Pedro Sánchez i Quim Torra es reuniran a començaments de febrer per donar el tret de sortida a la taula de diàleg entre els governs d’Espanya i de Catalunya que ha d’intentar trobar una sortida –diuen—a l’actual situació. Aquesta taula entre governs és una de les condicions que va posar ERC per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Però, quina és aquesta situació de Catalunya que volen resoldre? ERC diu que a la mesa de negociació s’hi ha de parlar de tot; Junts per Catalunya especifica que s’ha de tractar com es fa possible l’autodeterminació (és a dir, fer un referèndum legal); i el PSOE entén que s’ha de solucionar el problema de “cohesió” (fins ara parlaven de convivència) que hi ha a Catalunya. Dilluns, a TVE, Pedro Sánchez va ser molt, molt gràfic: “Ells parlaran d’autodeterminació i nosaltres d’autogovern –i va afegir—que és el que volen els catalans”.

Aquest és l’escenari de la mesa entre els dos governs. Aquests són els plantejaments de màxims i de mínims. L’independentisme plantejarà l’autodeterminació, el PSOE dirà que no. I els socialistes voldran quedar-se en l’autogovern, i l’independentisme dirà que no. La pega per l’independentisme és que no té camp per córrer sense renunciar als seus objectius. El PSOE no té aquest problema. Pot plantejar un nou finançament (per totes les autonomies, tret d’Euskadi i Navarra) i un nou Estatut maquillat sense haver de renunciar als seus principis.

L’independentisme ha perdut la iniciativa. Ha investit Sánchez a canvi que no governin PP, VOX i Ciutadans. I prou. Acceptada la mesa de governs, fixats els màxims que no s’obtindran, potser caldria posar lletra i música a allò que tothom intueix: que a vegades cal fer un pas enrere per poder-ne fer dos endavant.

 

Nota a peu de pàgina. Convé no oblidar a aquelles persones que són a la presó o a l’exili per haver facilitat que els catalans votessin: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comin, Lluís Puig, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Marta Rovira i Anna Gabriel.

Nou comentari