Catalunya ja no encaixa

"Catalunya encaixava, però ja no. La sentència de l’Estatut i l’1 d’Octubre han modificat radicalment els contorns polítics del país"

En el puzle autonòmic espanyol totes les peces encaixen menys una: Catalunya. Galícia està totalment controlada pel PP, i si mai aquest partit és desallotjat del govern, qualsevol alternativa passa per un govern on hi hagi el PSOE. Per tant, Galícia no és ni serà un problema per a l’estat. El País Valencià i les Illes juguen la lliga de la política espanyola, amb alternances PP-PSOE.  Euskadi és la peça pintada de color diferent, però que no per això deixa d’encaixar harmònicament en el conjunt. Amb els seus furs i el seu concert econòmic perfectament constitucionals, va fent amb una suficiència insultant però sense posar en qüestió res de fonamental. De fet, la seva excepció reforça el sistema. També allà no hi ha cap possibilitat de govern sense el PNB o el PSOE. Tot controlat. 

Catalunya encaixava, però ja no. La sentència de l’Estatut i l’1 d’Octubre –i tot el que ha passat entremig de les dues dates- han modificat radicalment els contorns polítics del país i la peça catalana ja no tornarà a tenir la forma que tenia. Agradi o no, això és irreversible i obre tres escenaris de futur. El primer és que l’independentisme, a través de majories electorals àmplies i sostingudes en el temps, probablement combinades amb un moment insurreccional final, aconsegueixi el seu propòsit i Catalunya esdevingui un estat independent. El segon escenari és que l’estat espanyol assumeixi el principi de realitat (la peça catalana ja mai més no encaixarà en el forat que ocupava abans) i li dissenyi a Catalunya un vestit a mida, a imitació de l’excepció basca. Un nou pacte molt difícil d’imaginar donada la relació de forces a la nació hegemònica, però que hauria de tenir traducció constitucional si vol estar igual de blindat que el basc i no quedar sotmès al caprici juridicopolític del TC o d’un hipotètic govern espanyol de la dreta i la ultradreta.

El tercer escenari és la cronificació de la situació actual, amb un estat espanyol sense voluntat d’innovar per acomodar la Catalunya post 1-O i un independentisme resilient i majoritari a les institucions, però alhora incapaç d’imposar la seva solució. Probablement aquesta és la hipòtesi més realista a curt i mig termini, a no ser que l’independentisme aconsegueixi decantar molt clarament la balança de la relació de forces dins de Catalunya, cosa que podria provocar l’activació dels escenaris 1 o 2. 

En qualsevol cas, el retorn a la situació anterior a la sentència de l’Estatut és inimaginable. Catalunya ha mutat, i ni és ni vol ser el motor i la punta de llança del desenvolupament de l’estat autonòmic, assumint tots els costos i enduent-se tots els insults per a que després totes les altres comunitats es beneficiïn per igual dels seus assoliments. Aquell món s’ha acabat i ho sap tothom, per això sorprenen els esgarips escandalitzats per l’absència de Pere Aragonès a la conferència de presidents autonòmics. Aquesta trobada anual no és cap reunió de treball, no s’hi decideix res: no és més que una escenificació ritual de l’estat autonòmic del 78, una litúrgia d’un sistema en el qual Catalunya ja no encaixa. Deixar-hi la cadira buida ha estat un acte de pedagogia política. 

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 31/07/2021 8:43 pm
  Eduardo dando vueltas de campanas, hay un tercer escenario y es un 155plus forte permanente y suspensión de la repugblica de tractoria hasta que los fascistas independentistas os enteráis de que va la cosa. Ale a cagar.
   Puta Espanya 01/08/2021 12:01 am
   Calla subnormal!
   tun c. 01/08/2021 8:29 am
   ui, aquerst article li ha tocat el voraviu, oi?
   Tocaguevos 01/08/2021 10:44 am
   Esto acabara con una Catalunya libre. Podeis vomitar bilis los cromañones de españistan pero no conseguireis pararnos.
   Xetxu 01/08/2021 11:16 am
   Se piensa el ladrón que todos son de su condición, un fascista casposo llamando fascistas a los demás.
   SPAIN IS NOT DEMOCRACY 01/08/2021 11:29 am
   LUISPACIENTEDEPSQUIÁTRICO, el único escenario viable para tí es que los psiquiatras acierten con la medicación y puedas recuperarte de tu dolencia: UNIONISMOESPAÑOLITITIS AGUDA CON TRANSTORNOS PARANOIDE-ESQUIZOFRÉNICOS ANTIINDEPES.
   Fart de pallassos 01/08/2021 1:04 pm
   Adapta't o emigra cavernícola lol, súbdit borbonic
  Casiopeo 31/07/2021 9:56 pm
  Tornarem a la puta i la ramoneta i tot aixo es postureig barat ,no hi ha cap mes sortida ....
  Tomppa 31/07/2021 10:03 pm
  Sou més patètics que mai, per això, tindreu menys que mai ... vora de 10 anys d'aquí, els catalans no tindreu mai més ni majoria absoluta a la Generalitat per culpa de la canvi de la demogràfia ... vau tenir un oportunitat per crear un l'estat i hi vau perdre per molt poca valentia que venia de poques ganes de determinar-vos ... em sap greu ... pero ei, podeu continuar vendre la costa amb els cerveses als turistes per molts anys més!
   Joan de Canyamars 02/08/2021 12:50 pm
   De moment erres en el pronòstic. A cada elecció de parlament català, la majoria dels VOTANS, o fa a favor del independentisme. Que els escollits no compleixin amb el seus compromisos, no te més rellevància que alguna demora temporal curta i el poble, molt pacíficament, s'imposarà i serem independents d'aquesta Espanya, que no vol deixar que la democràcia flueixi correctament. Catalunya, si mai s'ha deixat domesticar, ara esta en una posició molt propera a la seva independència, mal els hi pesi als unionistes i als autonomistes, serem dependents d'Espanya.
  Temps de venuts d'erc.155 31/07/2021 10:23 pm
  Pobre Catalunya amb el venut i cagat Junqueras.ferrovial.ibex35, i el seu nen tontet Peret. Catalunya o Junqueras, no hi ha res mes. Tanca la paradeta sanchista.155
  Assumpció Cantalozella 31/07/2021 11:03 pm
  Un goig seguir-te Eduard Voltes. Sense la lògica es fa el ridícul... Quan tornareu a MesTV3....Va que us enyorem!!!!!
  Assumpció Cantalozella 31/07/2021 11:07 pm
  Eduard Voltes una joia llegir les teves anàlisis, amb la lògica sempre apunt. Corre tanta gent sense pensament!!!!! Quan tornareu a Mes324???? Va...que us esperem!!!!
  Clar 31/07/2021 11:27 pm
  Es questio de temps i desgast mutu. La degradació de l’estat espanyol es manifesta. Cal que els catalans ens adonem que Espanya, o la Castella ampliada, es feble i decadent. Només cal veure l’espectacle feixista de la seva anomenada justicia. Fins on arriba aquella nació.
  Narcís 31/07/2021 11:35 pm
  Ras i curt : amb tot allò fet pel PP ensems amb el suport del PSOE . . tot plegat, res que no materialtzés allò que sempre hom respirà defora/ a espanya . . . n' és del tot impossible la peça Catalunya encaixi cap puzle d' aquest estat ! PD : els catalans necessitem pàtria com l' oxígen .. i mai per mai sos naturals podran ser patriotes de qui els vol ofegats, desapareguts i massacrats moralment àdhuc física ! Nota : es busquin altre ninot de pim pam pum o excusa per a seguir amb son teatre, fetxories i delinqüència solapats de política i, no diguem-ne res, de democràcia ! Anotació al marge : no ens volen com qui, què, com i on som . . nosaltres tampoc a ells així que cadascú a ca seva i Déu a la de tothom ! Incidència : què més ens han de llençar, què més ens han de fer, què més ens han de mortificar perquè tothom de bona voluntad se n' adoni que no hi fumen res dins ( dessota ) aquesta . . verament xurma ?
  ciutadà 01/08/2021 7:48 am
  Certament, és inimaginable un retorn a la situació anterior a la sentència de l'Estatut. Sería magnífic, però la realitat és que estem molt pitjor.
  ciutadà 01/08/2021 7:48 am
  Certament, és inimaginable un retorn a la situació anterior a la sentència de l'Estatut. Sería magnífic, però la realitat és que estem molt pitjor.
  Ara si , ara no , no sabeu ni que fer ni perquè 01/08/2021 8:30 am
  Voltes ara dius això !!! L’últim punt es el que heu contribuït amb cos i ànima tots vosaltres . A veure si començeu a toca de peus a terra i treballeu com els de l’exili per fer possible un nou estat !!!
  Xavier 01/08/2021 9:14 am
  Molt constructiu
  Anònim 01/08/2021 9:59 am
  CATALUNYA NO ENCAIXAVA , Ban fer creura als Politics Catalans que asi era per que al Estat Espanyol li interesaba . Ara ja no necesitan pas tan a Catalunya nomes ELS JUDES I TRAÏDORS DE E.R.C. ..Cal dir la veritat CATALUNYA MAI PODRA ENCAIXAR EN ESPANYA . Per que si no dejara de SER LO QUE ES ARA UNA CATALUNYA DIFERENTA DE ESPANYA . Amb la seva PROPIA LLENGUA , CULTURA I HISTORIA . LA LLENGUA DE CATALUNYA ES I SERA LA CATALANA
  AFM 01/08/2021 12:21 pm
  Les institucions no ho poden fer tot soles. Els dies 2,3,4,5...va faltar la persistencia del milió de persones al carrer per paralitzar catalunya fins que Europa imposés una treva i un acord. Les associacions socials haurien d'haver seguit liderant el carrer i no deixar el moviment sense lideratges en els moents cabdals...però hi tornarem quant menys s'ho pesin, el gran pas ja està fet. Saut
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 01/08/2021 12:23 pm
  Té raó el senyor Voltas quan diu que Catalunya no encaixa dins Espanya. I és una sort perquè fa més difícil la nostra absorció i fins i tot fa més fàcil que ens en independitzem que és la única manera d'evitar la nostra desaparició com a poble. Per això, els esforços d'ERC per "arreglar" Espanya fent-la republicana perquè Catalunya hi encaixi més bé són esforços contra la independència de Catalunya i a favor de la nostra desaparició com a poble
  Vendetta 01/08/2021 2:57 pm
  Paraula de botifler grasonet, putaejpanyasempre
  enricsvh 01/08/2021 9:58 pm
  Hi ha un troll que comenta, que la demografia no deixarà que tinguem govern catalanista. Dues coses. Primera: Els espanyols que van anar a Amèrica, es varen convertir en americans, com passarà amb els espanyols que han vingut a Catalunya. Segon : Comenceu a posar-vos al cap, que marxarem d'Espanya.
  Joan de Canyamars 02/08/2021 12:54 pm
  De moment erres en el pronòstic. A cada elecció de parlament català, la majoria dels VOTANS, o fa a favor del independentisme. Que els escollits no compleixin amb el seus compromisos, no te més rellevància que alguna demora temporal curta i el poble, molt pacíficament, s'imposarà i serem independents d'aquesta Espanya, que no vol deixar que la democràcia flueixi correctament. Catalunya, si mai s'ha deixat domesticar, ara esta en una posició molt propera a la seva independència, mal els hi pesi als unionistes i als autonomistes, serem dependents d'Espanya.
  És bastant evident 12/08/2021 5:24 pm
  Ni encaixa ara ni ho ha fet mai. No som españoles

Nou comentari