Almenys dos exemples recents demostren amb fets i dades que la mobilitat relacionada amb esdeveniments molt semblants al Nadal provoquen un augment de contagis de Covid-19, hospitalitzacions i morts. Als EUA i al Canadà, la mobilitat que es va produir en motiu de la celebració novembre del Dia d’acció de gràcies, que és sinònim de retrobament familiar, ha desembocat després en una explosió de contagis de Covid-19 que, a poc a poc, anirà fent créixer les hospitalitzacions, els ingressos a UCIs i finalment les morts. En el cas dels EUA ha portat fa dos dies el país a traspassar un nou rècord de nous contagis, més de 225.000 positius en 24 hores el passat 4 de desembre. El nivell de congestió hospitalària a més, segons les previsions, va fer que les autoritats posessin a més —en el cas dels EUA— xifres als morts a venir: 3.000 al dia per culpa del Dia d’acció de gràcies.

Portem vuit mesos de tancament de locals d’oci nocturn i cancel·lació de grans festivals per acabar l’any amb una gran festivitat, el Nadal, que es caracteritza precisament per tot el que en principi hem d’evitar: el trobar-nos i manifestar-nos afecte a través del contacte directe. Mai podrem confirmar-ho, però probablement al final de tot plegat hi haurà més contagis nous a Catalunya per voler celebrar el Nadal peti qui peti que en tot un any de festes il·legals celebrades sense tenir en compte les mesures anti-Covid. La diferència? A la primera celebració no hi pots establir cap mena de control, a les segones hi pots enviar la policia.

No es repeteix prou i s’hi hauria d’insistir encara més: el Nadal ens aboca precisament al context en què més probable és contagiar-se. Espais petits, mal ventilats, on hi haurà un consum d’alcohol i es produirà una relaxació en el comportament. Tot en un entorn familiar que, segons dades de Salut, és on més contagis es produeixen: el 43% de les persones contagiades identifiquen l’entorn íntim com l’origen del seu contagi.

Resulta realment complicat pensar que les persones que es reuneixen amb la família per Nadal segueixin el comportament modèlic que ha quedat reflectit en el vídeo promocional del Ministeri de Sanitat presentat aquest dilluns per Salvador Illa. Es fa difícil imaginar sopars i dinars de Nadal i Cap d’Any en els quals els comensals es treguin la mascareta només per menjar i beure. El vídeo del govern espanyol pot ser benintencionat, però planteja una situació que —tot i dins del possible— no és realista.

Caldrà veure l’impacte del pont en l’evolució de la pandèmia a Catalunya, efectes que potser ens portaran a viure en tensió els dies de Nadal: això potser també tingui un impacte en l’ànim de la ciutadania i li allunyi la idea de voler reunir-se amb persones amb qui no conviu. Les autoritats sanitàries haurien d’incidir molt més en la necessitat d’evitar celebrar el Nadal si no es poden complir tots els requisits perquè la trobada sigui segura, en el benentès que el risc zero no existeix.

Tothom hauria de fer la reflexió en els propers dies perquè encara som a temps de fer un canvi de plans que pot salvar vides.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EL AVI DE CARDEDEU .. EL CORONAVIRUS .. NO AMARGARA EL NADAL DE MOLTES FAMILIAS AIXO ESTA CLAR NI ELS POLITICS TAMPOC ENCARA MENYS a desembre 07, 2020 | 21:01
    EL AVI DE CARDEDEU .. EL CORONAVIRUS .. NO AMARGARA EL NADAL DE MOLTES FAMILIAS AIXO ESTA CLAR NI ELS POLITICS TAMPOC ENCARA MENYS desembre 07, 2020 | 21:01
    LA Veritat i Realitat es que "¡ ESTA NOCHE ES NOCHE BUENA Y MAÑANA NAVIDAD ! " Estas seran horas que LA GENT NO PENSARA PER RES EN EL CORONAVIRUS .. Celebraran LES FESTES DE NADAL Con que no hubiera un Mañana .PER CAP DE ANY I REIS Faran al mateix .CON VOLEU FASIN CAS A UN POLITICS . Que no fan Sacrificis no se Banjan el Sou EN PLENA PANDEMIA .. BON NADAL I BON ANY NOU A TOTS I TOTES .
  2. Icona del comentari de: EL AVI DE CARDEDEU. EL NADAL ES PER ESTAR EN FAMILIA I U DIU UN QUE NO ESTARA EN FAMILIA NO ESTARA CON SUS HERMANOS Y HERMANAS . NOMES CON HIJOS Y ESPOSA ¡ QUE MAS QUIERO HE ! NO NECESITO A NADIE MAS a desembre 07, 2020 | 22:35
    EL AVI DE CARDEDEU. EL NADAL ES PER ESTAR EN FAMILIA I U DIU UN QUE NO ESTARA EN FAMILIA NO ESTARA CON SUS HERMANOS Y HERMANAS . NOMES CON HIJOS Y ESPOSA ¡ QUE MAS QUIERO HE ! NO NECESITO A NADIE MAS desembre 07, 2020 | 22:35
    DESDE SALUT Diuen NO ESTE QUE CANTAR . ¿ ALGU A PASADO UNA NOCHE BUENA SENSE CANTAR ? Crec demanen molt he LA GENT CANTARA Y BAILARA Esta clar VOLDRAN SER FELICES PER UNES HORES . Ademes SERA UNA CENA DE FAMILIA Per que MAÑANA no saben si i sera tota la Familia a lo millor EL CORONAVIRUS SE EMPORTA ALGUN FAMILIAR ..Ja que amb EL CORONAVIRUS TAN ACTIU TOT ES POSIBLE .. Asoble moltes persones no es posen la mascareta AIXO SI ES UN PERILL REAL .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa