La mateixa música amb més bombo

"Si amb el desprestigi actual que carrega el govern espanyol, els socialistes espanyols no han mostrat ni un bri de joia, si no han tret ni un centímetre de pit, és perquè no els interessa que ETA s'acabi"

Obro ahir a la tarda alguns diaris digitals i llegeixo, si fa o no fa, el mateix titular: "Alto el foc d'ETA". El primer que penso, abans d'endinsar-me en les notícies, és que després de tantes detencions importants la organització està debilitada i necessita un descans que li permeti reestructurar-se. En el segon pas -la lectura de les notícies- veig que el comunicat d'ETA parla del "final de les accions armades ofensives" i de la posada en marxa d'un "procés democràtic" cap a la independència. Ostres, això ja és tota una altra cosa, em dic. A continuació, faig un cop d'ull a les reaccions de socialistes i populars. Escepticisme total. M'estranya sobretot la reticència dels socialistes a donar-li cap valor positiu al comunicat. M'estranya perquè la prudència no és pas el tret que els caracteritza, i tenint en compte la demagògia a la qual ens tenen acostumats, és sorprenent que no vulguin tirar algun petard i apuntar-se el gol. A més, en aquest cas, si la jugada populista els sortís malament, la culpa la tindrien els terroristes i a ells se'ls hauria acabat el problema. Llavors penso que, si sent uns demagogs com són, si havent fet la policia una feina tan bona últimament, si amb el desprestigi actual que carrega el govern espanyol, els socialistes espanyols no han mostrat ni un bri de joia, si no han tret ni un centímetre de pit, és perquè no els interessa que ETA s'acabi. O més ben dit, perquè no els interessa que s'acabi l'amenaça que ETA representa, perquè volen allargar la por fins allà on puguin per poder seguir relacionant l'independentisme amb el mal. Aquest argument també explica, doncs, que el PP no s'alegri del comunicat d'ETA.

Sempre he pensat que a la política espanyola no li interessa acabar amb ETA, però començo a dubtar que la meva darrera deducció sigui l'únic motiu pel qual el PSOE i el PP creuen que l'anunci és fraudulent quan veig que tots els altres partits polítics -excepte EA- comparteixen aquesta visió. Decideixo doncs llegir íntegrament el comunicat per poder treure les meves pròpies conclusions. Quan arribo a la part que diu que "ETA es reafirma en el compromís amb una solució democràtica perquè, mitjançant el diàleg i la negociació, els ciutadans bascos puguem decidir el nostre futur de manera lliure i democràtica. Si el Govern d'Espanya té voluntat, ETA està disposada, avui igual que demà, a acordar els mínims democràtics necessaris per emprendre el procés democràtic", quan llegeixo això, penso que les "bones intencions" de l'organització són una broma de mal gust. Que els bascos puguin decidir el futur de manera lliure i democràtica? Ha, ha, ha! Que Espanya tingui la voluntat d'acordar uns mínims democràtics? Ha, ha, ha! Ai, senyor! Els terroristes no poden ser tan ingenus com per pensar que això és possible, i per tant, recupero la meva primera hipòtesi: volen que la policia afluixi, volen temps per tornar a agafar aire, i així que puguin, tornaran a atemptar. Ah, i naturalment, l'espanyolisme se'n seguirà aprofitant. Tot com sempre. La mateixa música amb més bombo.
Comentaris

envia el comentari