Solucions d’esquerres

"Em crida l’atenció l'eslògan d'ICV. De seguida, com un flaix, em ve al cap la manera com Iniciativa s’ha enfrontat en els últims dies a la crisi"

“Crisi de dretes, solucions d’esquerres”
Eslògan d’IC-EV

Passo pel costat d’un cartell d’aquests d’Iniciativa en què surt una gran cara de Raül Romeva i l’eslògan: “Crisi de dretes, solucions d’esquerres”. No m’atreveixo a dir si la crisi és d’esquerres o de dretes ni tampoc si hi ha crisis que són socialdemòcrates, liberals o anarcosindicalistes. Francament, se m’escapa. El que en realitat em crida l’atenció és la segona part: solucions d’esquerres. De seguida, com un flaix, em ve al cap la manera com Iniciativa s’ha enfrontat en els últims dies a la crisi, aquesta crisi que, diuen, és de dretes (si una crisi a seques ja és dolenta, quan la crisi és de dretes, que deu voler dir que és terrible i perversa, em de concloure que la situació és absolutament desesperada).

Recordem els fets. Zapatero anuncia ajudes a la compra de cotxes i diu que les autonomies hi hauran de posar 500 euros dels 2.000 que promet. Josep Huguet ho rebutja, tot qualificant el govern espanyol de “morós” i fent broma i dient que potser se’ls hauria d’enviar el cobrador del frac. Després Castells contradiu Huguet i apunta que s’ha d’estudiar l’assumpte i fer números. El govern tripartit finalment rectifica, però, no obstant, dissenya unes ajudes que tenen algunes característiques diferenciades, com ara incloure vehicles amb més emissions de diòxid de carboni. Iniciativa, a través del conseller Baltasar, s’enfada d’allò més. Un dels arguments dels d’Iniciativa és que aquesta tolerància contaminadora és contradictòria amb les –galdoses- limitacions de velocitat imposades per ells mateixos als vehicles en les vies de l’entorn de Barcelona. Al cap de ben poc, Baltasar i Iniciativa s’empassen, tot junt, la mesura, el diòxid i la contradicció. El govern català aprova les ajudes. A la vista de l’espectacle, l’exconseller de Medi Ambient i diputat d’ICV Salvador Milà sentencia que el govern és un “carnaval”. Divendres, en un acte de campanya –sí, sí, tot això passava amb llum i taquígrafs i en plena cursa de cara a les eleccions del pròxim dia 7- Saura reivindica, suposo que perquè alguna cosa havia de dir després de la humiliació, el dret d’Iniciativa a defensar els seus principis. I amenaça que si han de dir que no a propostes del govern, doncs ho faran encara que això causi... “certa inestabilitat”. Segur que al PSC i a ERC ja tremolen.


Dimecres passat va obrir-se a Barcelona fira Carbon Expo 2009, dedicada a la compra-venda de drets i certificats d’emissió de diòxid de carboni, un assumpte fonamental en la lluita contra el canvi climàtic. L’encontre va reunir fins divendres 3.500 persones de 120 països diferents. Ni Baltasar –ni l’alcalde Hereu- no hi van assistir: eren a Roma seguint el Barça. Va inaugurar la fira la ministra Elena Espinosa, mentre s’estenia entre els promotors el descontent per l’absència de les autoritats catalanes.

Aquesta és la darrera producció del tripartit, amb Iniciativa, com no podia ser altrament, de gran estrella. La darrera ‘solució d’esquerres’ amb què ens han obsequiat.
Comentaris

envia el comentari