Aprenentatges per millorar

"Els canvis i transformacions globals no van (només) lligats a la tecnologia, sinó que depenen de la nostra capacitat per comprendre-les i gestionar-les satisfactòriament"

Acabat l’any més estrany i complicat d’aquest segle, ara ja som a l’any 2021, denominat com el de l’esperança …. en forma de vacuna i cura per a aquest maleït virus que ha infectat més de 80 milions de persones i n’ha matat ja quasi 2 milions, a nivell global. Albirem tots l’esperança de tornar al món en què vivíem abans de l’arribada de la Covid19.

Del 2020 al 2021, en teoria només canvia 1 dígit, però aquest alimenta milions de somnis i encàrrecs fets per tots els ciutadans del planeta, després d’uns mesos duríssims de restriccions, patiments i limitacions sobre el que abans era la nostra vida normal.
Hem estat molts mesos sense poder viatjar, anar a restaurants, gaudir amb els amics, abraçar-nos de forma natural i ara fins i tot ens cal dur una mascareta de protecció per anar pel carrer. No tenim ni llibertat de moviments temporal ni geogràfica.

Si ens aturem a pensar-hi un moment, veurem que tots aquests sacrificis només els hem fet per aturar el bitxo, perquè cap persona vol sacrificar els seus drets individuals, que tothom vol seguir mantenint, sigui quina sigui l’amenaça externa existent.

Ara es tracta de guanyar-nos el dret d’acabar aquesta època de restriccions, reduint entre tots/totes la capacitat d’infecció del virus, probablement, però, assumint alguns canvis permanents en la dinàmica global. Òbviament, estan per determinar encara, perquè ningú sap del cert quines de les transformacions viscudes acabaran sent permanents.

De les primeres accions rutinàries que es recomanen i que podem fer cadascú és extremar la qualitat de la nostra alimentació, per tenir el sistema immunitari el més ben preparat possible per defensar-se amb més garanties del bitxo.

Voldria compartir ara el resum dels meus aprenentatges d’aquest 2020 ja finalitzat, i aportar alguns consells per al 2021, que m’aplicaré a mi mateix amb la finalitat de millorar la meva existència i la dels qui m’envolten, en la mesura del possible.

Els meus cinc aprenentatges principals de l’any 2020 són:

 • Tots necessitem llibertat: quan aquesta ens falta, la valorem molt més. No hem de perdre-la mai, i en qualsevol cas tenir la força interior per trobar-la en cada moment, a pesar de les restriccions físiques externes que ens posin.
 • El desenvolupament personal requereix que ens coneguem bé a nosaltres mateixos, especialment sabent reconèixer i gestionar les pròpies emocions.
 • Els canvis i transformacions globals no van (només) lligats a la tecnologia, sinó que depenen de la nostra capacitat per comprendre-les i gestionar-les satisfactòriament.
 • Les comunicacions transparents i obertes són claus per tal de que les persones s’entenguin
 • La Supply Chain (com a integració de funcions logístiques i d’operacions) s’ha consolidat com una àrea crítica dels negocis, en tots els sectors d’activitat.

Quant als meus consells per a un any 2021 amb més creixement personal i professional, són:

 • 1.- Obriu la ment, com a paraigua i permeteu-vos els CANVIS I les transformacions: Entreneu la vostra curiositat, sigueu creatius i innovadors i eviteu dir “NO” a la primera.
 • 2.- Permeteu-vos moments de desenvolupament personal de forma regular: Moltes persones pensen que no necessiten ajuda -a vegades és cert- però un acompanyament per a superar els reptes més difícils es sempre una palanca per eixir més fàcilment.
 • 3.- Comuniqueu-vos, col·laboreu i coordineu-vos amb tots els altres: Podem estar sols en molts moments, però per avançar en projectes personals i/o professionals sempre caldrà fer-ho interactuant amb més persones. Saber fer-ho bé serà clau per l’èxit.
 • 4.- Utilitzeu el networking professional com a palanca per desenvolupar-vos: ningú té mai totes les respostes, però hi ha gent que està tan ben connectada que sap sempre a qui preguntar els dubtes.
 • 5.- El desenvolupament de talent sempre ha de tenir un temps assignat a la vostra agenda, sigui per a vosaltres mateixos o pels vostres equips.
 • Per acabar, desitjar-vos a tots un any ple de felicitat, èxits i millores personals i professionals, dins un món sanitàriament i econòmica recuperat del tot.

Cuidem-nos.

Comentaris

  Anònim 06/01/2021 7:51 pm
  Del "bixto" se'n pot dir "la cuca" o el "microbi"

Nou comentari