Ens surt a compte la mort de Bin Laden?

"Espero i desitjo que no hagin matat Bin Laden per satisfer els anhels estúpids d'un poble que es trauria un ull perquè el seu enemic quedés cec"

De les reaccions que ha suscitat la captura de Bin Laden al·lucino amb dues coses. Una és la compassió que ha despertat en certes persones. Que no és moral haver-lo matat, diuen, que no lliga amb els valors occidentals que ens separen dels islamistes. Deuen parlar dels valors que ens permeten tenir una casa bonica, fills amb joguines, un cotxe, tenir diners per comprar-nos roba, per tenir un gos i un raspall de dents elèctric, per anar al cinema i de viatge, els valors que ens permeten tenir una vida confortable sense sentir que traim la moral del bé pel fet que, mentrestant, la majoria de les persones del món visquin en la més putrefacte de les misèries. Si aquestes persones escandalitzades són capaces de viure felices malgrat que en aquest precís segon s'acabi de morir un nen i ara un altre i ara un altre i així durant tots els segons del dia i dels anys, sent aquesta la moral que ells accepten com a vàlida, com poden tenir la santa barra de dir que matar un terrorista és immoral?

La segona cosa que m'ha sorprès és l'alegria dels nord-americans. No comprenc com la venjança, tan inútil, els pot resultar un bàlsam. Si algú a qui jo estimés hagués mort a l'atac de l'11-S no em serviria de consol que el meu país hagués matat el seu planificador. Només em serviria de consol -i encara- que la mort del meu estimat hagués servit d'alguna cosa, que no hagués estat en va, que hagués contribuït a millorar la meva vida i la de la meva gent. No és el cas. No només no és el cas sinó que a més a més aquesta mort podria provocar un nou atemptat. Si jo fos americana estaria morta de la por, i més encara si l'11-S m'hagués afectat d'una manera directa. De fet, jo he d'anar a Londres d'aquí unes setmanes i no em fa cap gràcia. En canvi per a ells el goig de la venjança és més fort que la por a les represàlies. Són bojos, aquests americans! Amb tot no vull dir que no s'hagi de perseguir el terrorisme, no vull dir que Occident hagi de cedir al xantatge de la por, no vull dir que sigui possible guanyar aquesta guerra sense que ens costi cap mort, només dic que l'objectiu final dels qui organitzen la lluita contra l'islamisme ha de ser el de protegir la gent que és susceptible de patir els seus atacs, no pas el de calmar la seva estèril set de venjança. En definitiva, només em pregunto si ens surt a compte la mort de Bin Laden. Vull pensar que els de la CIA han actuat amb el convenciment que el seu acte contribuirà -encara que sigui a llarg termini- a millorar la nostra seguretat; espero i desitjo que no hagin matat Bin Laden per satisfer els anhels estúpids d'un poble que es trauria un ull perquè el seu enemic quedés cec.
Comentaris

envia el comentari