Federalistes, abandoneu tota esperança. Uns quants ja ho han fet, eh? Però els que encara se’n reivindiquen no retòricament (i aquí el percentatge ja decau de forma important) han de saber que hi ha una força política que puja i que els ho posa més difícil. El PSC aquí li ha fet el joc per exemple jugant a denunciar consistoris per tenir penjades estelades a la seva façana, o no votant una llei electoral per por a dotar de major sobirania Catalunya dins l’actual marc constitucional. I aquests dos casos els cito per recents, ni molt menys com els més destacats del que s’ha perpetrat irresponsablement des del socialisme en els últims temps. Ells i les circumstàncies, i el PP, i gent amb molt de caler que reclamava sense pudor “un Podemos de derechas”. Ha estat una mica cosa de tots, però Ciutadans pinta que despuntarà, i bufarà i bufarà, i el federalisme acabarà d’escombrar.

Ho dic ara a tomb de la competició marxista (de Groucho i companyia) on els de Rivera han entrat amb el PP (i esperin al PSOE). És allò de “jo ofereixo el mateix que aquest altre… i dos ous durs!”. Exemple: aquest proposa prohibir manifestacions sobiranistes? Doncs jo proposo que els nens catalans s’hagin de rematricular per allò que no els “espanyolitzen” prou a l’escola catalana. I aquest és l’horitzó d’una política espanyola que en això s’ha lliurat desbocadament a la regressió. Aquesta és l’engrescadora perspectiva que ofereixen a Catalunya i el catalanisme.

Perquè, mentre aquí hi ha uns quants sobiranistes que davant les moltes dificultats del procés (exògenes i endògenes) ja es van plantejant en veu baixa com matisar l’aposta que s’ha fet en els últims temps, a Madrid l’única revisió d’aposta que consti que saben i volen fer és a l’alça. Està clar que ara per ara i amb la perspectiva dels pròxims anys no faran altra cosa que apujar l’aposta per la recentralització i per la dilució de Catalunya en el marc d’una Espanya que no entén de plurinacionalitat, de pluriculturalitat i de plurilingüisme. I ni ganes, que dirien els de Ciutadans. Doncs això, federalistes (i la resta): vagin prenent-ne nota.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa