La consulta i Hereu

"La participació de les consultes potser no és per tirar coets, però en cap cas no pot dir-se que aquest tema no interessa a la gent"

Jordi Hereu no va votar ahir a la consulta sobre la independència. No va dir per què no votava, però sí que va dir que aquests temes no interessen als barcelonins, i per això va dedicar el matí, juntament amb Alberto Fernández Díaz, a la cursa de bombers de Barcelona. I és que Hereu és un gran expert en saber quins són els interessos dels barcelonins. Només cal mirar el futur que li pronostiquen les enquestes. O el referèndum que va organitzar per reformar la Diagonal, que no només va tenir molta menys participació que la consulta d'ahir sinó que a més a més l'opció promocionada per l'alcalde va perdre per golejada. La brometa de la Diagonal va costar 3 milions d'euros públics i el mecanisme de votació va ser un caos, mentre que Barcelona Decideix ha muntat un esdeveniment impecablement organitzat gràcies a 80.000 euros provinents de donacions privades i a la feina de 3.000 voluntaris, que es veu que sí que estaven interessats en el tema.

També va interessar-se per aquest tema que no interessa als barcelonins més gent que la que va interessar-se per la candidatura d'Hereu a les passades eleccions municipals. Concretament, ahir van votar 75.000 persones més que les que van fer Jordi Hereu alcalde de Barcelona el 2007. Si ens fixem en els resultats de les eleccions al Parlament d'aquest novembre, la diferència encara s'accentua més. Ahir van votar 131.000 barcelonins més dels que van votar a José Montilla. I van votar els mateixos barcelonins que van votar a l'actual president de Catalunya. Si comptem totes les consultes per la independència que s'han celebrat durant aquest any i mig, resulta que 873.000 catalans han dit, amb el seu vot, que volen decidir si Catalunya ha de tenir un estat propi o no. Aquesta xifra supera en 300.000 vots el nombre de catalans que van votar a José Montilla i representa quasi tres quartes parts dels vots que van fer Artur Mas president. Si tenim en compte que el "Sí" sempre s'emporta gairebé tots els vots, aquestes comparacions també serveixen per indicar la força de l'independentisme.

Amb tot, la participació de les consultes potser no és per tirar coets, però en cap cas no pot dir-se que aquest tema no interessa a la gent. Cal no oblidar que no s'han celebrat a tots els municipis, que el seu caràcter no vinculant desanima molta gent i, sobretot, que la majoria de defensors del "No" boicotegen la iniciativa amb l'abstenció. De fet, tots els ciutadans i polítics que no han votat amb l'excusa que aquest tema no interessa -Hereu inclòs-, si s'han abstingut ha estat precisament perquè a ells el tema els interessa massa. Els interessa d'una manera tan bèstia que l'opinió de la gent, és a dir la democràcia, deixa d'interessar-los del tot.
Comentaris

envia el comentari