Del pacte antiterrorista a criminalitzar la protesta

"Aquesta legislació ha limitat, restringit i vulnerat els drets fonamentals d'artistes, d'independentistes i de dissidents"

Fruit d’un pacte d’estat entre PSOE i PP contra el terrorisme gihadista després de l’atemptat a París contra Charlie Hebdo, en 36 dies des de la signatura del pacte es va tramitar i aprovar al Congrés una proposició de llei per lectura única i per la via d’urgència que van votar favorablement els dos grans grups parlamentaris proposants i UPN, Coalición Canaria i Foro Asturias. Aquesta llei remetia i s’entrellaçava confusament amb la reforma del Codi Penal del 2015 que va iniciar Ruiz Gallardón i que incloïa la controvertida presó permanent revisable, que el PSOE va recórrer al TC i que està pendent encara de sentència. La llei orgànica 2/2015, vigent, derivada del pacte bipartit contra el terrorisme, va ampliar els supòsits de terrorisme, va incloure a l’article 573 del Codi Penal conductes que fins aleshores no es consideraven actes terroristes, sinó delictes de desordres públics, pel fet d’atribuir l’objectiu de “subvertir l’ordre constitucional” i “desestabilitzar” el funcionament de les institucions polítiques o estructures econòmiques o socials de l’Estat, i en va deixar la interpretació, amb un marge ampli que pot ser font d’arbitrarietats, en mans de jutges i fiscals.

I en el cas del raper Pablo Hasél, jutges i fiscals han optat per la pena de presó per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat principalment per lletres de les seves cançons i piulades a Twitter. Com va dir l’autor de l’únic vot particular al Suprem en el recurs que va presentar el raper César Strawberry a la seva sentència de l’Audiencia Nacional d’enaltiment de terrorisme i humiliació de les víctimes, el dret penal és la darrera ràtio, i perquè les conductes siguin tipificades com a enaltiment del terrorisme (piulades a Twitter) han de pretendre beneficiar a un grup terrorista, tenir intenció terrorista. 

L’ús de mitjans punitius durs de les lleis del 2015 i la reforma del Codi Penal es va emparar en la protecció dels drets fonamentals i la defensa de les llibertats, davant de les amenaces que l’Estat no estava disposat a permetre (implícites i explícites). A la pràctica, aquesta legislació, vigent encara, ha limitat, restringit i vulnerat els drets fonamentals d’artistes, d’independentistes i de dissidents de l’statu quo amb una aplicació extensiva i preventiva de l’excepcionalitat penal. És urgent l’indult per a Hasél, Valtònyc i la resta d’artistes assetjats per fer ús de la llibertat d’expressió, i la derogació de la legislació penal de l’enemic aprovada en temps de la majoria absoluta del PP. Fa massa temps que a Espanya s’hi juguen la solidesa de la democràcia.

Comentaris

  Bot 19/02/2021 12:49 am
  Des del març de 2020 que vivim en una dictadura covidiana i els de Soros no s’han manifestat en contra.
  Narcís 18/02/2021 9:48 am
  Un polític, un representant polític, no n'és més que un ciutadà del carrer que ha de dur endavant la gestió dels afers públics com resta de ciutadania li demanà ; així doncs, qui són aquests de fora gens ni mica catalans, pitjor, anticatalans, per actuar per damunt de la sobirania popular catalana com si de maharajas tractessin encara que ho siguin en salaris i avantatges ? PD : mai per mai la llibertat individual pot ser restringida si no fa mal o perjudica ningú o .. cantar les veritats no n'és beneficiar/ afavorir la societat ?
  Donec Perficiam 18/02/2021 9:05 am
  Ens hauria d'importar un cagalló el que fes Caspaña trinxadora i cruel, doncs amb 300 anys d'ignominia a les nostres espatlles, els catalans hauriem de saber prou be, que ha estat, és i serà feixista pels segles dels segles amén. Les nostres energies haurien de ser invertides exclusivament en marxar, marxar, marxar i marxar d'una piiiip vegada.
  Un de pas 18/02/2021 8:17 am
  Fa massa temps que a espaÑa Hi Manen els hereus del feixisme, i per això aquestes lleis, aquests jutges i aquests fets. Salut república, aquí i a Ñ.

Nou comentari