Abans la discriminació del català que els pressupostos

L’aprovació dels pressupostos del govern espanyol ara per ara no està assegurada i això ho converteix en el principal tema de debat d’actualitat. Els de Pedro Sánchez voldrien, com és lògic i tal com desitjarien tots els governants del món, que el suport als seus números els sortís completament gratuït. Hi ha un petit detall que els ho fa impossible: no disposen de majoria absoluta i depenen del suports externs, així que toca passar per l’adreçador

Amb tots els escarafalls i la crispació que veiem aquesta setmana, qualsevol diria que se’ls està exigint autèntiques bestieses inconcebibles i que s’està tensant la corda fins a uns límits inaguantables. La realitat és, però, que ERC posa com a una de les principals condicions la protecció del català dins la llei general de comunicació audiovisual, una protecció que només es pot garantir establint quotes i obligant a complir-les. És evident que el govern espanyol i els seus adversaris més rancis de l’oposició –amb els quals comparteixen adscripció nacional- ja saben com funciona el tema de la preservació d’una llengua. Per això el seu projecte de llei sí que volia establir uns percentatges mínims pel castellà i per a la producció espanyola. 

El PSOE ho té molt fàcil per desencallar l’aprovació dels comptes i, de fet, ni hauria de ser matèria de negociació. Es tractaria de fer complir la mateixa Constitució Espanyola, allà on hi diu que “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. Només caldria creure-s’ho i ja ho tindríem.   

Amb motiu d’aquesta normal, lògica i sensata reivindicació ja ha començat la campanyeta histriònica de torn. Alguns diaris de Madrid sembla que estiguin veritablement preocupats per la viabilitat econòmica d’unes plataformes que recapten quantitats multimilionàries arreu del planeta. Diu El Mundo que “obligar a Netflix a produir en català o basc” és una mesura “complicada, ruïnosa i discriminatòria”. El digital El Independiente explica amb afectació que “Netflix veu un risc pel seu negoci adaptar-se a les diferències lingüístiques”. Els entranyables personatges d’Ok Diario titulen que “ERC exigeix a Sánchez que imposi el català a Netflix per donar suport als pressupostos”. Les televisions privades també s’han abonat a l’escarafall des dels seus programes matinals amb una Ana Rosa Quintana fent befa amb que “el Juego del Calamar s’ha de doblar al català”. És clar que tots aquests obvien en els seus textos que la llei audiovidual “obligava” i “imposava” el castellà sense miraments, així que el debat no deu ser sobre la llibertat empresarial, sinó sobre quines llengües ens agraden més i quines altres cal treure del mapa. També es deixen de comentar que aquestes plataformes ja ofereixen els seus continguts en idiomes amb menys parlants que el català, cosa que indica que no es tracta pas d’un problema del gruix del mercat, sinó de tenir un estat a favor i d’un tema de filies i, en el cas d’ells, de fòbies. 

Si aquesta és la vessant carca de la campanya, n’hi ha una altra que va pel cantó progre. És aquella que diu que l’independentisme català prefereix tombar uns magnífics pressupostos progressistes abans que renunciar al català a Netflix. S’han encarregat d’escampar-la per les xarxes els acòlits i esbirros del govern espanyol per mirar de desplaçar la pressió cap a una altra banda. És clar que aquesta lectura es pot girar com un mitjó: ¿com és que el govern espanyol prefereix veure tombats els seus pressupostos abans de garantir que el català sigui protegit tal com, en teoria, dicta la Constitució? Tal obstinació només respondria a un fanatisme nacionalista que neguen practicar

Mentrestant, continuem embardissats en la cansada lluita per la normalitat, mentre els que bramen per negar-nos-la gaudeixen amb placidesa del seu privilegi monolingüistic. Avui donaran ordres a Alexia i Siri sense canviar d’idioma, escoltaran les indicacions del navegador del cotxe amb el lèxic que empren a casa i, per acabar el dia, gaudiran d’un capítol de la seva sèrie preferida amb el doblatge incorporat. Que ho pretenguem fer nosaltres és una ofensa

Comentaris

  TOmppa Octubre 28, 2021 | 20:08
  Els partits catalans no estant defensat de deixar discriminar el català sinó més subvencions als amics, per tristesa no estant fent res en favor del català.
   JordiP Octubre 29, 2021 | 13:22
   Però qué dius? Això, t'ho han dit o t'ho han explicat? Coi, certa gent ho traduiu tot a diners. És que no teniu cap altre mena de pensament en el que respecta a la llengua? Sembles de Siudatans, noi.
  fat boy Octubre 28, 2021 | 20:15
  Em sembla que el que ja no val es que erc voti si a canvi de promeses. L'estrategia es dir-los que votaran que no i, que l'any que ve, si han complert amb la promesa i executat el 100% dels pressupostos, podria tornar a parlar-se'n. Pero, es clar, demanar aixo a erc es com demanar que Nadal vingui pel juliol. L'estrategia dels espanyols que fan com el Pilon del Popeye, que amb molt de gust pagaran, la setmana que ve, l'hamburguesa que ara es menjaran ja fa massa temps que dura.
   JordiP Octubre 29, 2021 | 13:18
   Tens tota la raó. Aquests castellans no són de fiar. Una de les seves divisas és: "Prometella hasta metella y, tras haberla metido, olvidar lo prometido". I també recordar que descendeixen dels beduins dol moro Musa. Sí, aquells que tenen un proverbi que diu "Les paraules de la nit són com la mantega: en sortir el sol es fonen i desapareixen". Total: ja poden promere el que vulguin: val més un "té" que dos "et donaré". El recader de Tàrrega rebia encàrrecs de tothom: Pep, porta'm unes botes. I ell contestava "Ja està dit!. Un dia, se li va acostar un nen i li va donar dues pessetes, dient-li:"Tio Pep, porti'm un pito" i li va contestar "tú pitaràs". (Una altre versió diu que ki va contestar "Ja està fet!").
  Ricard Octubre 28, 2021 | 20:24
  Els comentaris castellans, goven central inclòs, sobre la no necessitat de protecció de les llengües peninsulars en la llei de l'audiovisual en curs són una provocació i testimonïen la profunda i repugnant xenofòbia que tenalla Castella. En el mateix sentit la reunió de patronals de la Corona d'Aragó d'avui a Saragossa, on s'ha emprat només el castellà, és una mostra més de fins on arriba el despreci per la nostra llengua (també per nosaltres).
   les llengües peninsulars o lenguas españolas Octubre 29, 2021 | 14:26
   El Portugues es peninsular ¿si?¿hay que incluirlo?.¿El catalan es o no es una leguna de España? si el catalan no es una lenguna de España, por tanto no hay imponerla (preotegerla para ti). Estais desconectados de España o no? si va a venir pelomocho y va adeclarar la dUI en unos dias, para que necesitais a España? para imponer el catalan en Cataluña? de verdad ? jajajaja
    fat boy Octubre 29, 2021 | 15:58
    El portugues no es nomes peninsular sino que hi ha dos pobles a Extremadura (Olivença i voltants) que vau robar a Portugal a l'epoca del Godoy i que encara no heu tornat, com a bons lladres que sou.
    Andreu Octubre 30, 2021 | 20:38
    Ets un imbècil.
  Tripartit no, gràcies Octubre 28, 2021 | 21:33
  El PPSOEVOC's pot estar tranquil, igual com van anomenar el mossèn virrei de Catalunya el poden destituir si no fa bondat
  Narcís Octubre 28, 2021 | 23:13
  Ras i curt: amb allò dit al congreso per Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries .. n' és dit tot ( fos només per allò audiovisual .. ) ! PD : i no cal ser de partit quin fos que sí ser clar i català d' una punyetera vegada !
  ERC RACISM Octubre 29, 2021 | 05:02
  Ara aquesra colla de GENOCIDES DEL CATALA que son el brutal GOBIERNO DE ESPAÑA YDE JUNQUERAS, han inventat el idioma del MALLORQUIN el criminal Ministerio de Jussticia y de Junqueras. ERC ES EL GENOCIDI DEFINITIU DEL CATALÀ. VALENCIANO Y MALLORQUIN, quins collons, quins franquistes, quins fills de puta
  ERC amb el feixistaGOBIERNO GENOCIDA DE ESPAÑA.UNA MERDA Octubre 29, 2021 | 05:02
  Ara aquesra colla de GENOCIDES DEL CATALA que son el brutal GOBIERNO DE ESPAÑA YDE JUNQUERAS, han inventat el idioma del MALLORQUIN el criminal Ministerio de Jussticia y de Junqueras. ERC ES EL GENOCIDI DEFINITIU DEL CATALÀ. VALENCIANO Y MALLORQUIN, quins collons, quins franquistes, quins fills de puta
  Lo veo un pooco absurdo.. Octubre 29, 2021 | 14:17
  Que canatlán de bien va a pagar contenido en catalán en Netflix teniendo TV3 gratis. Absurdo. E imponer el catalán en una ley a empresas privadas por encima del mallorquin, valenciano, vasco y gallego, de egocentricos egoistas! Libertad y oferta-demanda.
  Habria que... Octubre 29, 2021 | 14:21
  Crear un departementoespecial de los mozos de cuadras para denunciar y multar niños que hablen español en recreo, contenidos digitales que no sean en catalan en internet...etc y para casos graves unas cuantas checas para torturar hasta que cedan... nada es poco por la libertad y la democracia. (Ironic mode OFF)
  Pastilleta i a dormir la mona Octubre 29, 2021 | 17:22
  La colla d'ignorants espanyolistes que s'apunten a comentar les notícies per treure bilis és de traca...
  Octubrista Octubre 29, 2021 | 22:43
  No foti tanta comèdia senyor Pujol que ja sabem que ERC ha aprovat els pressupostos del PPSOEMOC'S a canvi de no res... Bé, no és així el nomenament de mossèn Junqueras com a virrei i representant de Castella a Catalunya, al menys per ell, és alguna cosa. Al mossèn la llengua catalana li importa una merda, ja va dir ben clar que s'estima Espanya i que els que vivim a Catalunya som un sol poble
  LlunyDeCat Octubre 30, 2021 | 13:32
  Curiosament hi ha censura als comentaris dels Catalans i pengen comentaris dels Espanyols i en Espanyol. La credibilitat de l'autor de l'article en pateix i molt.
   Si Octubre 30, 2021 | 16:19
   S'identifica exactament l'estratègia d'erc en la "tria" de comentaris.
  Klaus Octubre 30, 2021 | 20:36
  Les tontes d’ERC diuen que si a tot. On anem amb aquests imbècils com a representants…
  ernst Octubre 30, 2021 | 23:39
  Els del PSOE-B (ERC) sou repugnants

Nou comentari