El New Deal de Mas

"El cert és que fa temps que Catalunya demana, alhora que Espanya calla o diu 'no'"

Com Roosevelt, Mas ha demanat en nom de Catalunya un New Deal a Espanya. Així ho ha titulat el Financial Times (“Catalonia demands New Deal from Spain”). Però el nou tracte de Mas no és només un paquet de mesures més o menys criticables en terreny econòmic, sinó que indica l’aposta per un estil, un tarannà, provisional fins que la negativa sigui absolutament contundent: reforma sí, revolució no.

A l’entrevista concedida al prestigiós rotatiu econòmic, el president ha deixat clar que Catalunya vol que Espanya doni més autonomia. Si tot això no passa es caminarà vers un divorci (Mas feia servir literalment aquesta paraula), un divorci que s’intensificarà. El President ha traçat un paral·lel amb Escòcia (demanda d’independència i devolució de poder de Londres), tot i que ha fet saber que Catalunya, l’autonomia més rica després de Madrid de les 17 que configuren Espanya, té més pes econòmic a Espanya que Escòcia al Regne Unit. Tant Escòcia com Catalunya tenen en comú que van perdre la independència dels seus veïns més grans al segle XVIII.

El cert és que fa temps que Catalunya demana, alhora que Espanya calla o diu “no”. Jordi Pujol, que durant anys no es va posicionar fermament per la independència de Catalunya, ha dit amb aquella bonhomia que el caracteritza que “la Catalunya imposada per Espanya no és viable”. Bé, sembla que això ja ho tenim clar. Ara cal anar avançant. Mas encara té por a parlar clar: “El nostre projecte a curt termini és la sobirania fiscal. I a llarg termini ja ho veurem”, va dir al diari anglès. Sí? Ho veurem?

Mentrestant, les xarxes socials treuen fum, alhora que molts recorden que si bé un matrimoni és de dos, el divorci, ben mirat, pot ser unilateral.
Comentaris

envia el comentari