La presó preventiva i la seva politització

"El que està succeint al voltant de la justícia i les causes vinculades a personalitats polítiques no és tan una judicialització de la política com una politització de la justícia"

 

Sempre he pensat que de les causes per decretar la presó preventiva es va treure justament l'única raó comprensible, l'alarma social, provocada ler assassins o violadors, una por col·lectiva que pot justificar empresonar a qui encara no ha estat jutjat. No m'agrada, doncs, la presó preventiva, i menys ara que les noves tecnologies permeten un control de les nostres vides que arriba a límits inconfessables.

 

He dit ja en alguna ocasió que crec que el que està succeint al voltant de la justícia i les causes vinculades a personalitats polítiques no és tan una judicialització de la política com una politització de la justícia, i probablement la institució de la presó preventiva n'és un bon exemple. La darrera reforma de la legislació processal penal va introduir un límit temporal màxim de sis mesos per a la instrucció de les causes, per tal d' agilitzar els tràmits i evitar eventuals perjudicis dels drets fonamentals de les persones encausades i fins i tot de les víctimes. Tanmateix aquest límit queda excepcionat en el cas que s'hagi decretat el secret del sumari, perquè aleshores i durant el temps que duri el secret, aquest límit màxim no es comptabilitza. És el cas del que està succeint amb Eduardo Zaplana, empresonat des de fa set mesos i sotmés a un secret sumarial que l'impedeix fins i tot el coneixement dels fonaments de dret que justifiquen la mesura i la presó provisional mateixa. 

 

La presó preventiva no comporta necessàriament decretar el secret del sumari. En el cas de Sandro Rosell, el secret del sumari va ser decretat sols durant el primer mes de la instrucció, però després es va aixecar. Tanmateix la instrucció ja ha superat els sis mesos establerts a la legislació com a màxim, doncs la pròpia llei preveu que es pugui justificar la seva extensió en casos extraordinaris, i a judici de la magistrada Lamela, el cas Rosell requereix molts mesos d'instrucció i mantenir-hi la presó preventiva, no sigui que, sense passport i amb tots el bens embargats, pensés i pogués fugar-se.

 

Zaplana ha estat transplantat de resultes d'una leucèmia, i la malaltia de rebuig al transplantament que ha contret aconsellaria, a judici de l'especialista que l'ha tractat, la seva sortida de la presó, perquè és elevat el risc que col·lapsi dins. Però no el deixaran sortir. Com tampoc era esperable que sortissin les persones vinculades al procès independentista (no totes...tampoc se sap per què) sobre les quals es va deixar caure el pes exemplaritzant de la presó preventiva. És massa la pressió que rep la justícia. I així, polititzada com està per causa de tots els que dia rere dia van parlant-ne i criticant-ne les seves actuacions,  no pot deixar sortir els "colpistes",  i tampoc ho farà amb els del bàndol contrari. I així, ni Junqueras, ni Zaplana, ni Forcadell... Fins i tot el Tribnal de Comptes ha condemnat amb força inèdita la gestió de la popular Botella, perquè es vegi que no sols ho fa amb en Mas.  La pregunta romadrà per sempre.. Com és que no hi ha hagut cap presó preventiva per als membres de la família Pujol? La diversitat de parers judicials és legítima, però com en el cas de la dona del Cèsar, sembla haver més d' un jutge obsesionat en fer veure que encarna la veritable justícia front una mala praxi política. Si és així, no es tracta d'una (ben dolenta) politització de la justícia?
Comentaris
pandemonium
como siempre otro articulo miserable , los franquistas como tú , no tienen cabida en un estado democrático, recuerda siempre a Serbia, donde tu partido socialista inicio un genocidio , matanzas , violaciones , robos, todo en nombre de la unidad de la patria. ! recuérdelo siempre !. ! recuerda !
Narcís ( . . . suborn .. frau .. estafa .. . . . tot plegat " robament a mansalva " en benefici propi o col•lectiu o de partit ? 4. Pel que fa a Sandro Rosell, fàcil imaginar la raó .. fer-se’n amb Neymar ..’ qui tingui orelles que hi senti ‘! PD : la barreja del text és infantil, patètica sinó mal
Ras i curt : 1. Quina manera de cercar " netejar/ blanquejar " justícia intercanviant lloc del mot en la frase ! 2. Què compon una Declaració democràtica, parlamentària, reglamentària ( resultat d'una llei demanada pels representants de la sobirania popular) amb cap " codi penal " ? 3. Qui pot fer cap simetria de possibles despeses per a executar allò legislat ( a sobre amortitzades com béns/ patrimoni de la conselleria d'ensenyament ) amb " corrupció/ adulteració/perversió " o furt . . .
Mal pronòstic
Un analista polític molt destacat ho comparava amb el final del règim anterior, amb l'enduriment de postures i 2 execucions el 1974 i 5 més el 1975 (quan exceptuant una militar al 1972 les últimes foren el 1966) i ho anomenava metafòricament rigor mortis. La severitat, la rigidesa, la duresa, en son simptomes, deia. Altres ho han comparat també a estertors, quan un sistema ja no funciona. Quan la societat i el govern són forts i tenen vitalitat això no passa.
Un
Pujol no té cap imputació personal. Ell va delatar la seva família de tenir fons a l'estranger. Molts no s" han adonat d'aquest joc de Pujol A ell no li van trobar res que mereixi imputació
Desfeta
Família Pujol: el fill gran si va estar en presó preventiva. Però en el seu moment, algú va decidir que era millor l’impacte i la condemna mediàtica del cas, que no pas el procés judicial. En esbombar-ho a la premsa la família va poder regularitzar abans de la querella. Quines coses...
Lògic i normal segons el que s'ha fet
Quan l'esquerra ha governat s'ha anat inventant delictes nous. I ha augmentat molt penes i multes. Ha multiplicat les alarmes socials. S'han creat lleis especials i poc o gens democràtiques si la democràcia és igualtat davant la llei, pressumpció d'innocència, càrrec de prova sobre la culpabilitat i no sobre l'innocència i no castigar per lleis no existents o vigents al moment dels fets. Tot saltat en major o menor grau. Un com implantades...Que es pensaven, que només s'usarien al seu gust?

envia el comentari