Ha arribat la policia lingüística

"Des del consells professionals fins als comitès d'empresa, passant pel Col·legi de Periodistes, aquestes instàncies -electives- s'han revoltat contra les juntes electorals"

Totes les entitats professionals dels mitjans públics catalans han protestat per la censura dels termes "exiliats" i "presos polítics". Des del consells professionals fins als comitès d'empresa, passant pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, aquestes instàncies -electives totes elles- s'han revoltat contra els criteris de les juntes electorals, que s'autoconsideren facultades per prohibir els termes que, tot i figurar als diccionaris, no els agraden. No els importa que els mitjans de Madrid, publics o no, facin servir "colpistes" o que molts mitjans internacionals utilitzin la mateixa terminologia que a TV3 o Catalunya Ràdio. Està prohibit perquè ho diuen ells i prou.

 

Però el pitjor de tot plegat és l'argument utilitzat pels funcionaris de les juntes electorals. Segons ells, els periodistes dels mitjans públics catalans entren en "pràctiques informatives que s'aparten injustificadament de la vigent legalitat". És a dir, només es pot escriure des de la terminologia que fan servir ells. Això vol dir, per exemple, que a Catalunya no pot passar res a nivell nacional, només "autonòmic" o "de la comunitat". Qui diu que a Barcelona hi ha un Teatre Nacional de Catalunya si l'únic que té aquesta distinció, segons la llei, és el Teatro Real de Madrid? Qui és la ràdio nacional sinó RNE? Hi ha una Biblioteca Nacional de España, una Red Nacional de Ferrocarriles Españoles, una Policía Nacional i unes carreteres nacionals que hi convergeixen en el quilòmetre zero de la Puerta del Sol...

 

Fa anys la Generalitat valenciana del PP reclamava el tancament de TV3 al seu territori perquè els TN's parlaven de País Valencià i no de Comunitat. De fet, en terminologia de la junta electoral tenien raó, perquè oficialment Catalunya no és ni una nació, ni un país, sinó la Comunidad Autónoma de Cataluña, com queda clar, sempre, a la documentació de l'Estat.

 

En definitiva, després de la prohibició dels llaços grocs ha arribat la policia lingüística. Estem a punt de tornar, obligats, al tu ja m'entens.

 

 
Comentaris
Espectador
Catalunya es una Nació .amb llengua pròpia , cultura pròpia i una història de perseverancia en defensa de la seva identitat , que dura 300 anys . La força de aquesta resistència rau en la permanència de la seva llengua, el català , es per aquesta raó que la volen anihilar els espanyolistes .
Cre el ladrón que todos son de su condición, usted ya me entiende.
Los informativos de RTVE no se refieren a Junqueras y compañia como 'golpistas'. Y la Junta Electoral Provincial de Barcelona ha prohibido a los informativos de TV3 y Catalunya Ràdio utilizar las expresiones 'presos políticos', 'exilio' y 'juicio a la represión' por considerar que forman parte del lenguaje electoral de algunos partidos que concurren a las elecciones y atenta contra la neutralidad electoral. Y tiene toda la razón.
Marc
El nazionalisme ecspanyol no sap fer res més que prohibir, empressonar, agredir, insultar... si poguéssin ens liquidarien com han fet sempre, a trets! Visca Catalunya Lliure!!!
La podrida junta electoral no vol que es diguin segons quines paraules, especialment pres polític i exiliat, ara els partits fatxes, o sigui.els seus, poden mentir, dir golpistes, menysprear als votants independentistes i tenir els dos engominats de vox fen comèdia al judici de la vergonya, que això no es electoralisme...vergonya de país!
el teu
con "policia lingüística" igual se refiere usted a la Generalitat y su política de denunciar a comercios que no tengan los rótulos en catalán, o hacer únicamente al catalán como lengua vehicular, o a discriminar al castellano en los organismos públicos ... ;)
at
estil ñ, marxem ja
2018
Pregunta, la policía lingüística a la que se refiere es esa que te multa por rotular en castellano???
Gran articla Sal vadó
Dons, magradat mol i mol, dons, el teu punt davista, dons, grasias Salva dó
Con lo que ha sido CAT
hace tiempo bon homo.....desde Pujol....no sois más que unos fanáticos embusteros....a mí no me han engañado, a tí??
Jo
A 2018, Sols en castellá i ho saps, no menteixis.
Kadra
La constitució espanyola parla de nacionalitats i l'adjectiu corresponent a nacionalitat és nacional. No és ni autonòmic ni regional ni res de semblant. Per tant fer servir fins i tot oficialment, l'adjectiu nacional per referir-se a Catalunya, és espanyolíssimament constitucional.
2018
@jo Ahora me siento mas tranquilo, la policía lingüística solo me multa si rotulo en castellano, por que si es solo en catalán todo bien , ningún problema oiga.

envia el comentari