Veneçuela des de Catalunya

"Resulta fonamental, primordial i urgent conèixer l’opinió dels veneçolans que viuen en un país castigat per l’escassetat material i amenaçats per la violència"

Veneçuela viu moments convulsos després que el president de l’Assemblea Nacional —institució anul·lada per Nicolás Maduro, en un operació criticada per la majoria d’organitzacions de drets humans— s’hagi autoproclamat “president encarregat” del país fins a la convocatòria d’unes noves eleccions. L’autoproclamació —que fonamenta en la interpretació de dos articles constitucionals— va venir acompanyada d’una cascada de suports internacionals: bona part dels governs de Llatinoamèrica i dels Estats Units, principalment. En canvi, altres països, com la Xina, Rússia o Cuba s’han alineat amb el govern chavista i han denunciat que es tracta d’un “cop d’Estat”. Alguns partits a casa nostra, com ara la CUP i ERC, han adoptat també aquest posicionament.

 

El Govern, per la seva banda, va tenir una reacció discreta; de fet, sabem l’opinió que el nostre president té sobre l’assumpte perquè l’endemà de l’anunci de Juan Guaidó, Torra va ser entrevistat en una ràdio i allí li ho van preguntar. La ràdio va fer un tuit amb la resposta i el conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch, el va retuitejar: “Em sembla —va dir Torra— que a qualsevol país del món la fórmula sempre és la mateixa: democràcia, drets civils i drets humans. No pot ser que s’autoproclamin presidents ni que s’engarjolin dissidents. La UE té aquí una gran oportunitat per fer de mediador”.

 

Abans de valorar la iniciativa de Guaidó caldria saber si el que ha passat a Veneçuela abans que Guaidó s’autoproclamés president entra dins el conjunt de coses que, com diria Torra, “no poden ser”, és a dir, si l’acció del govern de Maduro ha implicat una vulneració de drets o no. És massa el consens sobre el país que s’exposa en els informes d’organitzacions com Human Rights Watch, Amnistia Internacional o Front Line Defenders per pensar que a Veneçuela les coses funcionen amb un respecte escrupolós als drets humans. Fins i tot des de formacions politiques com Podemos, una de les seves fundadores, Carolina Bescansa, va dir que l'anul·lació de l'Assemblea Nacional per part de Maduro havia estat "un cop institucional".

 

Però, més enllà de Nicolás Maduro, de Juan Guaidó, de Pedro Sánchez, de Donald Trump, de la UE o del que en pensin Torra, la CUP o en Joan Tardà, més enllà de si el que passa en aquell país respon o no als interessos pel petroli, el que resulta fonamental, primordial i urgent és conèixer l’opinió dels veneçolans que viuen en un país amenaçat per la violència i castigat per l’escassetat material tot i tractar-se d’un dels principals productors de petroli.

 

Catalunya ha d’adoptar una posició de més vehemència i no tan discreta, tenint en compte els milers de veneçolans que han escollit el nostre país com a segona pàtria. Més de 5.000 veneçolans —que viuen amb nosaltres, que son veïns nostres i els nostres amics— van ocupar el centre de Barcelona després de l’anunci de Guaidó dimecres i en van celebrar la iniciativa. Es tracta d’ un volum de persones remarcable, persones que esperen que allà on se’ls ha acollit se’ls reconegui i es pugui obtenir la solidaritat necessària per trobar la solució pacífica i democràtica que reclamen pel seu país.
Comentaris
Jordi(Català i Suís-Brasil)
Finalment un article on hom albira un esboç de veritat ! Al Brasil tenim milers de refugiats de Veneçuela. Un país amb les reserves més grans de petroli del món i amb grans reserves d'or que la màfia Maduro/Cuba/Rússia/Xina volen apropiar-se. No hi ha prou paper per explicar el Bolivarismo encetat per en Chavez. Fa anys que no fabriquen ni tan paper higiènic. Vergonya a la CUP i a ERC. Ruuuuuuccccsss !
Jordi (Català i Suís - Brasil)
Sembla que encara no sabeu que el Règim d'en Chavez i Maduro és pràcticament una dictadura ? Sabeu que tenen 10 milions de Colombians il.legals, la majoria criminals que assalten els conductors, roben el cotxe i després disparen al cap ? És evident que la informació de la realitat no arriba pas a la CUP ni a ERC. Però, és clar, quan hom admira Il Capo dei Tutti i Capi, Lula da Silva, i el seu partit de lladres i corruptes que acabaran tots a la presó .....
Jaume
U sento molt, pro no tens n'idea de Venexuela.
Discrepo
La majoria de catalans no tenim ni idea del que passa a Veneçuela. De tota manera i vist l'allau de solidaritat internacional amb Catalunya que va sorgir arran del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència crec el més prudent és no prendre partit i recomanar als veneçolans que resolguin democràticament les seves diferències. No se'ns hi crema res.
Els mateixos caudillos de sempre dreta o esquerra roba the al país
i la gent en la més terrible miseria i inseguretat.
entranyable
Un crit a la bona gent veneçolana. Certament que aquesta gent està mancada dels elements més bàsics per a subsistir, però la situació de repressió que en demés pateixen per part de les potències imperialistes agreugen els problemes i a aquestes potències se'ls hi enfot la gent perquè només cerquen petroli. I molts venezolants estimen el chavisme. Eleccions mai venen malament però que esgaranteixinentre els propis venezolans i quan els venezolans vulguin. El camí del mig la mediació de Mèxic.
Narcís
Ras i curt : quin país antiga colònia espanyola així d'herència ídem és pròsper .. si per on ha trepitjat aquest estat mai per mai creixé l'herba ! PD : 1 o 2 excepcions a banda !
Jordi Aldao
¿Si estem preocupats pels drets humans a Veneçuela, què hem de dir per les violacions als drets humans durant decennis a Mèxic i a Colòmbia i pel maltractament de segles als afroamericans en USAMérica?
Jonan
Em sembla una mica hipòcrita tot plegat. Maduro és un gamarús, un ximple, que no en sap res de res. I tant de bo plegui. Ara bé, la situació econòmica de Veneçuela no ve del no res. Han estat els grans empresaris, les famílies de sempre que controlen l'economia veneçolana des de fa dècades, q ha provocat bona part d'aquesta crisi en retenir mercaderies, en treure els diners del país, etc. I amb ajuda dels EUA, etc. No m'interessa pas l'opinió dels qui són aquí, pq sovint són la dreta més rància.
Jordi (catala a Mexico)
Tot i que Vanasuela, dons, va se culunica Aspañola, dons, tutom sap quels catalans, dons, van arribá a America molts anys avans, dons pal popla vanasolá, dons la mara patria es cataluña, dons
EL TEU NOM
VAYA VAYAA

envia el comentari