Qatar? Doncs Qatar

"M'agradaria més que la samarreta del Barça portés publicitat de Nova York, d'Apple, de Coca-Cola, d'alguna estació d'esquí de Suïssa, de la ruta dels Càtars, i en definitiva de qualsevol cosa que fes més casa, que lligués millor amb la meva idea de civilització"

M'he capbussat un parell d'hores a Internet per veure les crítiques que opinadors i comentaristes han fet a l'acord publicitari entre el Barça i Qatar Foundation. He vist que n'hi ha de dos tipus. Unes critiquen el fet que per primer cop el Barça "embruti" la seva samarreta amb publicitat i unes altres critiquen que el Barça "embruti" la seva samarreta amb el nom d'una monarquia absolutista de moral com a mínim dubtosa. Així que anem a pams.

Aquesta idea de creure que el Barça és més noble i pur perquè no porta publicitat a la samarreta no l'he compartida mai. El Barça d'ara és immens perquè juga un futbol que és una meravella, perquè juga net i perquè juga amb gent de casa, i això no ho pot canviar cap contracte publicitari. La publicitat forma part d'aquest món i sense ella ves a saber quina seria la qualitat de l'esport. Els corredors de Fórmula 1 i de Moto GP porten els seus equipaments plagats de publicitat i no passa res, tots els tennistes van vestits d'una marca o d'una altra i no passa res, a tots els estadis de futbol hi ha publicitat i no passa res, i a tots els etcèteres que li vulguis posar mai no passa res. La publicitat permet que de les activitats culturals, artístiques i esportives se'n pugui treure el màxim rendiment possible i que per tant puguin existir en la millor de les seves versions. A la publicitat se li hauria de fer un monument. Hi ha en aquest país una mania en contra del negoci que es fa difícil d'entendre. També s'ha criticat que Qatar Foundation sigui un dels millors clients de l'empresa de Sandro Rosell. Si això és veritat, i què, que ho sigui? 150 milions d'euros en cinc anys són una morterada de diners, aniran la mar de bé, és el millor contracte publicitari que mai ha aconseguit un club de futbol, i si Rosell, gràcies a això, a sobre fa negoci particular, doncs enhorabona. Per molt motius sóc molt més laportista que rosellista, però em sembla ridícul que ens importi més el que guanyi l'altre que no pas el que guanyem nosaltres. És com això de voler saber què cobra el comissionista. Escolta, a tu t'interessa comprar això per aquest preu, sí o no? Doncs si t'interessa, deixa estar què guanyen o què deixen de guanyar els altres.

Pel que fa al tema de promocionar Qatar Foundation -i qui diu Qatar Foundation diu Qatar, perquè allà tot és el mateix, l'emir, la dona de l'emir, el cosí de l'emir, tot és de l'emir-, pel que fa això, és veritat que sona estrany. A mi, personalment, m'agradaria més que la samarreta del Barça portés publicitat de Nova York, d'Apple, de Coca-Cola, d'alguna estació d'esquí de Suïssa, de la ruta dels Càtars, i en definitiva de qualsevol cosa que fes més casa, que lligués millor amb la meva idea de civilització. I si fos d'algun producte relacionat amb Catalunya ja seria l'hòstia. Ara bé, tota aquesta moralina barata en contra de promocionar un país com Qatar em sembla molt baixa. D'on et penses que ve, el petroli del teu cotxe, guapo? Del País de les Meravelles? Criticar és molt fàcil, però ser conseqüent amb les pròpies crítiques ja és tota una altra cosa. La samarreta del Barça és de Nike, i no és precisament una empresa que sigui coneguda pel seu respecte als drets humans. Qui no ha tingut mai res de Nike? Amb el pinso que comprem als nostres gossos quants nens africans podríem alimentar? L'actual Nobel de la Pau no només està empresonat sinó que la Xina no ha permès que cap persona propera a ell surti del país per anar a recollir el premi. A la Xina són uns bèsties, sí, però van poder fer les Olimpíades i ben contents que les vam mirar, i ben contents que hi fem negoci i ben contents que tots comprem coses que s'han fet allà, però quin home més entranyable, eh, el Dalai? Qatar pot organitzar un Mundial que tothom mirarà alegrement com qualsevol altre però no pot promocionar-se a la samarreta del Barça? Va, home, va. Fins i tot els antisistema necessiten el sistema per tenir un encenedor amb el qual cremar contenidors i seus de bancs. Tot funciona així, un dia col·loques el Saddam Hussein i al cap d'uns anys el penges. El món és un femer de cinisme, és veritat, però el cinisme més bèstia és el de voler fer veure que un no hi participa, que se'l mira horroritzat des de la seva impol·luta moral.
Comentaris

envia el comentari