La utopia de Trias

“Si la prostitució es legalitzés seria molt més fàcil separar el gra de la palla i mirar d'acabar amb la palla”

Quan els diaris no tenen res prou espectacular per posar a la portada el recurs que està més de moda és anar al barri Gòtic a fer quatre fotos de prostitutes i publicar-les com si haguessin descobert la pólvora. El mateix dia surt l'alcalde a parlar sobre el tema i llavors el diari en qüestió torna a fer una notícia estrella recollint les declaracions que ha suscitat la seva portada -posant, naturalment, un èmfasi especial en el fet que la "denúncia" ha estat seva. Ahir ho va fer El Periódico i justificava la notícia de portada, a tota plana, amb una insignificant novetat: ara, en comptes d'estar a La Rambla, les prostitutes estan al carrer Petritxol. Gran notícia de portada, sí senyors. I sí, l'alcalde Trias va parlar a RAC1, i sí, El Periódico es va afanyar a fer una notícia tot recalcant el seu mèrit com a agent social, sempre sensible davant els problemes de la gent, sense tallar-se ni un pèl, això sí, a l'hora de referir-se a les prostitutes com a "meuques", que dius, lleig, perquè si bé no comprenc els eufemismes tipus "treballadores del sexe" -?!-, crec que entre poc i massa, que hi ha fórmules i fórmules, perquè per dir-los meuques ja pots dir-los directament putes que tampoc no hi ha gaire diferència.

Però en fi, com que tampoc no és notícia que El Periódico practiqui un periodisme tan pobre, aparco el tema per centrar-me en les declaracions del nou alcalde. El seu discurs no va plantejar la prostitució com un problema exclusivament de desordre públic sinó com un problema moral. Trias va dir que és l'esclavitud del segle XXI i que, per tant, mai no podrà estar a favor de la seva legalització. O sigui, que el que ell voldria no és només acabar amb la marranada pública sinó amb tota la prostitució de Barcelona, és a dir amb els clubs, les habitacions llogades, les visites a casa, els anuncis dels diaris, d'Internet, etc... I jo penso, santa innocència! Es veu que, pel que fa a aquest tema, li ho diuen sovint, que és un utopista, i no m'estranya.

Explicava l'alcalde que amb la legislació vigent no es pot enviar les prostitutes als seus països d'origen ni evitar que tornin al carrer al cap d'una estona de ser detingudes. És per això que contempla la possibilitat de multar els clients, i a mi ja em sembla bé igual que m'ho sembla que es canviïn les lleis per mirar de treure el sexe del carrer i també que es faci el que calgui per combatre les màfies que porten les noies enganyades i les obliguen a prostituir-se sota amenaces terribles. Ara bé, creure que només hi ha prostitució forçada és igual d'equivocat que creure que totes les dones que l'exerceixen ho fan lliurement. Fa unes setmanes, a l'entrevista de la contra de La Vanguardia sortia una senyora que estava la mar de tranquil·la amb l'ofici que havia fet tota la vida. Segur que no representa la majoria, però si la prostitució es legalitzés seria molt més fàcil separar el gra de la palla i mirar d'acabar amb la palla. A més, les que ho fessin de manera legal i voluntària tindrien els mateixos drets que qualsevol altre treballador.

Cal entendre que les lleis no poden acabar amb la prostitució i que, per contra, sí que poden ajudar que existeixi d'una manera més civilitzada. L'únic que podria fer que l'ofici més antic del món s'extingís seria que no hi hagués demanda, però per aconseguir això calen encara uns quants segles més d'educació. Segur que quan arribi el dia, si El Periódico encara existeix, ho cobrirà amb un breu.
Comentaris

envia el comentari