Benzina

"Sánchez es mourà còmodament mentre només hagi de dir no a Aragonès, però patirà molt si es veu obligat a fer una proposta"

Pedro Sánchez ha aconseguit arribar a la meitat de la seva legislatura sense que se sàpiga què proposa per a Catalunya. Primer va tenir l’excusa que el president Torra no tenia cap interès en la taula de diàleg. Després, la pandèmia li va permetre tornar a xutar la pilota endavant. El procés electoral català va ser una nova oportunitat de dilatar les coses: ara no em molestin, ja parlaré amb qui guanyi les eleccions. Finalment, sembla que al setembre ja no tindrà més remei que seure davant d’un president de la Generalitat que es pren seriosament la taula, i dir alguna cosa.

Cert, hi ha els indults, però els indults no són cap proposta, només una mostra de bona voluntat i, sobretot, una aposta per sobreviure fins al final de la legislatura amb la majoria de la investidura. Què proposa, doncs, Pedro Sánchez per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat? Ha quedat clar que rebutja la proposta catalana d’amnistia i autodeterminació, però un cop hagi dit formalment no al president Aragonès, què proposarà ell? Té una idea? Té un camí? Té una oferta a la societat i a les institucions catalanes? Temps per pensar-la no n’hi ha faltat.

També hauran de mullar-se Podemos i els comuns, fins ara resguardats darrere les amples esquenes de Sánchez. Quan es negociava la investidura, Pablo Iglesias va dir –en un article a La Vanguardia que ja ningú no recorda, però que és important per entendre coses– que en el tema català Podemos aparcaria el seu programa, formalment partidari d’un referèndum, i cediria la iniciativa al PSOE. Ara que Iglesias ja no hi és, mantindrà Podemos el perfil baixíssim mostrat fins avui en relació a Catalunya? I els comuns, regalaran al PSOE la gestió de la carpeta catalana i es mostraran davant la societat i del seu propi electorat com un actor irrellevant i sense veu, una simple comparsa del PSC i del PSOE?

Sánchez es mourà còmodament mentre només hagi de dir no a Aragonès, però patirà molt si es veu obligat a fer una proposta. Patirà no només perquè probablement no la té, sinó perquè, en cas de tenir-la, s’obrirà la capsa de pandora de sempre, la mateixa que es va obrir amb l’Estatut: l’aliança de la dreta mediàtica i política amb els barons del PSOE per fer fracassar qualsevol via racional de resolució de la qüestió nacional catalana. Ni l’estat espanyol ni la seva opinió publica estan preparats per a una sortida democràtica al conflicte de sobiranies que se li planteja, i això és benzina per a l’independentisme, especialment dins de Catalunya, si no se li’n va el cap i sap jugar amb intel·ligència les seves cartes.

Comentaris

  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 24/07/2021 9:34 pm
  El senyor Voltas es veu que no llegeix els diaris o potser té pa a l'ull. El senyot Pedro Sànchez ha expressat ben clarament quina és la seva proposta per Catalunya: continuar xumant els 16.800 milions anuals. Les propostes dels diferents (no gaire diferents ) sectors del PPSOEMOC'S són més que clares, hialines ! -> Botifarra a qui la vulgui arribar a la independència des de dins de la legalitat colonial i garrotades a qui vulgui actuar al marge de les lleis castellanes. Els catalans ( excepte el senyor Voltas) coneixem perfectament les propostes de Sánchez, el que no coneixem és quines són les propostes d'ERC ni que pretenen els seus dirigents blanquejant Sànchez
  Teresa Garcia 24/07/2021 9:46 pm
  Si home si, si sou la riota de a Catalunya, castizos d'erc.epaña. Aragones, bub,bu , bub.155
   Fins als nassos de juntsxlapasta 26/07/2021 2:09 pm
   Dona, la riota sou vosaltres amb un president q en tres anys i mig tan sols va penjar una pancarta de nit i cridar apreteu q ja us engarjolat em des de la Generalitat. En fi....
   No cola 26/07/2021 2:14 pm
   Ara resultarà q els principals colaboracinistes de ñ són ERC, q me'n dius del q va desproclamar la república i del q va penjar una pancarta. Se't veu el plumero
    erE, marca de bragues del Sanchez.155 26/07/2021 6:39 pm
    plumero Ferrovial, junquerillas de Españaaaaa, Aragonezzzzzz, españa profunda de ERCagats i Españols com vol el Sanchez, el VOSTRE AMO, siervos de la gleba de ERC
  fat boy 24/07/2021 11:32 pm
  Si li diu que no a l'Aragones i erc continua aprovant-li iniciatives parlamentaris, per quina rao ho hauria de passar malament sense dir que vol fer amb Catalunya?, que li fareu que no li pogueu fer ara?. D'entre els raonaments, habitualment idiotes, del Voltas aquest, el present es possiblement el mes idiota de tots.
   Doctor Strangelove 25/07/2021 10:41 am
   Fat recorda que deia Bohr: "un idiota sempre en troba un de més idiota que li fa cas". Ja m'entens. Doc.
    John Irving 26/07/2021 8:30 am
    El que no sabem és si ERC acceptaria una nova llista de promeses del govern espanyol (que mai ha ejecutat) o un referendum sobre un nou estatut? Que diu sr. Voltas?
  Narcís 25/07/2021 1:07 pm
  La pregunta n' és d'allò més senzilla : què fer davant xurma que envien escudats a estomacar pacífics, innocents i de llei ensems amb resolucions arbitràries o de pur capritx amb l' únic ànim d' espantar i, pitjor, fúmer ( i desposseir ) ? PD : al poble l' ha de manar el poble, poble votat , que no pas aquests no ningú votats per poble aliè !
   Jo 26/07/2021 9:01 am
   Dons fotrels una manta d'0sties i tornarlos a la seva terra si conve en caixes.
  Vendetta 25/07/2021 10:27 pm
  Jjja censura grasonet botifler,tots sabem ke ets un colaborador de ejpanya
   Fart de pallassos 26/07/2021 2:11 pm
   Menys q el sr. Torra i q l'ex president fuugpelmin q ens va ben fotre a tots I va sortir cames ajudeu-me a cobrar un bon sou de la UE.

Nou comentari