Interessos terrorífics

“PP i PSOE sempre han utilitzat ETA en benefici propi, ja sigui per reforçar la seva idea compartida d'Espanya com per marcar diferències entre ells”

Deia ahir la vicepresidenta general del PP, Ana Mato, que el seu partit "mai, mai, mai" ha utilitzat la lluita antiterrorista amb fins electoralistes. L'acudit és de molt mal gust, no només perquè el PP -juntament amb el PSOE- sempre ha utilitzat el terror d'ETA per alimentar el nacionalisme espanyol en contra dels altres nacionalismes de l'Estat, sinó perquè l'any 2004, amb les eleccions a la cantonada i amb un discurs obsessionat en remarcar la suposada blanesa del seu adversari polític envers el terrorisme, aquest partit que "mai, mai, mai" ha volgut treure profit de la violència, va intentar fer-nos creure que ETA era el responsable dels atemptats de l'11-M. La jugada li va sortir pitjor que malament i llavors va ser el PSOE qui va aprofitar l'avinentesa i va recollir l'arma del terrorisme per atacar feroçment el seu rival i guanyar les eleccions. PP i PSOE sempre han utilitzat ETA en benefici propi, ja sigui per reforçar la seva idea compartida d'Espanya com per marcar diferències entre ells.

Ara, davant l'anunci del cessament definitiu de la violència, el PP, per interès polític, s'ha pres la notícia amb un escepticisme exagerat, però qui veritablement té l'opció d'utilitzar la situació per treure'n més rèdit polític és el PSOE. És per això que, atemorit, el PP demana que el seu adversari no faci allò que ell no ha fet "mai, mai, mai". El PSOE, naturalment, ho està fent igual que ho faria el PP en el seu lloc. Primer perquè s'ha pres l'anunci d'ETA amb un entusiasme també exagerat. O com a mínim imprudent. Ahir, a RAC1, Rubalcaba va dir amb una contundència divina que estava completament convençut que ETA mai més no tornaria a matar. També va aprofitar per col·locar-se medalles per la seva feina al capdavant del Ministeri de l'Interior. A més, no va voler ni sentir a parlar de moure peça abans del 20 de novembre, ni pel que fa a acostar a Euskadi els presos malalts ni pel que fa a res que tingui a veure amb el procés que s'haurà de seguir. Ara que li ha caigut aquesta joia del cel, no vol ni respirar. Jo ho entenc, però que no es pensi que ens creiem que ho fa perquè no li sembla legítim barrejar la política antiterrorista amb la campanya, que és el que ell va insinuar.

En aquest nou context, sense l'escut del terrorisme, els partits espanyols hauran de tirar de cinisme quan s'enfrontin al conflicte basc. El cinisme que aquí ja ens sabem de memòria, el cinisme que li cal a Rubalcaba per dir que ara queda "el joc de la democràcia" i que per fi ells i els independentistes estaran "en igualtat de condicions"; el cinisme que cal per dir això i, uns minuts més tard, reconèixer que si el pacte fiscal que proposa Artur Mas va en la línia del concert econòmic, la resposta que ell tindrà si és president serà que ni pensar-ne; el cinisme que cal per afirmar que és possible aconseguir la independència de manera constitucional i, en definitiva, el cinisme d'aquells qui, tot i haver estat víctimes del terror durant tants anys, no tenen ni el més mínim respecte per la llibertat.
Comentaris

envia el comentari