Joves migrats sense referents familiars, joves que busquen futur

"Cal donar-los acollida i oportunitats per a la inserció social i laboral si no volen retornar amb les seves famílies, que majoritàriament no ho volen."

No és d’ara, fa anys que arriben de menors sense referents familiars a destí procedents del Magrib i de l’Àfrica subsahariana, principalment. Els que el ministeri del ram anomena tècnicament MENA (menors estrangers no acompanyats). Des de finals dels noranta se’n va començar a teoritzar i a actuar més coordinadament en l’acollida, però és anterior, igual que la immigració adulta. El 2001 solien ser nois d’entre 15 i 16 anys, però el 2005 la Generalitat acollia infants de 10 anys que havien creuat l’estret de Gibraltar.

 

Durant el 2018 han passat per la xarxa d’acollida i tutela de la Generalitat de Catalunya 3.649 joves sense referent familiar al país, majoritàriament magribins i subsaharians. Els dos primers mesos del 2019 han estat més de 400, i amb previsió que se superin els 5.000 al llarg de l’any. Cal donar-los acollida i oportunitats per a la inserció social i laboral si no volen retornar amb les seves famílies, que majoritàriament no ho volen perquè solen venir d’acord amb elles (i en contacte amb elles) per trobar futur per a ells i un mitjà per col·laborar en el sosteniment familiar.

 

Sempre he defensat que la repatriació massiva no és en cap cas el model, però és un model llaminer des de la xenofòbia política i més si és a prop d’eleccions molt obertes. El treball amb les administracions dels països d’origen és imprescindible, com els centres de formació laboral i acollida a Tànger que es van obrir durant el mandat de la consellera Carme Capdevila amb cofinançament amb el govern marroquí i els projecte que els acompanyava, però ni suficient ni LA solució. Com concloïa un dels estudis dels darrers 20 anys sobre la casuística dels menors sense referents familiars, el de la Fundació Bofill de finals del 2005 (Menors que emigren sols del Marroc a Catalunya, de Marta Comas i Violeta Quiroga) fer actuacions quirúrgiques amb famílies i associacions en origen no modifica el problema estructural per a infants i adolescents, que és la falta de polítiques públiques de millora del sistema educatiu, de suport a les famílies i d’incentiu al mercat laboral perquè no expulsi els més joves.

 

Mentrestant, ens toca acollir-los com millor puguem i oferir-los noves oportunitats mentre treballem coordinats i coimplicats amb els governs d’origen i el ministeri (que és qui té les competències en estrangeria). Ni amagar el cap sota l’ala, ni utilitzar-los políticament, ni fer oportunisme.  
Comentaris
adolf
Fa poc s'ha celebrat un referèndum d'autodeterminació a Nova Caledònia per independitzar-se de França, doncs va guanyar el NO. Justifica'n els coneixedors del tema que Nova Caledònia es una societat diversa i complexa, la formen autòctons, francòfons i d'altres nacionalitats, es a dir el mateix camí que porta Catalunya,es a dir o República o país d'acollida, amb dos son incompatibles.
Donc mira
Jo cada cop que veig la parlamentària que teniu amb el mocador al cap, un simbol de submissió al poder masclista i religiós, a mes de insolidari amb les demés dones reprimides, s'em puja la impotència a l'ànima, i sense parlar de la nula solidaritat amb el poble saharaui que aquets immigrants marroquíns, oprimits pel seu pais, demostren.
Fat Boy
Pais d'acollida molt be. Pero els gastos que els pagui el govern del seu pais, que aqui hi ha molts vells que passen amb pensions de miseria i s'han afartat de pagar impostos.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT ..AMB ELS POLITICS QUE PORTEN IMMIGRANTS REFUGIATSA A PASA GANA A CATALUNYA
JO Vui recordar QUEL PERILL , de que no se integrin a CATALUNYA , Per culpa del ISLAM ,Cal recordar ban ser nois Joves del Marroc els que ban fer ELS Atemptats de Catalunya ES UN FET . .CATALUNYA PAIS D´ACOLLIDA ,Cuan no te diners ni per cuidar a familias ben pobres Catalanes que son de Catalunya SI NO AJUDEN ELS DE AQUI ALS CATALANS ¿ Con volem ajudar als de fora ? Que mu diguin he
el mussol emprenyat
o sigui que hem d'acollir a menors i donar-los tot el que vulguin mentre que els nostres joves,sobre tot els millors, han de marxar fora per a poder treballar. Com són menors han de retornar amb la seva familia que és on han de ser. Això l'únic que pot atraure és l'efecte crida, ara n'hi ha 4000 controlats,però si continuem amb aquest bonisme estúpid i suicida,demà seran 8000 y desprès molts més.Els hem d'acollir a tots?Doncs no, això s'ha d'aturar abans que prenguem mal,Catalunya no es una ONG
Narcís ( . . . bona gent entre ells, com a tot arreu, però quin és el percentatge de faltes i delictes àdhuc delictes de terrorisme .. com Catalunya no ha patit prou de força quinquis ..! ) ( en l’endemig .. families de ca nostra i, què dir-ne, sos fills sense present, horitzó ni futur! )
Decebedor .. a què juga l'autora ? 400.000 aturats .. treballadors explotats .. treballadors pobres .. gent gran sense mitjans .. malalts abandonats a sa sort .. morts per no ser medicats, sia a temps, sia pel preu dels medicaments .. . . . . . . . . . . doncs res, " uns quants vivint de recollir-los per onsevulga així d'altres del paperot i .. a encasquetar-los a la gent ( amb sos forçats impostos .. puguin o no puguin ! ) " ! PD : de la delinqüència què cal dir .. és clar que hi ha . . .
ferran
És evident que l’estratègia de repartir el 80% dels jóvens migrants dins dels països Catalans, no és casual ni nova. Amb mètodes, circumstàncies i èpoques diferents. stalin, franco, i fins i tot polítics espanyols amb prostitutes, durant les olimpíades del 92, utilitzaven aquesta practica..Però no patiu, Catalunya ho aguantarà tot..Inclús amb espoli brutal que patim, que farà molt difícil el finançament dels serveis socials, segur que ens en sortirem..Busquen fer créixer el populisme i feixisme.
Frank Dubé
CATALUNYA ni poble d´acollida ni poble de pas ni poble de res. Catalunya colonitzada que no més sap guanyar-se la vida com ningú però que no troba el camí per alliberar-se de "la morta". I al damunt sembla que hem de solucionar el problema dels milions de "vulnerabls" del planeta. Catalunya poble malalt.
frank Dubé
A veure si ho veiem clar. Tots aquest "migrants" són PROPIETAT EXCLUSIVA DE L´ESTAT ESPANYOL que pot decidir-ho tot sobre ells. Els "catalans" (que només existim per viure en una regió del Nord-est d´España que geogràficament encara en diuen Cataluña) NO HI PINTEM RES en tot això. Em va sancionar amb més d´un milió de pessetes per tenir treballant una hora diària un subsaharià de Sierra Leone amb CONTRACTE SIGNAT i LEGALITZAT. el motiu? NO TENIA PERMIS DE RESIDÈNCIA.
FRANK DUBÉ
............al dir-los jo que deixarien aquest noi en la indigència i huaria de demanar caritat pels carrers o robar..... em varen contestar: ESO NO ÉS PROBLEMA DE USTED. Sra. Simó: Amb tots els respectes; Vostè no sap de què va això.
ferran
Tot és molt senzill...Aquest 80% de migrants patín un espoli brutal, farà molt difícil gestionar aquest fenomen..El règim pensa que així aconseguirà que la gent es reboti contra les institucions Catalanes i creixi el populisme feixista.. Res d’això. Catalunya sortirà reforçada, només cal veure el mal de ventre dels lacais del règim, quan veuen com negrets fan de enxaneta a les colles castelleres parlant Català..Catalunya serà mestissa sí, però independent.
Andreu
Catalunya , blanca y cristiana .
Ah, la acogedora solidaridad de los indepes...
Políticos con su bla, bla, bla y votantes agitando la escoba. De chiste. O para echase a llorar.

envia el comentari