Fraga, metàfora d'una Transició fracassada

"Resulta que hem d'estar agraïts a un ex-ministre franquista per haver ajudat a fer possible una Transició defectuosa"

Tota la vida que sento parlar de l'èxit de la Transició. Llavors miro Espanya i els valors que hi imperen i no veig l'èxit enlloc. Puc entendre que la delicadesa d'aquells primers anys exigissin cautela i renúncies. El que ja no puc entendre és que els marcs de referència segueixin sent els mateixos. Han passat més de trenta anys i encara sembla que, tot el que no sigui una dictadura, és legítim i elogiable. La Transició no va ser cap èxit, no només perquè encara no s'ha acabat sinó perquè Espanya de seguida la va donar per acabada. Fins aquí hem arribat, ara doneu gràcies i tireu confeti. Si la Transició hagués estat un èxit, Espanya no s'enorgulliria d'ella mateixa comparant-se amb el franquisme, sinó que durant tots aquests anys hagués mirat d'igualar-se moralment amb els estats més democràtics del món.

Una amiga meva diu que França no és una república sinó un ex-monarquia. Li robo l'eloqüència per dir que Espanya no és una democràcia sinó una ex-dictadura. Si un estat encara conserva una Constitució que es va crear poc després de quaranta anys de dictadura, si mai no ha jutjat els qui van participar activament en l'opressió i el terror, i si a sobre els blanqueja el passat i els admet en el nou sistema sense que ni tan sols demanin perdó, la transició d'aquest estat és una farsa. Una farsa que queda molt ben resumida en l'última frase de l'article que José Antich va escriure ahir a La Vanguardia. Mirant de disculpar el passat franquista de Manuel Fraga, va acabar amb aquesta perla: "La transición política aparcó buena parte de la historia pasada. Y quizá lo mejor es que siga siendo así".

Amb tot, ara resulta que hem d'estar agraïts a un ex-ministre franquista per haver ajudat a fer possible una Transició defectuosa. Fa riure. És com si algú et treu els dos ulls i després li has de donar les gràcies si et compra un bastó. A més, encara que la Transició no hagués estat un fracàs, pensar que gràcies a Fraga la dreta espanyola va democratitzar-se és ridícul. Si ell no hagués fet el que va fer, ho hagués hagut de fer un altre. Vull dir que no va ser ell, qui va canviar el curs de la Història, va ser el curs de la Història el que va canviar-lo a ell. Tornant a La Vanguardia, que és una mina, Pilar Rahola acabava el seu article d'ahir dient que Fraga va "saber-se reinventar". Si saber-se reinventar vol dir col·locar-se allà on bufa el millor vent, llavors d'acord. Ho va fer apuntant-se a la dictadura primer, després apuntant-se a la transició i a la "democràcia" i, per últim, quedant-se amb Galícia com a segon plat quan va veure que no podria ser president d'Espanya.

Que els gallecs votessin durant tants anys un franquista que a sobre no s'estimava la seva terra, només s'entén en un país amb la moral derruïda. Així li va, a Galícia, que té l'únic marisc bo del món i és més pobra que les rates. Que els partits i els mitjans de comunicació espanyols s'hagin desfet en elogis cap a ell, demostra que l'Espanya democràticament tarada és l'única que els interessa. I que els qui s'han passat la vida dient que voldrien una Espanya diferent, diguin que recordaran Fraga "amb afecte i respecte" -Miquel Roca-, destaquin que d'ell han rebut sempre "un tracte exquisit" -Duran i Lleida-, i enviïn condols oficials al PP -el Govern de la Generalitat presidit per Artur Mas-, demostra que la Transició, vista amb els ulls rancis de l'espanyolisme, va ser, efectivament, un èxit rotund. "Atado y bien atado", riu algú des de l'infern.
Comentaris

envia el comentari