Vols dir?

"A l’independentisme li convé, i molt, aconseguir una mobilització històrica del seu vot en unes eleccions espanyoles"

Als parlaments, l’aritmètica mana tant o més que la voluntat política. Els partits independentistes van poder acabar amb el govern de Mariano Rajoy perquè aritmèticament eren imprescindibles per a la moció de censura. Sense els 17 d’ERC i PDeCAT, la suma no donava. Ara, podria donar-se el cas que en comptes de 17 hi hagués 23 o 24 diputats independentistes, i en canvi fossin irrellevants. L’aritmètica pot fer que sumi el tripartit de la dreta extrema i l’extrema dreta, pot fer que sumin PSOE-C’S, i pot fer fins i tot (alguna enquesta ho ha apuntat) que sumin PSOE, Podemos i el PNB. Cal tenir-ho clar: el dia 28 a la nit, l’independentisme es pot trobar amb una gran victòria a Catalunya i zero o molt escàs marge de maniobra a Madrid.

 

La d’una aritmètica desfavorable és una possibilitat que els partits, tots i sempre, tendeixen a ignorar durant les campanyes electorals. El vot no es demana per no pintar res, sinó per ser decisiu. Explicar-li a la gent que potser no pintaràs res en els pactes de l’endemà i que potser ningú necessitarà el teu vot per aprovar una trista llei no és molt motivador, i els partits independentistes no són una excepció. Porten setmanes debatent sobre si bloquejaran o no bloquejaran, sobre si posaran línies vermelles o no. Coses que només són rellevants en la hipòtesi d’una aritmètica favorable. És el que passa quan el teu país tria 48 diputats d’un parlament de 350. No només necessites tenir vots: necessites tenir sort.

 

Tot i això, a l’independentisme li convé, i molt, aconseguir una mobilització històrica del seu vot en unes eleccions espanyoles. En primer lloc, perquè a més vots, menys possibilitats que es pugui fer política sense tu. Tal com estan les coses al Madrid del poder, l’escenari d’un govern espanyol –el que sigui– amb les mans lliures en relació a Catalunya només pot portar desastres. En segon lloc, perquè tenir més presència allà té un retorn mediàtic immediat i sostingut aquí durant quatre anys: hi ha bosses enormes de població a Catalunya que s’informen únicament a través de mitjans espanyols. En tercer lloc, perquè hi ha una gent a la presó i a l’exili als quals se’ls ha de dir que el seu sacrifici no és en va, que no estan sols ni hi estaran. I en quart lloc, i sobretot, perquè un país que vol la independència ho ha de demostrar cada vegada que se’l convoca a les urnes, sense excepcions. Els que tenen el poder coercitiu i el monopoli de la violència es poden permetre altres mètodes per fer palesa la relació de forces, però els altres no tenim massa instruments més, i el vot n’és un de fonamental. El dia 28 hi haurà als col·legis electorals tres paperetes independentistes que representen discursos, programes i estils ben diferents. Vols dir que realment no n’hi ha cap que et representi?

 
Comentaris
terrassenc
Està claríssim: si tu no votes, voten per tu. Dit això, si l'independentisme vol canviar les coses, ha de treure el vot a convergents i esquerra. Ara ja sabem que votar-los només duu a continuar l'autonomisme.
Xavier
Tots els que som d'esquerres hem de votar el Front Republicà. ERC és pujolisme de centre-esquerra, peix al cove. Investiran a Pedro Sánchez a canvi d'una taula de diàleg que s'acabarà 1 setmana després d'haver-lo investit. Així Pedro tindrà el poder sense cedir res i ERC tindrà 4 anys més de pagar nòmines a canvi de bloquejar la independència i intentar reformar Espanya. La campanya de Voltas per ERC cada dia és més obscena. No sé què li hauran promès. Durant el Tripartit ja va cobrar.
Maria
És el que té al votar: pot sortir de tot.
Gran artículo Eduardo Vueltas
Sr. Volta’s, aquest vot no valdrà res si no posem linees vermelles. No anar a votar es regalar l’hi el vot als dels cops
i el 155. Votes i després t’en vas a la platja, a no ! que plourà, quina sort per les eleccions. Tampoc no em de regalar el vot als que no volen posar linees vermelles.
Narcís ( si els catalans som empresonats, lligats de mans i peus, emmordassats i sota aigua .. si els catalans som esborrats en lleis vers nostra llibertat i prosperitat .. si els catalans som odiats a mort per desagraïts fora mida o botxins .. . . . com a reeixir res per separats ? )
Avui, ara i ací, nostre Govern és el desallotjat il·legalment, il·lícita i il·legítima per estat violador de ca nostra ; així doncs, on n'és representat el MHP Puigdemont o Junts ( JuntsxCat ), per molt ' generals ' que siguin i no autonòmiques ! PD : llàstima no esser-hi tot el Govern .. però un òrgan col·legiat democràtic/ de llei no pot ser desmuntat arbitràriament i delictiva per estat gens ni mica, ni poc ni gaire, democràtic ( acceptar-ho és posar en valor nul el vot ciutadà català ) !
manca inteligencia
els pobles s´autodeterminen cada cop que voten , enviem un 65% de vots indepes a madrid, com si fos un referendum, després ja veurem que pasa , encara no tenim la bola de cristal.
SEGUIM
Oi tant!, els meus són JXCAT!
Votem massivament, però no ens equivoquem!
Aquesta vegada, el vot republicà és: 1) FRONT REPUBLICÀ a les generals (28 d'abril), per curtircuitar el Règim del 78 i impedir que ERC i JxCat ens venguin... 2) PUIGDEMONT a les europees (26 de maig), per posar Espanya en evidència internacionalment (i posar contra les cordes Borrell i el Deep State espanyol). 3) PRIMÀRIES CATALUNYA i/o CANDIDATURES D'UNITAT POPULAR REPUBLICANES a les municipals (26 de maig), per controlar el país des del poble. Aquesta vegada, no errem!
Si no se l'associés, condicionés i limités tant...
El principal problema de l'independentisme són tots els altres -ismes que porta enganxats des de fa ja uns quants anys.
Copdevot
Serà el que sigui però molts vots independentistes assenyalarien una majoria folgada a les properes eleccions al Parlament de Cat.
Ramon
Espanya vol que votem ERC.

envia el comentari