Destapem què hi ha darrere la nau de Badalona

"Tinguem el detall de no posar-nos del costat dels lladres sense escrúpols que viuen als barris alts de les nostres ciutats mentre a les naus abandonades la gent es crema"

Les administracions es passen la pilota, la dreta aprofita per rascar vots i els mitjans de comunicació de l’Íbex se sumen a la festa criminalitzant les víctimes de l’incendi de la nau de Badalona. No tinc dades però imagino que, davant aquest tractament de la tragèdia, una part important de la ciutadania deu pensar si aquesta gent no estaria millor a casa seva que vagant pels nostres carrers. I una part, també important, deu pensar que potser el millor seria fer-los fora de les nostres ciutats i estalviar-nos problemes. Hi ha i hi haurà molts incentius per conduir l’opinió pública cap a aquestes posicions. Sobretot perquè, si obríssim el focus per intentar entendre per què hi ha tantes naus de Badalona arreu del nostre país, hauríem de començar a demanar explicacions als botxins que financen les campanyes de rebuig cap a les víctimes.

Ens expliquen els mitjans que molts dels habitants d’aquesta nau eren “subsaharians”, una zona del món que no sabem ben bé on comença ni on acaba, però que ens imaginem com una terra deixada de la mà de Déu. Intuïm que no s’hi deu viure gaire bé en aquella zona, ja que molts dels seus habitants en fugen desesperadament i prefereixen, fins i tot, viure en una nau de Badalona sense aigua ni llum que quedar-se a casa seva. Però qualsevol persona amb un mínim de coneixements de geografia sap que aquella zona és un territori extraordinàriament ric en recursos naturals de tota mena: pesca, coure, or, cobalt, urani, coltan, petroli i, fins i tot, diamants. Llavors, què passa? Dos exemples.

Primer. El novembre del 2010 Wikileaks va fer públics una sèrie de documents secrets on la companyia petroliera Shell admetia amb orgull com havia posat a sou seu alts funcionaris de gairebé tots els ministeris de Nigèria, la qual cosa li permetia fer i desfer amb la riquesa petrolífera del país. Una riquesa de la qual no només no es beneficien els nigerians, sinó que a més es queden amb els seus terrenys contaminats i les aigües de rec i de pesca enverinades. Si us interessa el tema, poseu a Google el nom de Ken Saro Wiwa. Impressionant.

Segon. L’FMI, aquell prestigiós organisme que va arribar a ser dirigit per Rodrigo Rato, va recomanar a Malí “rebaixar els impostos per atreure inversions”. Fent cas d’aquesta “recomanació” (i posem “recomanació” entre cometes perquè les “recomanacions” de l’FMI solen ser a vida o mort) Mali va abaixar l’impost que paguen les companyies mineres estrangeres que extreuen or del país del 6% al 3%. Mentre se seguia la “recomanació” de l’FMI, l’or passava de 309 dòlars l’unça el 2002 a 871 al 2008. Els malianes, aconsellats per l’FMI no han vist mai el fruit d’aquesta riquesa. (Por el bien del Imperio, Josep Fontana).

Podríem posar milers d’exemples de com empreses que tenen les seves seus a les riques ciutats del nord del món obtenen els seus multimilionaris beneficis gràcies a l’espoli de les riqueses dels països africans, de com es roben les terres dels camperols, de com es roba el peix de les seves costes, de com s’enverinen els seus rius, de com s’esclavitza la seva població… però sense dubte és molt més fàcil escoltar la brutícia egoista d’Albiol i de tota la claca mediàtica de l’Íbex.

Veiem les imatges de la nau de Badalona i intuïm la misèria de moltes més naus al nostre país. Ho fem amb la sensació incòmoda de no saber què fer ni què pensar. No sé si podem fer alguna cosa contra la injustícia estructural del nostre món. Però com a mínim, siguem el màxim de conscients que darrere aquestes naus hi ha un món desigual, injust i rapinyaire que destrossa la vida i les expectatives de milions de persones. Tinguem el detall, com a mínim, de no posar-nos del costat dels lladres sense escrúpols que viuen còmodament als barris alts de les nostres ciutats mentre a les naus abandonades la gent es crema. Literal.

Comentaris

  A ver pibe argentino 12/12/2020 8:20 pm
  Que los países de origen de los inmigrantes (por ejemplo Argentina) sean tan corruptos como Cataluña o más no implica que yo, pobre mortal indígena y de escasos recursos, tenga que pagar su quilombo. Por cierto, las recomendaciones del FMI nunca suelen beneficiar a sus recomendados, como por ejemplo Argentina, Chile o España.
  Ramon 12/12/2020 8:54 pm
  Ens volen fer creure que els catalans hem de resoldre els grans problemes de la Humanitat però en realitat el que volen desviar-nos de l'objectiu de resoldre el gran problema de Catalunya.
  L'origen de la misèria 12/12/2020 9:00 pm
  Les grans empreses exploten les riqueses i la gent d'Àfrica, es fan immensament rics i traslladen els problemes d'immigració, inseguretat i desesperació a la gent normal, que hem de pagar amb els nostres impostos la "solidaritat" i les forces armades per pal.liar el problema. Els hi surt rodó. Només calen bones campanyes de premsa per dirigir l'odi cap a les víctimes de tot plegat. Hi ha responsables d'aquesta aberració, amb noms i cognoms: un grapat de lladres sense consciència que fan
  Narcís ( qui es posa al costat de qui, de què .. però si aquest estat està en fallida total!) ( per ventura, som a Xauxa .. o l’ autor cerca siguem ‘ coadjuvants ‘ d’ aquestes empreses ?) 12/12/2020 9:05 pm
  De ben segur, majoria aclaparadora ens ho imaginem àdhuc força més, però ens està dient que : ' tots els efectes/conseqüències/ resultats ho ha de pagar el poble pla i mateix poble baix ( a banda, no tots de barris alts hi tenen a veure ) ' ? PD : vinguin de guerres al Iemen, Iraq, Síria, Sudan del Sud, Somàlia, Afganistan .. vinguin de conflictes a Burkina Faso, Líbia, Caixmir, Ucraïna .. vinguin de . . . . . . . . . . . . . i ????
  Responsables 12/12/2020 10:57 pm
  Es troba a faltar una acció forta de de denuncia i reclamació als països d'origen dels ciutadans abocats a la miseria quan la riquesa és pels dirigents. Noms i entitats. Aquesta ha ser ser la 1a acció. Les ONG són pal.liatius. que eximeixen els responsables.
  Ramon 12/12/2020 11:03 pm
  La pregunta que ens hem de fer és per què aquesta immigració no la tenen a la resta de l'estat? Per què "venen" a Catalunya en proporció tant per damunt de la que pertocaria ja fins i tot partint del fet que Espanya és el cony de la Bernarda?
  Fat Boy 13/12/2020 4:29 am
  M'esta dient que la corrupcio a Nigeria o al Mali s'ha de reparar amb els meus impostos?. Els problemes dels malians o dels nigerians son problemes del Mali i Nigeria o son problemes nostres?. Entre les pensions de merda dels jubilats que s'han passat tota la vida pagant i les ajudas a uns joves que van arribar abans d'ahir que tria?.
  Àlex 13/12/2020 5:34 am
  Les persones africanes que accepten les condicions de les grans multinacionals en el païssos citats en aquest artícle són tan negres com els negres que es jugen la vida per arribar a Europa. La diferència és què són rics gràcies als sous i comissions i els hi sua el seu poble. I si el seu país es contamina o s'acaben els recursos naturals no els preocupa gens.
  ALBANO, comunista 13/12/2020 6:41 am
  Si hi ha alguna cosa que distingueix amb un comunista es que els agrada ser molt solidaris amb els calers dels altres NO amb els seus, vostè mateix ALBANO podria haber acollit aquets subsaharians a casa seva si es tan solidari, després tractar aquesta només com a victimas amb sembla 100X1000 demagogic, un continent amb la superficie de Africa que per alimentar la seva gent tingui de importar baixells carregats de blat de Argentina i ucraina, això NO ser si es tot culpa del FMI.
  Pep 13/12/2020 6:42 am
  Del qe tu pagues l'inmigrant en rep engrunes o gairebé res els beneficiaris del teu esforç son els qe expolien la terra del nouvingut Però d'això ni en parlem ni ens qeixem
  Narcís ( qui es posa al costat de qui, de què .. però si aquest estat està en fallida total!) ( per ventura, som a Xauxa .. o l’ autor cerca siguem ‘ coadjuvants ‘ d’ aquestes empreses ?) 13/12/2020 9:40 am
  De ben segur, majoria aclaparadora ens ho imaginem àdhuc força més, però ens està dient que : ' tots els efectes/conseqüències/ resultats ho ha de pagar el poble pla i mateix poble baix ( a banda, no tots de barris alts hi tenen a veure ) ' ? PD : vinguin de guerres al Iemen, Iraq, Síria, Sudan del Sud, Somàlia, Afganistan .. vinguin de conflictes a Burkina Faso, Líbia, Caixmir, Ucraïna .. vinguin de . . . . . . . . . . . . . i ????
  Federico 13/12/2020 11:28 am
  El artículo tiene razón con lo del expolio de África, pero los comentarios del comunismo ni hablar. El comunismo es responsable directo de mas de150 millones de muertos. Esta condenado por la unión europea junto con el fascismo. El comunismo desprecia el individuo sobre el que puede hacer lo que quiera en beneficio del proletariado y la utopía. El comunismo tiene que poner muros para que la gente no huya. El comunismo defiende la democracia si lo hace y no va directamente a la revolución,
  Els problemes de la Humanitat no els resoldre 13/12/2020 12:20 pm
  i quan ens arriben, a sobre els patim, tot gràcies a que som a can pixa: pot entrar tothom i és lliure de buscar-se la vida -sempre de forma il·legal- i amb gran risc per ells mateixos, com s'acaba de veure. Solució: tothom controlat en camps d'acollida, amb menjar i allotjament, i sortida conforme se'ls trobi treball; segur que s'acaba el flux, ja que no hi ha treball per tanta gent.
  Canvi climatic o superpoblacio del mon? 13/12/2020 12:22 pm
  El canvi climatic es degut a la suoerpoblacio de mamifers humans. Com controlar aquesta pesta humana es la gran questió. Els politics ho redueixen al CO2, com gran estafadors, vivants, galtes i colaus. Com aturem aquesta superpoblació de mamifers que ho volem tot? Les concentracions de mamifers sempre porten a la seva destrucció, i segurament, ja no hi som temps d'aturar el gran desastre del 10.000.000.000 mamifers humans pel 2042, clarament, la fi del planeta terra
  Les ONGs són empreses lliures d'impostos que treballen per qui les crea i finança. 13/12/2020 1:45 pm
  En resum tots els catalans, des de els més rics fins els més els pobres, actuem com a tontos necessaris de l'engranatge muntat pels grans especuladors
  De Lleida 13/12/2020 3:23 pm
  El teu comentari es classista i amb mentalitat del Domund més ranci de l'època franquista. Quina pena que encara que hagi mentalitats com la teva.
  Ramon 13/12/2020 3:41 pm
  El pitjor de l'augment de població no és l'augment en si mateix sinó en quins països es produeix. Quin problema hi hauria, si el Canadà tingués cent milions d'habitants? El problema és que el els té Etiòpia. Fins ara, major població anava lligar a major desenvolupament. I major desenvolupament, a més drets humans. A democràcia. Ara en canvi el percentatge de persones que viuen en països presentables minva i minva.
  Alguns errors es paguen 13/12/2020 7:49 pm
  Pistes: Fundació Nous Catalans, Àngel Colom, els panchitos no volen parlar català però els moros sí, etc. Resultat: Catalunya plena de moros (que ja no tenen ganes de parlar català) i demanant més i més nàufrags a l'Open Arms.
  Doctor Strangelove 13/12/2020 10:12 pm
  Aquest talòs, només té un objectiu a la vida, que tots siguem pobres i desgraciats. Aquest és l'objectiu del comunisme, sort que els lliberals ho tenim clar: per a que hi hagi rics, hi ha d'haver pobres, i molts. Doc.
  Tantal 14/12/2020 2:59 pm
  Tal vegada en comptes de lamentar-nos de les vicissituds dels immigrants hauriem de creure que aquesta gent que fuig del seu pais ric, hauria de lluitar per fer fora a les seves classes parasitaries que comniuen amb els poders estrangers. Aixi ells tindrien un futur digne. Pero en comptes d'aixo fugen i malviuen a l'estranger en comptes de transformar el seu pais. Aixo no es racisme!!

Nou comentari