La deixalleria pública

"El creixement de l'abstenció i el creixement de l'estupidesa són vasos comunicants"

Es preveu una abstenció alta per diumenge. Els caps dels partits, després de dir que han guanyat- que és la frase que uneix tots els discursos que fan els caps de llista un cop es coneixen els resultats electorals-, es mostraran preocupats per l'abstenció i se'n faran responsables. La seva dosi d'autocrítica sempre ve per aquí, amb fins, naturalment, purament "comercials". Els polítics sempre miren de promoure de manera amable la participació -amb fins, també, purament "comercials"-, però quan no se'n surten mai no s'atreveixen a carregar contra els qui s'han quedat a casa. Els mitjans de comunicació també acostumen a relacionar l'abstenció amb la desafecció dels ciutadans vers la política i a atribuir aquesta desafecció a la mala feina dels polítics. És veritat que la nostra classe política, en general, no és cap paradigma d'excel·lència, però això no vol dir que es mereixi ser una deixalleria pública on poder vessar la porqueria que generem entre tots.

Ni tots els polítics són iguals ni els polítics tenen la culpa de tot. Ni, naturalment, tots els ciutadans són exemplars. Dubto que tota aquesta gent que no vota o que vota en blanc -que a efectes pràctics és el mateix- i que ho fan en nom de la mala qualitat de la política, en les seves respectives feines arribin al nivell que exigeixen als gestors públics. La gent també és responsable de la situació de crisi, del fracàs escolar, de la saturació de la sanitat, de la dificultat dels immigrants per integrar-se i de tots els problemes que amb tota la cara dura s'atribueixen només als polítics. Això d'una banda, i de l'altra, dubto molt que la baixa participació provingui només del desencís. Hi ha gent a qui la política no pot agradar-li ni desagradar-li perquè senzillament se li'n refum. El creixement de l'abstenció i el creixement de l'estupidesa són vasos comunicants.

Abstenir-se i votar en blanc és d'un infantilisme tant o més criticable que els errors dels polítics. Si t'és completament indiferent que et regeixi el projecte d'Albert Rivera que el d'Artur Mas, el de José Montilla que el de Laporta, el de Sánchez-Camacho que el de Joan Herrera, llavors el problema el tens tu. Si no vas a votar perquè no estàs prou informat per ser capaç de triar o perquè et fa mandra, el problema el tens tu. Si vas a votar però no ets capaç de decantar-te per l'opció que consideris menys dolenta i per tant votes en blanc, el problema el tens tu. Una cosa és que siguis un passota o un burro, però si ho ets, com a mínim no tinguis la barra de donar-li tota la culpa als altres.
Comentaris

envia el comentari