú davant amb qui hagis de comunicar. I tant que pots tenir una introducció a un idioma a la classe d’aquell idioma, però només el parlaràs si en tens alguna necessitat. Si hi ha una situació que requereix que el parlis o que l’entenguis.

Però, llavors, si això és veritat, per què és tan important que l’escola estigui en català? Perquè l’escola catalana és un dels últims llocs on el català és (una mica encara, de moment) necessari. Per passar d’un curs a un altre, es necessita el català. I per això, s’aprèn. S’aprèn a la classe de socials, a la classe de tecno, a la classe de mates, potser més encara que a la classe de català. Hi ha molt pocs altres àmbits on el català és necessari. Cap amb la mateixa transcendència.

En canvi, el castellà és necessari per tot arreu. Per anar al cine, per mirar la major part de la tele o sèries, per llegir instruccions (de medicaments, electrodomèstics, jocs), per entendre molts llibres, per fer cerques a Google, per parlar amb molta gent, per tractar amb moltes empreses, per anar a judici i podria continuar una bona estona.

Potser tu pots viure sense parlar castellà (ho dubto) però és pràcticament impossible viure aquí sense entendre’l. I si ho fas, estàs perdent moltes coses. És per això que en saps. I en sé jo. En saben els meus fills, que han viscut gairebé sempre en català o anglès. El sabem tothom. No perquè ho digui la Constitución, sinó perquè ho ha fet necessari l’Estat espanyol, minimitzant curosament i fent irrellevant el català alhora. L’Estat vol que el castellà sigui necessari i que el català sigui una relíquia. (Per què? Perquè eliminar el català és eliminar els catalans i apropiar-se del territori.)

I quin és l’únic lloc on encara no havien triomfat (del tot)? L’escola. Tenen el 95% de tota la resta i ara venen a per l’escola. Per això que ara diu que cal el 25% de classes en castellà. Per què el 25%? És una xifra absolutament arbitrària. Perquè si haguessin dit el 50%, igual hi reaccionaríem massa. Volen bullir la granota, no que saltem. Però ja vindrà. Sempre amb el relat de justícia i lògica amb la paritat, amb el “com més idiomes millor”. Amb el relat fals que l’ensenyament en castellà deriva del deure constitucional de conèixer’l. Per combatre el relat fals, cal entendre’l.

Si no sabem on s’aprèn el català –no a la classe de català, sinó a les classes de mates, socials i tecno– igual deixem de defensar aquestes classes. Si no ens adonem que el català ara mateix és necessari pràcticament enlloc més, que el castellà ja té el monopoli de la necessitat, potser caiem en la trampa de la paritat lingüística a l’escola pensant que no passa res, si ja tenim 75%. No tu, estimat lector, parlant nadiu que el parles sempre, que el defenses sempre, sinó el veí no-sociolingüístic que potser no ho té tan clar, que té molts altres fronts oberts. Si no entenem que el català s’aprèn quan es necessita, potser deixem d’exigir que el nostre govern el faci necessari en tots els sectors: audiovisuals, administració, etiquetatge a més a més de l’escola. Cosa que malauradament no acaba de fer.

No és suficient que el parlem tu i jo, encara que sigui sempre. Ja ho fem, i mira quina necessitat genera això en la majoria de la població. Mínima. Cal que desmuntem les mentides de l’Estat i no permetem que les faci servir per emetre sentències. I cal que exigim, sí, que exigim, amb el nostre vot i els nostres diners, que els nostres representants facin necessari el català, a l’escola i arreu.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Novembre 26, 2021 | 18:26
  Y todo esto ya lo ha publicado el BOE de la repugblica de tractoria inventado por el pastelero loco para conocimiento de los tractorianos.
  Jordi Indepe Novembre 26, 2021 | 18:33
  Liz Castro té raó, el cap ordenat. Va guanyar les eleccions a dirigir l'ANC quan la Carmeta va plegar per presidir el Parlament, però no era de la corda corruptgent, vés per on, i a dit van posar al peix bullit Jordi Sànchez. Els corruptgents, cosa que tocan, cosa que trencan...
  Ricard Novembre 26, 2021 | 19:25
  Tenen el 95% de tota la resta i ara venen a per l’escola.
  Pic Novembre 26, 2021 | 20:12
  Molt ben explicat i raonat. Liz
  Pol Novembre 26, 2021 | 21:19
  D'acord amb Liz Castro, gràcies per l'article.
  Georgiana Novembre 26, 2021 | 21:43
  Votants d'ERC ja podeu agrair-los els vots a favor de la llei Celáa. I ara el president Aragonès i el seu Govern passa la responsabilitat als mestres. El Problema no és l'obligatori 25% sinó que reconeix el Ministeri d’Educació Espanyol com una autoritat competent per a regular el règim lingüístic a Catalunya. Violats tan per aliens com coneguts! Gracias Izquierda Republicana de Cataluña!
   Marta Ferrussola Novembre 27, 2021 | 09:12
   El meu home si que ho va fer bé, va renunciar al cupo com els bascos per tenir la llengua, això diu ara, però tota la Famiglia sabem que sempre ens ha agradat més els calers a les nostres butxaques que la llengua a Catalunya...
   Georgiana, ah si? Novembre 27, 2021 | 09:15
   Cap responsabilitat pel batxiller foll i gens preparat que unilateralment va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho totenmerdat?
    Ricard Novembre 27, 2021 | 16:40
    La xerrameca annexionista de cada dia. L'única merda es Castella tocant els nassos a Catalunya, amb la merda de sistema dictatorial que gasten amb els que no som castellans.
     pobre corruptgent Ricard... Novembre 28, 2021 | 16:33
     Ens vol fer creure que tot indepe vota corruptgents, per això van perdre la presidència de la Generalitat... Ruc? Mentider com Fuigpelmón?... Els corruptgents son així de falsos i hipòcrites.
  Fiodor Novembre 26, 2021 | 22:57
  Magnífic l'escrit Sra. Liz Castro
  Avi Novembre 27, 2021 | 04:03
  No l'encertes gaire. El català s'apren a l'escola SI, i encara que ho critiqueu TOTS els alumnes quan surten de l'escola l'entenen i el saben parlar. Ara be, que el triin per a comunicarse com la seva llengua ja es una altra historia, aixo depen de la demografia i està perduda, un exemple: tu vas a alemanya a viure i treballar amb la teva familia, tots apreneu alemany, pero als teus fills els parlaras en català i no en alemany, si us trobeu una altra familia catalanoparlant li parlareu en català i no en alemany, i si els vostres fills juguen amb altres nens catalans parlaran en català i no en alemany encara que l'alemany es obligatori per tot tu tries parlar la teva llengua. Doncs be, si un dia la majoria de la societat alemanya fos per demografia catalanoparlant, seria el mateix problema que tenim aquí
   Ricard Novembre 27, 2021 | 16:41
   Mentida. A Alemanya els mitjans són en alemany, i no en català.
  Narcís Novembre 27, 2021 | 07:52
  Ras i curt : com deia un lingüista " si un idioma no és útil i necessari, es perd " . . i si de catalans de cor, de sentiment, d' amor, no n' hi ha prou per manca de fills així majoria forana on amb el castellà es fan amos i senyors arreu . . normal el català sigui fluix, afluixi ! PD : només esperar majoria de persones siguin dignes per respectar la terra que trapitgen o Catalunya, atès que espanya no ho és ni ho ha estat mai ni ho serà mai ( no debades és el cul del món per molt cinc- cents milions que el parlin ! ) !
   Psiquiatra d'en Narcís Novembre 27, 2021 | 09:17
   Prengis les pastilles avi i dexi d'empipar als lectors amb els seus vomits incongruents.
    Ricard Novembre 27, 2021 | 16:43
    Constato que a més de psiquiatra és vostè imbècil.
     Pau Novembre 27, 2021 | 20:37
     RICARDO,te estás volviendo muy faltó,ya no tienes bastante con tu fobia a todo lo español"entre lo que te has de incluir tú",que ahora te dedicas a psicoanalizar a los demás.
    Mick Novembre 27, 2021 | 17:46
    Si, sóu la riota del món. Sort en teniu de les almoines de la UE, paletos.
   Traca Novembre 27, 2021 | 16:46
   Pobret como chochea.
  Georgiana Novembre 27, 2021 | 16:31
  Ms.Castro why don't we all, politicians, journalists, commentators stop beating around the bush and say the appalling truth? The State and some of our politicians and journalists want us to believe that without Castilian language catalans cannot function or develop, and is totally the other way around. It is them Spaniards that can't function or impose without Spanish in Catalonia. Amb el català no es necessita el castellà. Amb el català podem dir-ho tot, fer-ho tot i amb tothom (yes even physics). Tenim el que no volen que tinguem identitat, cultura, història, resumint país.
  La immersió lingüística cau pel seu propi pes Novembre 28, 2021 | 10:37
  Només cal sentir parlar en espanyol Marta Rovira o Miriam Nogueras, que no sé si han patit la immersió però que ho sembla ja que ho parlen de puta pena. En canvi, Artur Mas i Jordi Pujol, anteriors a la immersió i estudiants en prestigiosos centres privats, tenen un espanyol millor que molts espanyols, periodistes inclosos.

Nou comentari