NO ODIEM ELS ESPANYOLS

"La gent parla castellà als immigrants excusant-se en un respecte que en realitat és vergonya i complex, i si algú alça la veu perquè ja n'està fins els nassos els propis catalans li diuen incendiari, racista i radical"

Del TGV tothom en parla meravelles. Diu que val molt la pena perquè és ràpid, còmode i puntual i que sense cap mena de dubte és molt millor que no pas tot el xafarranxo de l'avió. És que després sempre hem de sentir dir que els catalans ens queixem per vici. Davant d'aquests que prediquen que només ens mou un odi indiscriminat a tot allò que vingui dels espanyols, ve't aquí que el dia que fan una cosa ben feta tothom n'està content i ningú no treu el microscopi per trobar-hi defectes; en contra dels que diuen que a Catalunya només mirem pel diner i que som uns insolidaris i uns garrepes, ara queda clar que amb preus justos i serveis eficients estem alegrament disposats a pagar. Fins i tot ha quedat enrere el rancor i ningú no pretén embrutar l'èxit del tren retraient el temps que ha trigat ni les desfetes del darrer any. Potser és que els catalans tenim altra feina a fer que la de ressentir-nos amb Espanya només per matar les hores, i que quan ens queixem és perquè l'estat espanyol es passa tres pobles. Molts catalans no demostren tenir cap orgull ni nacional ni personal. Recuperant l'expressió d'Alfonso Guerra, se'ns ho "cepillan" tot i només ens emprenyem uns quants. Som l'últim mico i encara hem de mostrar-nos condescendents, els tres poders estatals li fan trampa a la democràcia i el nostre govern els deixa fer perquè qui mana és dels seus, i Esquerra critica però no amenaça i no trenca el tripartit, i Unió fa manetes amb Zapatero, i Convergència diu massa poc, i la gent parla castellà als immigrants excusant-se en un respecte que en realitat és vergonya i complex, i si algú alça la veu perquè ja n'està fins els nassos els propis catalans li diuen incendiari, racista i radical quan en realitat aquest algú està defensant allò que també és seu. El cas català, tan just, guanyaria amb qualsevol tribunal del món excepte amb l'espanyol. I amb un de català, depèn.

Em sembla fantàstic poder entendre Lorca i Sabina i Gerardo Diego i Torrente Ballester. M'agrada el gaspatxo, l'embotit ibèric i el marisc gallec. Santiago, Madrid. Estimo la meva amiga de Granada i la de Valladolid i tots els amics espanyols que vaig fer en un poble italià. M'encanta el cine espanyol i la pell se'm posa de gallina amb els ballarins dels tablaos. Gila, Tamarit. Els gols de Raúl i l'afició del Betis. Siete Vidas amb Javier Cámara. Trobo que el castellà és una llengua ben bonica. Cachivache, zancadilla, chaquetero, murciélago, despotricar, hi trobo bellesa en aquesta sonoritat rugosa, terrosa, sincera. Ara bé, que m'agradi no vol dir que hagi de sentir-m'ho meu. I menys per obligació. No he de demanar perdó. No hi ha cap odi en contra de la cultura espanyola, hi ha molt d'amor a favor de la nostra. No menyspreem en sac ni Espanya ni els espanyols sinó allò que pretén fer-nos mal. El TGV funciona bé i tothom en parla meravelles.
Comentaris

envia el comentari