Catalunya: Massachusetts, Dinamarca o país subdesenvolupat?

"Per governar-nos haurem d’aprendre a entomar amb realisme i serenitat tant les nostres virtuts com els nostres defectes i limitacions"

El govern de la Generalitat, com tots els governs del món, ha de bregar amb la imprevisibilitat constant que genera la situació de pandèmia: mesures noves que cal prendre i modular en funció dels índex de propagació i rebrot, sempre incòmodes per un ésser humà que sol ser partidari del confort que proporcionen l’estabilitat i la calma. A més, com qualsevol govern democràtic, està sotmès a la fiscalització i a la crítica de l’oposició, més dura normalment en els països més propensos al maniqueisme polític. Però més enllà d’aquests reptes, compartits amb els governants dels països del nostre entorn, el govern de Catalunya té una dificultat afegida, que és la seva interinitat, fruit d’un context electoral que ja fa més d’un any que s’allarga innecessàriament. Així doncs, a més de la realitat sanitària movedissa i de les diatribes dels seus detractors, se les ha d’heure amb les travetes entre els seus membres i un discurs que vol desprestigiar l’existència mateixa de la institució, abonat especialment per una de les potes de la coalició governamental amb l’esperança de pescar en aigües tèrboles. 

Amb tota aquesta cridòria, és molt fàcil intentar fer quallar la sensació que el govern de Catalunya està tenint una actuació nefasta, lamentable i, fins i tot, vergonyosa. Als planys d’aquells que estan descontents, amb raó, perquè les restriccions que ens ha tocat viure els malmeten les oportunitats, s’hi sumen els que ja hi eren contraris per raons purament ideològiques i, a sobre, bona part dels que haurien de defensar-lo hi tiren llenya al foc per motius electoralistes, intentant posar en dubte constantment la feina de l’altre soci en comptes de defensar un projecte comú. No és estrany, doncs, que veiem a les xarxes i a les tertúlies reaccions histriòniques es faci el que es faci.

Aquests darrers dies hem vist dues mostres d’això que comentàvem. D’una banda, la famosa festa rave celebrada a Llinars del Vallès que, en una filigrana més en l’art d’intentar carregar el mort a l’altre, la conselleria d’Interior va voler fer creure que depenia del departament de Salut aturar aquell despropòsit. Després es va saber que no es disposava de prou efectius policials i que ja s’havien parat altres festes similars sense haver de recórrer a cap protocol sanitari. Però, fins i tot així, ¿el fet que hi hagués ballaruga furtiva en una nau industrial ha estat un problema exclusiu del govern català, causat per una gravíssima incompetència autòctona? Doncs no. Durant la nit de Cap d’Any a França es va desmantellar una discoteca clandestina que havia aplegat 2.500 persones, moltes de les quals vingudes d’altres països, no sense que abans els gendarmes s’haguessin hagut de retirar foragitats a cops de roc i abandonant un vehicle policial calcinat. Protecció Civil de França va explicar que calculava que paral·lelament centenars de festes semblants s’estaven celebrant a tot el país. Si això hagués passat aquí semblaria l’apocalipsi.  

L’altre exemple l’hem tingut amb l’inici de la campanya de vacunació i el coll d’ampolla en la logística per a la distribució del remei contra el virus. Si llegíem alguns tuits i ens escoltàvem determinats analistes, semblava que era una problemàtica exclusiva d’aquest país, fruit d’alguna mena de tara nacional. Prenent una perspectiva més ampla veiem que la demora s’ha produït a diversos països europeus, que Catalunya va a un ritme de vacunació igual que el d’Itàlia, lleugerament inferior que el d’Alemanya i molt superior al de França. Abans, també havia semblat que només a les residències d’avis catalanes s’havia patit amb especial dramatisme l’impacte del coronavirus. Malauradament, també al Regne Unit, Itàlia, França, Irlanda, Bèlgica, els Estats Units o el Canadà, només per citar-ne alguns casos, s’han viscut situacions gravíssimes en aquests centres que han despertat una gran preocupació, han generat crides a replantejar el model i han comportat crítiques als governs. En canvi, ben poc sentim parlar del correcte funcionament de les escoles i instituts on s’hi està garantint, gràcies a una baixa propagació del virus a les aules, el dret a l’educació per a nens i joves. La crítica sanguinària i el sensacionalisme sempre són més fàcils de vendre. 

De la cantarella petulant de la Dinamarca del sud i del Massachusetts dels Estats Units d’Europa hem passat a fustigar-nos com si fóssim un país tercermundista i subdesenvolupat. Entre poc i massa: per governar-nos haurem d’aprendre a entomar amb realisme i serenitat tant les nostres virtuts com els nostres defectes i limitacions.     

Comentaris

  Joan Gibert 08/01/2021 7:48 pm
  Si l'articulista llegís regularment i escoltés les ràdios de França, Itàlia, el Regne Unit i fins i tot Alemanya, constataria que les crítiques i acusacions de descoordinació i d'incompetència són iguals o fins i tot pitjor que aquí. Segur que hi ha coses que es podrien fer millor i que la situació d'interinatge actual no hi ajuden, però rebentar-ho tot i no trobar res de bo no ajuda gens. Un exemple: el ritme de vacunacions actual és correcte i molt millor que a d'altres països.
   Jesús Vega i Yll 08/01/2021 9:10 pm
   Totalment d'acord amb l'articulista. La suma d'interessos egoistes dels diversos sectors econòmics, socials i la intenció clarament de desprestigi polític per part d'alguns poden partits fa que la situació sigui molt difícil de gestiónar per part del govern de la Generalitat.
  Narcís 08/01/2021 1:33 pm
  Ras i curt : qualsevulla persona, així col·lectivitat i, què dir-ne, nació , si no és " lliure " .. com pot tenir virtuts i defectes o limitacions ? PD : si una persona és moralment maltractada i delinquida d' allò més .. només té una eixida si la raó, el bé, la veritat i el dret no li donen suport !
  ciutada del mon 08/01/2021 1:07 pm
  MOLT BO SANTO JOB T'APLAUDEIXO, pero em temo que el tal octubrista no es donara per aludit, en fi son aixi els indepres hiperventilats, es cruen les seues propies mentides i es creuen que el seu pais un com els demes es el centre del mon, i que catalunya es el centre del univers,no n'hi ha res a fer.
  Octubrista 07/01/2021 11:18 pm
  Part, per no dir gairebé tot, dels problemes específics que estem tenint a Catalunya, en relació amb la gestió de la pandèmia, estan relacionats amb la situació colonial. L'espoli de 16.800 milions € l'any (2.200 € per barba, nens de bolquers inclosos). Això en primeríssim primer lloc perquè no permet compensar els negocis obligats a tancar per manca de diners i, per tant, els polítics actuen amb criteris econòmics, en comptes de epidemiològics. La manca de competències que pràcticament redueix la Generalitat a la condició de gestoria tampoc ajuda gaire. I sí, també: molta gent que està en llocs de presa de decisions no té la formació ni la capacitat de gestió necessàries perquè se'ls va col·locar en el lloc per motius electoralistes, això també és ben cert.
  26
  27
  Respon
   Santo Job 08/01/2021 9:10 am
   I d´on surten aquests 16800 milions? En quin càlcul, document, informe, o paperot oficial ho has llegit? Ho has calculat tu? Ni la Generalitat de Torra contempla aquesta xifra noi! Si poses un enllaç, només un, sol enllaç a una font seriosa que acrediti aquesta xifra ja no semblaràs un d´aquests trumpistes creients en QAnon que s´empassen tot el que va bé per justificar els seus deliris. Ep! Només que posis una sola font creible ja seràs respectable, eh? Però fins llavors, que serà mai, mira l´assalt al Capitoli i quan vegis el tio aquell vestit amb pells no riguis molt d´ell, perquè estaràs front un mirall.
   25
   31
   Respon
  Luisnomeacuerdo 07/01/2021 11:04 pm
  Región, región tercermundista, lo que nunca habéis dejado de ser y ahora con la farándula que teneis en el gobierno de la comunidad ya más parecéis a repugblica bananera, pero de las de películas malas. Comentarios a [email protected]
   Gonzalo Facha Segurata 08/01/2021 8:45 am
   Region tercermundista? Y eso lo dice un inútil parado de larga duracion que no sirve ni para estar escondido. No te quieren ni en tu casa, ni en el Dolça Catalunya, que es el lugar natural de la escòria como tu. Fàstic de gent! Fàstic de país!
  fat boy 07/01/2021 9:00 pm
  El que es tercermundista aqui es la classe politica d'aqui i la de l'altipla. De fet nomes ens falta saber que el Borbo te les neveres plenes de carn humana congelada.
   Regina 08/01/2021 8:22 am
   No perdem el nord. El que ens cal és votar indepe a les eleccions i evitar que cap partit d'obediència espanyola entri al govern.
  R 07/01/2021 8:55 pm
  Quan de nen portava a casa les notes i el pare em renyava, jo li nomenava tots els companys a què els hi havia anat igual o pitjor per justificar-me i sempre em deia el mateix, cal mirar als que ho han fet millor i no pitjor.
  Catalunya: regió espanyola 07/01/2021 8:54 pm
  Diuen que totes les comparacions són odioses; les falses més. Comparar Catalunya, una regió espanyola, amb Alemanya, França i fins i tot Dinamarca senceres només pot portar a confusions i errors. D'aquí que l'article no funcioni.
   Ubicant 08/01/2021 8:30 am
   Luisnomeacuerdo. Te has desorientado. Tu perteneces a la región más conservadora del país vecino. Pues mira coges la Diagonal y a 600km estarás comodamente en casa.87 De nada al contrario.
    Gonzalo Facha Segurata 08/01/2021 8:47 am
    Eh! Luisito! Ves como te queremos mogollon. Todos te deseamos lo mejor... però lejos de està país, CATALUNYA!!! Vere a tomar por tol culo, inútil!

Nou comentari