Els indignats no són pacífics

"Si volen ser pacífics, que muntin un partit i que mirin de canviar les coses amb la legitimitat dels vots"

Si els indignats van protestar contra el desallotjament de la Plaça Catalunya és perquè els Mossos van carregar contra gent que segons ells es manifestava de manera pacífica. Quan ells diuen que són pacífics volen dir que no llancen pedres, no trenquen vidres i no cremen cabines. Ara bé, el pacifisme i la violència no són antònims exactes. Si tu ocupes un espai públic de manera il·legal i no tens cap intenció d'abandonar-lo quan t'ho demanen amb bones paraules, l'única sortida que deixes a la policia és el cop de porra. Si a mi em detenen i em nego anar a comissaria, m'hi hauran d'obligar encara que la meva actitud no sigui violenta. "Mare, m'han arrossegat per terra, i això que jo no els he fet res!" Si tothom pogués desobeir les ordres de la policia sense que res no passés, això seria can pixa.

Ahir, els indignats que van instal·lar-se a les portes del parc de la Ciutadella van xiular un company que pretenia saltar la tanca. No ho entenc. Ningú té dret a travessar una porta pública sense permís, però tampoc a bloquejar-la. No hi ha cap diferència entre una cosa i l'altra. Què passa, que si la Plaça Catalunya tingués tanques no l'haguessin okupada? Les incongruències d'aquest grup d'exaltats són de vergonya aliena. Diuen que volen canviar el sistema perquè la gent pugui decidir més coses, i és veritat que la democràcia d'aquest país està atrofiada i que seria bo trobar maneres d'augmentar la participació ciutadana, però no es pot lluitar en nom de la democràcia i alhora burlar-la. Com poden creure que les seves idees són baluards de la llibertat si impedeixen que els diputats electes vagin a fer la feina per la qual la gent els ha votat?

A les assemblees i comissions que fan, la presa de decisions funciona per majories, igual que en el sistema que ells tan critiquen. M'agradaria veure què farien si vingués un llest de torn i volgués canviar -saltant-se les regles que entre tots han establert- allò que democràticament han decidit. Si els indignats volen canviar el sistema hauran de fer-ho amb els mecanismes del sistema vigent perquè és el que la majoria de gent ha triat. Pretendre que la seva postura minoritària s'imposi per sobre de la voluntat majoritària és una agressió directa als drets de les persones. Potser no és violenta, però és una agressió i de cap manera pot considerar-se pacífica. Si volen ser pacífics, que muntin un partit i que mirin de canviar les coses amb la legitimitat dels vots. Això, però, dubto que ho facin, perquè per seguir les regles del joc cal entendre que els drets només poden existir si existeixen també els deures, i aquestes setmanes està quedant claríssim que ells pretenen alçar-se per sobre de tot i de tothom. Feixisme sense armes, aquest és el seu gran invent, el remei que han ideat per acostar la política a la gent. Patètic.
Comentaris

envia el comentari