El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Borrell i la cultura de la guerra

Soc d’aquella generació que, en plena adolescència, va veure en directe, per televisió i per primer cop, allò que significava una guerra, la dels Balcans, i no la va entendre. Potser va ser la massacre de Srebrenica i la imatge dels milers de taüts verds alineats allò que em va forjar unes fermes conviccions antimilitaristes, antibel·licistes. Potser va ser prendre consciència del trist paper dels cascos blaus de l’ONU que, tot i ser-hi, no la van evitar. Potser van ser els milers de refugiats bosnians que van arribar a Catalunya i es van convertir en veïns, companys, amics, en part de la meva quotidianitat. A diferència de Josep Borrell, cap de la diplomàcia de l’UE, si cal parlar de moments foscos a Europa després de la II Guerra Mundial, l’estiu de 1995 està a dalt de tot del meu rànquing personal.

Soc també una més d’aquelles que va sortir al carrer a dir no a la guerra, la d’Iraq, després de la trista foto de la cimera de les Açores entre Aznar, Blair i Bush, representants de l’imperialisme occidental que van tirar pel dret envaint aquell país. En el mateix rànquing de moment foscos contemporanis hi poso també la vergonya de ser europea que vaig sentir i els morts iraquians repartits en les consciències dels països de la Unió. Potser va ser en aquell 2003 quan va morir l’Europa de la pau i va néixer la de la guerra, quan l’OTAN i l’UE es van barrejar indestriablement i vaig deixar de creure en la diplomàcia de Brussel·les per la resolució pacífica de conflictes.

Quatre-cents cinquanta milions del Fons per la pau de l’UE es dedicaran a comprar armes i enviar-les a la guerra, a Ucraïna. Només espero no ser l’única en veure la contradicció epistemològica i el sense sentit existencial d’una diplomàcia europea capitanejada per algú com Borrell, més acostumat a incendiar conflictes que a trobar solucions diplomàtiques que els evitin. Per la generació del volem acollir, del casa meva és casa vostra, la prioritat hauria de ser l’ajuda humanitària i l’atenció als refugiats, no armar civils per provocar més morts.

La llista de guerres és llarga, la de refugiats infinita. Actualment hi ha 65 conflictes armats actius al món, però només ens en parlen d’un. Soc una més dels que qüestionen tots els imperialismes, totes les negacions al dret d’autodeterminació de tots els pobles, totes les vulneracions de la llibertat d’expressió. I és que, per a mi, entre el Bush-Blair-Aznar del 2003 i el Putin del 2022 no hi ha gran diferència, geopolítica messiànica traducció d’una masculinitat fràgil que ens posa a tots en perill, que trenca tota ètica, tot acord, tot compromís, només per la falsa creença de ser el més fort. Ells fan les guerres, la població civil passa gana i compta els morts.

La cultura de la pau no va deslligada d’intentar entendre la complexitat de les guerres i de ser crítics amb les múltiples causes i accions, en tots els bàndols, que les originen. En la taula de diàleg que l’hauria pogut evitar si Borrell hagués estat digne cap de la diplomàcia europea i no un hooligan testosterònic, caldria haver parlat dels vuit anys de guerra al Donbass, amb atacs ucraïnesos a la minoria russa, del no respecte dels acords de Minsk, de l’OTAN i la Guerra Freda, del Maidan i l’anti-Maidan, del paper de l’extrema dreta a Ucraïna i les milícies civils armades per Zelenski o de sectors estratègics per Europa com el de l’aprovisionament de gas. Però no es va fer, i Putin no és comunista, és un megalòman nacionalista imperialista amb botó nuclear i dret de veto a l’ONU a qui Borrell no hauria d’haver vacil·lat mai per twitter.

Si l’Oda a l’Alegria que l’UE té com a himne ha de tornar a representar-la, és imperatiu tornar a la cultura de la pau i l’acollida per sobre i per davant de la de les guerres. És urgent que algú com Borrell, xulesc, obsessionat amb Catalunya, que tracta a un eurodiputat exiliat de fugitiu, el President Puigdemont, i de covard, comparant-lo amb el president ucraïnès, barrejant pomes i peres, deixi de tenir el poder que té. No hi haurà pau si els líders europeus no aprenen la seva cultura.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vendetta a febrer 28, 2022 | 23:56
  Vendetta febrer 28, 2022 | 23:56
  Ets una repugnant hippy ke no enten res basura com tu es la ke fa ke els dictadors creixin
 2. Icona del comentari de: Sergi a març 01, 2022 | 01:47
  Sergi març 01, 2022 | 01:47
  Ben cert
 3. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a març 01, 2022 | 03:12
  Jordi (Català i Suís) març 01, 2022 | 03:12
  " Per la generació del volem acollir, del casa meva és casa vostra, la prioritat hauria de ser l’ajuda humanitària i l’atenció als refugiats, no armar civils per provocar més morts." ----"En la taula de diàleg que l’hauria pogut evitar si Borrell hagués estat digne cap de la diplomàcia europea"----Les dues frases ens expliquen perquè els líders independentistes Catalans no varen pas fer la Independència l'Octubre del 2017. Llegir "no armar civils per provocar més morts" i creure que una taula de diàleg amb en Putin hauria evitat la invasió d'Ucraïna em confirma el baixíssim nivell de les nostres elits independentistes. En Borrell per als Catalans és simplement un Traïdor al Servei dels Ocupants Espanyols. Però el més preocupant és aquesta manca total de consciència del que hi ha a Ucraïna i encara més del que és en Poutine i del que és capaç de fer si els seus no l'aturen abans. En Poutin arrasarà Ucraïna, ocuparà Moldàvia i Georgia i probablement tallarà el corredor de Kaliningrad. I després atacarà els Bàltics i probablement Finlàndia. En Poutine va fer venir 400 mercenaris russos per matar els dirigents ucraïnans abans fins i tot que l'Exèrcit Rus va saber que envairien Ucraïna. En Poutine com en Hitler ho té tot previst i se'n diu Apocalipsi. Els Catalans tenim els nostres Russos i són els Espanyols. També els podríem anomenar els nostres Turcs. I no els fotrem fora amb ciris a la mà i taules de diàleg.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 01, 2022 | 10:02
  Pere Llimonera i Citronell març 01, 2022 | 10:02
  Claro, claro, Borrell es un Catalán que N0 es separata supremata (como la mayoría de catalanes, por otra parte) y por eso es muy malo... gran reflexión, de colgaos, claro... En el mundo se crean muchos conflictos, que ojala no se dieran, pero muchos de ellos lo son por causa de cándidos de "pensamiento mágico", y toda clase de estultos con sus ficciones, fantasías e inventos fuera de lugar y toda lógica... La contradicción epistemológica es hablar de contradicción epistemológica utilizado esos argumentos; 'Mare de Deu'... En Catalunya el porcentaje de cándidos de "pensamiento mágico" está bien cubierto con los separatas suprematas de patrias inventadas e historia y cultura falsificadas e impostadas... que si les dejan hacer a los cándidos, aparecen 400 Ucranias en conflicto y mas aun; Apa, adeu...
  • Icona del comentari de: ton c. a març 01, 2022 | 19:52
   ton c. març 01, 2022 | 19:52
   epistemiologica, ficciones, fantasias, inventos, pensamiento màgico, saparatas, suprematas, patrias inventadas, cándidas, impostadas, inventadas, carai senyor avui està sembrat, cada día millora.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 04, 2022 | 13:50
    Pere Llimonera i Citronell març 04, 2022 | 13:50
    Bueno, 'My man', rapero 'ton c.', 'Moltes gràcies' ton c. , pero se te ha olvidado "estultos" que también es una buena palabreja y debe contar; y es "epistemológica" (sin la i)... hay que superarse cada día.. Es el fundamento de la vida, creo yo... También (mas incluso) los separatas se mejoran cada día y tienen mucha "inventiva" y fantasía.
 5. Icona del comentari de: tomas johansen director psiquiatric llunya 1345 a març 01, 2022 | 13:38
  tomas johansen director psiquiatric llunya 1345 març 01, 2022 | 13:38
  infermera garcia ja s'ha anat altra vegada el tarat al bosc escandinau a dir bajanades on es el suis tarat, no ho se doctor johanssen , cal que el busqui infermera, ah i vinga que li done els dues antipsicotics anals per a quan veja al tarat, i tomi que xucli tambe l'ou incorrupte i el membre sec del wellos, el brou carolingi li donara forca al tarat, a i l li posa la barretina enroscada a la mica de cervell encara sa que en te el tarat,jo mentrestant li prepare la peli de hispans de 5 hores desangrant-se i plorant en castella, n'eren 4 doctor johanssen no,no es suficient el tarat per dormir-se requereix 5 hores no 4, en fi ja nomes em queda els segadors molt fort, per a que el tarat es dorma, ah i cal revisar jo o voste baix del llit per dir-li al tarat suis que no n'hiha ni monstres ni dragons ni espanyols baix, sino no dorm be i es desperta molt be doctor johansen com sempre es fara com diu voste. a lo millor be tambe hui al psiquiatric escandinau altra tarada del llunya pais mediterrani de una comarca que diu aran, que crec que es no es el mateix pais encara que es a prop, i que vol tambe autodeterminarse aquesta tarada una noia groseta es pacifista, i no violenta, es a dir la rep amb flors del bosc, la barretina a mig enroscar i els segadors sera suficient, es anti patriarcal aquesta tarada, aci que mai xuclara res del wellos ni ous ni membre, miri a veure infermera si n'hiha alguna dona catalana de l'edat mitjana ben conservada,amb el conill disecat per si a de xuclar aquesta tarada, i res de pelis de hispans odia la sang, i crec li donara el mateix si baix del llit n'hi han espanyols si aquestos son antipatriarcals, hetero feministes i pacifistes els voldra i molt la tarada groseta aquesta, molt be doctor johansen es fara com diu voste.
 6. Icona del comentari de: Narcís a març 01, 2022 | 18:49
  Narcís març 01, 2022 | 18:49
  No entenc el text ( o sí ! ), ço és : - està dient que, reduint - ho a la unitat, una persona desvalida/ indefensa ha de suportar salvatjades àdhuc ser assassinada sense ser ajudada per qui passi o passin pel seu costat tot evitant-ho ? - està dient que tots els necessitats del món patidors de conflictes de tota mena o civils, econòmics, polítics o criminals presos com culturals .. siguin recollits/ mantinguts per població força maltractada o sense horitzó mitjançant llurs impostos ? PD : una cosa n' és una invasió bèl·lica, i no diguem-ne, a població afí i veïna, i d'altra, molt diferent, a milions de la persones sense saber no massa poques vegades qui són, d' on venen i a què venen ( perquè després de la matança de les rambles surti una fatxendera regidora del poble llançant ' què haurem fet malameeeeeent ' ? ) !
 7. Icona del comentari de: Vendetta a març 01, 2022 | 21:03
  Vendetta març 01, 2022 | 21:03
  Ja tas apuntat al batallo de empoderadetas per la pau? Esteu entre la brigada menjaflors y els openborder nomes per a subsaharians, colla de hippys loosers y cobardets
 8. Icona del comentari de: Capità a març 01, 2022 | 21:54
  Capità març 01, 2022 | 21:54
  No seré jo qui defensi Borrell, però està clarissim que la guerra no es culpa seva, sempre es unicament de qui ataca, o intentes justificar Putin? En canvi no dius com possar solucions, tu, la Cup, esteu a favor de Putin? Esteu a favor d'ajudar Ucraina? Enviar armes? De les sancions? Ara els exercits i les armes si son necessaris oi? Mai saps quan et pot venir una agressio i si no tens defenses mes facil es que et vulguin atacar.
  • Icona del comentari de: ton c. a març 02, 2022 | 11:08
   ton c. març 02, 2022 | 11:08
   aquestes preguntes que es fa seveixen per a tots els partits, sense exclusió.
 9. Icona del comentari de: fat boy a març 02, 2022 | 23:30
  fat boy març 02, 2022 | 23:30
  Sembla que a la senyora Boya hi ha certs comentaris que la incomoden, gent a la que no es pot citar (damnatio memoriae) i naturalment, no se la pot contradir. A veure si a la quarta no es censura a qui li porten a contraria, que aixo es mes fals que un referendum de la cup.
 10. Icona del comentari de: Mireia a març 03, 2022 | 05:17
  Mireia març 03, 2022 | 05:17
  La vostra postura és un crim contra el poble ucranià, que no voleu que es defensi.
 11. Icona del comentari de: Anònim a març 03, 2022 | 15:07
  Anònim març 03, 2022 | 15:07
  Ni juntando todos los que tenéis algo de cerebro en la CUP,que por cierto sois muy pocos,le llegáis a Borrell a la altura de los zapatos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa