El 14F també contra la corrupció

"Votem també contra la corrupció, els seus banalitzadors i encobridors"

Des que El Món em va demanar que hi col·laborés quinzenalment amb un article, n’he escrit uns quants sobre la corrupció i el frau. Contra el que més m’emprenya, m’enerva i em desanima de la política i de l’exercici del poder, de qualsevol poder, de qui té capacitat d’influència sobre d’altres. Avui hi llegeixo sobre la roda de premsa de l’Oficina Antifrau de Catalunya per fer públiques directrius per evitar les situacions d’irregularitat en la vacunació contra la COVID, per anunciar que investigarà les denúncies que se li presentin i per reclamar que les administracions concernides obrin expedients perquè “aquestes actituds contràries a l’interès general no poden quedar impunes i sense resposta (…) perquè les vacunes s’han comprat amb diners públics i estan sota la responsabilitat i control de les institucions amb una funció clara de salut pública”. És inevitable assenyalar les declaracions i l’actitud de la nova ministra de Sanitat espanyola circumscrivint la (no) persecució dels casos de corrupció vaccinatòria d’alcaldes i càrrecs polítics a la mera sanció social. 

Que necessària que és la sola existència de l’OAC i la seva funció divulgadora, preventiva i analítica sobre la corrupció i els seus efectes.  Cada dos anys, des del 2010, elabora un baròmetre sobre les percepcions i actituds de la ciutadania al voltant del fenomen de la corrupció a Catalunya. Per què la ciutadania no castiguem la corrupció, o no sempre ho fem? L’investigador Marc Guinjoan va elaborar una Anàlisi del fenomen de la corrupció a Catalunya a partir de les dades del cinquè Baròmetre de l’Oficina Antifrau de Catalunya, de l’any 2018, i hi concloïa que “els votants poden eximir un partit de les responsabilitats sobre un cas de corrupció quan no disposen de la informació necessària per avaluar el cas; quan es fa difícil identificar qui és el responsable de l’acte corrupte; quan no es dona credibilitat al cas que es presenta; quan no es disposa d’una alternativa política satisfactòria a qui votar; o quan el votant pot extreure rendes del mateix acte corrupte”. I jo hi afegiria, quan des de les mateixes instàncies de poder de l’administració es banalitza i es relativitza i/o s’engega un ventilador desinformador. Quan a la pràctica no es fa res per evitar-la, per combatre-la i per castigar-la. El 14F tenim unes eleccions que han de triar el Parlament que escollirà president que farà govern per a la pròxima legislatura: votem també contra la corrupció, els seus banalitzadors i encobridors.

Comentaris

  Octubrista 05/02/2021 9:38 pm
  Tots aquells que per electoralisme compren el discurs del poder colonial per desqualificar la senyora Borràs es posen al mateix nivell dels que justifiquen la presó dels presos polítics. Quan a més es fa dissimuladament, insinuant perquè no sigui dit que ho han dit, encara fa més fàstic, inclús fastig que és pitjor.
  Manel 05/02/2021 1:50 pm
  Quina llàtima que fa llegir això. Quan no queden arguments sempre surt al rescat l'ombra de la corrupció. El mateix va passar mab l'alcalde Trias a Barcelona. Si ara algú intenta aprofitar-se de les trampes que ens ha posat l'estat és més que segur que ho fa per que està "cagat". No cal recordar Ferrovials ni cal recordar tampoc a tots, quan dic tots vull dir TOTS els alcaldes d'ERC que també estan incomnplint la llei de contractes. Per fraccionament sobre tot, però també per altres motius. Si seguim així, tot això sortirà i ens farem més mal encara.
  Doctor Strangelove 04/02/2021 9:11 pm
  S'entén tot, hi ha un partit corrupgent anomenat Jx3% o també Jxsou. Sabem qui sou i us expulsarem de les nostres institucions! Al carrer que diria el pelat del Txiringuito! Doc.
  fat boy 04/02/2021 4:20 pm
  Aixo inclou alcaldes de Puigcerda i consellers que trien col.laboradores en funcio de quina les te mes grosses?.
  Narcís 04/02/2021 1:19 pm
  Sí un estat o aquest ja n' és corrupte de per si .. qui pot esperar-ne res de bo, res de sa, res de net, res de .. dignitat ( cal desglossar totes les malifetes econòmiques d' ençà de llur neixement fins avui, ara i aquí ?) ? PD : una raó més per sortir disparats , per votar partits independentistes i . . . junts !
   Cavaller pallares 05/02/2021 10:29 pm
   Em sembla molt baix, en tot els sentits. La posició d'ERC amb el tema Laura Borras es especialment grru, dona mes credibilitat als informes de la Guardia Civil que a la paraula de la Borras, o el que van dir sobre el tema els Mossos o la Sindicatura de Comptes. Patetic, esgarrifos. De molt poc nivell Sra. Simó
  Ramon 04/02/2021 10:21 am
  Dono per fet que a l'Anna Simó deu indignar-la molt, que tant les corrupcions del seu partit, com les dels seus socis de tripartit, sociates i pudents, es tapin, s'amaguin, es neguin, es relativitzin, es banalitzin. I ja no diguem com deu indignar-la que, quan algun mitjà de Madrid en destapa un cas tan gros que no sigui possible ignorar-lo, la reacció de l'espai mediàtic de Catalunya sigui contra el mitjà!
  156
  46
  Respon
   Fes-nos cinc centims 05/02/2021 10:53 am
   De quines corrupcions parles? ERC en 90 anys ZERO casos de corrupció. Ahhh, et refereixes als Corruptgents? Dons posa-hi pebrots i digueu!
  Bot 04/02/2021 8:41 am
  Soros: financia més de 200 organitzacions progres només als estats units. Un autpentic exèrcit de mercenaris
  24
  42
  Respon
   Si noi, 05/02/2021 10:51 am
   els filàntrops financian gent honesta, als corruptes els financen empresaris corruptes.
    Bot 05/02/2021 1:01 pm
    Soris és un empresari supercorrupte
  Ramon 03/02/2021 10:56 pm
  L'espai mediàtic de Catalunya tapa, amaga, relativitza, banalitza, la corrupció de sociates, pudents i ERC. Bàsicament perquè l'espai mediàtic de Catalunya és progre o sigui lacai i servidor del tripartit, és a dir, d'Espanya, perquè el relat d'Espanya a Catalunya és el del tripartit, el relat progre.
  218
  77
  Respon

Nou comentari