Prejudicis i mentides al Financial Times

"Què s’hi pot fer? No ho sé. Però alguna cosa caldria fer"

“[L’autonomia catalana] és un cost que Espanya difícilment es pot permetre quan s’enfonsa en la recessió més profunda que es recorda”.
Financial Times


Dijous el prestigiós i molt influent Financial Times es despatxava amb un article que no és coherent ni a aquest prestigi ni amb aquesta influència. Un article curull de prejudicis ideològics i greus mentides. Així, es denuncia la “imposició” del castellà a Catalunya, es deplora la burocràcia “extra” que suposen els “governs regionals”, es blasma la promoció de “llengües i dialectes” i es queixa de les “ambaixades a l’ombra”.

El Financial Times és un diari econòmic. I aquest és l’eix sobre el que gira l’article de marres. La tesi és senzilla: les autonomies són un fre per a l’economia, entre d’altres coses, perquè, com es dedueix la frase citada més amunt, suposen un cost inútil, una càrrega, un fre al desenvolupament i al benestar, una cançoneta que fa dies que també alguns mitjans de comunicació espanyols entonen.

Els factors que expliquen aquest article, igual que el que va publicar The Economist, són dos. L’un és periodístic: és evident que el corresponsal del rotatiu no fa bé la seva feina. L’altre és un problema ambiental. Els periodistes estrangers que informen sobre Espanya, i sobre Catalunya, viuen a Madrid. I, pel que fa a Catalunya, respiren un aire enrarit, contaminat, que produeix l’entremat político-mediàtic de la capital del Regne.

No és, aquest problema ambiental, nou, en absolut. Per exemple: fa alguns mesos, el Centre d’Estudis Jordi Pujol va convocar a Barcelona una colla de periodistes estrangers residents a Madrid. La iniciativa no va reeixir del tot: força d’ells van reafirmar-se en les seves posicions i van venir a dir que si els catalans tenim mala imatge és només per culpa nostra. Que ens mereixem articles com els comentats, vaja.

Acabo: té importància tot plegat? Des del meu parer, sí. La següent pregunta és obligada: què s’hi pot fer? No ho sé. Però alguna cosa caldria fer.
Comentaris

envia el comentari