Per què dieu 'feixista' quan voleu dir 'falangista'?

"El falangisme ideològic lliga tan bé amb l'actual nacionalisme espanyol que ningú el fa servir com a insult. "Mi padre no era ni de izquierdas, ni de derechas. Era falangista", ha dit cinquanta mil vegades el socialista José Bono"

"Cada vegada que vostès ens diguin colpistes, nosaltres els direm feixistes", clamava Joan Tardà des del seu racó del Congrés. Tant se val, els seguiran insultant. El que, per contra, a mi em sembla un error garrafal és la tendència de l'independentisme català a llançar el qualificatiu de "feixista" cap a les expressions més agressives del nacionalisme espanyol.

 

M'explico. Si bé el feixisme italià va influir poderosament, els anys trenta, en la versió espanyola del totalitarisme, la ideologia equivalent, el falangisme, presenta algunes característiques ideològiques i polítiques que diferencien clarament les camises blaves de les negres. Per exemple, el feixisme italià és clarament corporativista mentre que, per contra, el falangisme centra la seva proposta en la família i el municipi, com a conseqüència d'una major incidència de la tradició catòlica en l'organització política i estatal espanyola. Molt més lluny encara queda el nazisme, que s'adreça al poble i la raça. Els nazis ni tan sols són especialment anticomunistes, com va provar el pacte Hitler-Stalin.

 

Però la diferència més clara és que el feixisme sorgeix en un estat de nova creació, que intenta fer-se un lloc en el context geopolític de principis del segle XX. Això li confereix al feixisme italià una inclinació futurista, expansiva. En canvi, el falangisme es forma en un estat vell i decadent, que acaba de perdre les últimes possessions ultramarines. El falangisme té una projecció nostàlgica, historicista, molt connectada amb la melanconia de la generació del 98. I, sobretot, el falangisme té com a idea nuclear el combat contra el que ells consideren disgregació interna. "Que todos los pueblos de España, por diversos que sean, se sientan armonizados en una irrevocable unidad de destino", deia José Antonio Primo de Rivera. "Unidad de destino" i un estat fort. Res a veure amb el corporativisme italià. "El nuevo Estado será constructivo, creador. Suplantará a los individuos y a los grupos, y la soberanía última residirá en él, y sólo en él", afirmava Ramiro Ledesma. L'Estat, sempre l'Estat. I la sobirania fèrriament atrapada.

 

El falangisme ideològic lliga tan bé amb l'actual nacionalisme espanyol que ningú el fa servir com a insult. "Mi padre no era ni de izquierdas, ni de derechas. Era falangista", ha dit cinquanta mil vegades el socialista José Bono. És la seva normalitat, és el seu castellanisme. Per tot plegat, crec que quan Tardà i la resta de representants electes de l'independentisme i el republicanisme diuen "feixisme" en realitat volen dir -i potser han de dir- "falangisme". 

 

 
Comentaris
falangisme blanquejat
Utilitzar “falangista” per a (des)qualificar Rivera potser seria, com dius, molt més precís, però atès el vel de silenci sobre aquest moviment antidemocràtic netament espanyol i els intents de dignificar-lo (la frase de Bono és impagable), em temo que deixaria freda la concurrència. A més, si bé és cert que hi ha diferències de tipus històric, la substància autoritària i la violència com a valor suprem de falangisme i feixisme és la mateixa.
E.M.H
El felicito, ja era hora que algú fes la distinció. De Feixisme nomès n'hi va haver un, el de Benito Mussolini; tot el demès van ser còpies i imitacions. José Antonio Primo de Rivera era un filo-feixista, i Franco no va ser res ( franquista). Hi ha una pregunta que no fallla mai : Mussolini seguia a Garibaldi o a Cavour?. Pel que li contestiin sabrà vostè si entenen quelcom de Feixisme o si no
@Niuet
Feixisme: Moviment polític caracteritzat per la submissió total a un líder que concentra tots els poders, per l’exaltació del nacionalisme i per l’eliminació violenta de l’oposició política i social. No hi donem més voltes!
Eduard
Hem de recordar que el camarada Lister , que va viure directament els esdeveniments previs al sollevament militar del 36, equiparaba els grups falangistes amb el anomenats Guerrilleros de Cristo Rey dela década dels 70
Anna Armendares
Clavai Mes precis i oportú no pot ser. A veure si els d´ERC t´escolten.
Ona
O sí, Hitler no era anticomunista, per això els primers als que va tancar en camps de concentració van ser els militants del Partit Comunista Alemany. Es hi tenia una gran simpatia, per això els va assassinar. Llegiu una mica, no fa cap mal.
MiqCar
Muy de acuerdo. Aunque la contrarreforma constitucional que están aplicando lleva marca de Manuel Fraga. Unido al interés de los Fondos financieros y empresariales españoles por hacerse con toda la economía del país. Y tener un mercado único con el que negociar los préstamos y deuda financiera del estado. Estamos entrando en la 4º rev.industrial. Y claro, esa sociología franquista, le es muy útil políticamente.
Sí, val Cot, però què falangisme?
En les eleccions generals de 2016 trobem un partit anomenat "Falange Española de las JONS" que va obtenir 9.909 vots a tot Espanya i un altre partit anomenat "La Falange" amb 254 vots. A quina de les dues "falanges" et refereixes, Cot?. Lo d'en Bono no passa d'anècdota; es podria haver citat a Lluis Llach que va ser vicepresident dels "Cruzados de Cristo Rey" a Figueres, i falangista com el seu pare i gairebé tota la seva família. “Sí, jo vaig ser el que podriem dir un nen feixista” va dir.
gUIM
Dir-los falangistes no els molesta, ans al contrari, igual con quan els hi dius espanyolistes. Ells s'hi senten a gust amb aquests mots. En canvi feixistes o castellanistes els molesta força.
Val ok ja ho sabíem. La pregunta es: que volem fer per canviar l'estatus de poder?? Ui res que nosaltres som pacífics. Gent poruga i cagada es el que som, mireu els francesos, van tallar caps i si convé hi tornaran.
Vlad
"Els nazis ni tan sols són especialment anticomunistes, com va provar el pacte Hitler-Stalin". Estàs contradient la historia i per tan mentint. Que és allò sabeu fer des d'aquest diaris. Sou vosaltres els primers que anomeneu els partidaris d'Espanya d'unionistes, titlleu i etiqueteu i poseu al punt de mira. Així que deixi's de manies, els catalans son racistes amb els espanyols i tot és una projecció de l'apelatiu "Xarnego" que és l'inici de tot.
Cerverí
Un article ben treballat, però que no calia escriure'l.
Observador
"Cal tenir sempre en compte el significat bàsicament anti-rus del nazisme" (Hugh Trevor- Roper, historiador britànic)
Mol bo articla Salvadó
Dons, ets una axperta, dons, al faxisma aspañol, dons. Moltas grasias Salvadó
Ferran
Las connotaciones de la falange y el fascio son tantas y tan evidentes, que creo que aunque a veces se solapan, pueden ser epítetos que se utilicen de manera diferenciada
En el fons vol dir el mateix
La Falange espanyola només és una variant del feixisme d'altres indrets europeus. La culminació dels seus ideals és el mateix encara que es vulgui disfressar d'aparents continguts distanciats. Les dues denominacions van encaminades a "La Unidad de Destino en lo Universal" i en el cas espanyol, com no, a la unitat de destí a la castellana de Castella, absolutista, centralista. Falangisme, és un facis a l'espanyola de cap a peus.
Ramon
Falange va començar sent com Podemos però va acabar sent com els sociates.
Ramon
No sóc sospitós d'emprar l'adjectiu "feixista" sense miraments. Ben a l'inrevés. he repetit fins l'avorriment que raríssima és la vegada que es diu "feixista" a algú i que aquest n'és de veres. Però, coi, precisament en el cas de Falange sí que és força correcte dir-ho. Falange és un calc, una mimesi provinciana, fins i tot un subproducte finançat, una adaptació local, del feixisme. Que és allò que va haver-hi a Itàlia fa un segle. Falange sí que és bastant feixisme. No pas Colono's o el PP.
Ramon
Emprar la paraula "feixisme" per aplegar tots aquells moviments polítics de fa un segle, que alguns van arribar al poder però, la majoria, no pas, mira Anglaterra, em sembla acceptable. És més lògic dir que el peronisme era la versió argentina del feixisme que no pas pretendre que Mussolini era peronista. Hi ha una cronologia. Però, hi torno, si algun moviment es pot identificar amb el feixisme italià és precisament Falange. Tot amb tot, per què tant d'interès a parlar de coses de fa cent anys?
No me llames fascista, llámame Lola
Plataforma per Catalunya (PxC), el partido de Anglada, no sé si es fascista o no pero de extrema derecha más que evidente. En 2008, PxC invitó a su Congreso a la Liga del Norte italiana y a Vlaams Belang de Flandes. Estos dos partidos son amiguetes y soporte de Puigdemont, el nombre de cuya última coalición (JxCat) tiene un asombroso parecido con PxC. Nada, todo pura coincidencia.
Per Ramón
Ascolta Ramó, tot el que no sigui indapandantista, dons, es fexiste, aixó e sagú sagú sagú, dons
Anna Armendares
Ona tens raó, pero només la meitat de la raó, doncs la URSS va pactar amb Hitler (un pacte es de dos) i no eren nazis, oi? Aixó vol dir que el que prima en els Estats i les potencies no es la ideología ni els principis sino els interessos. L´aliança funesta entre la URSS i Alemanya va ser estratègica i per interessos i tots plegats van causar un holocaust a tot Europa. A veure si aprenem la lliçó
Feixisme, terme universal
Feixisme no és sinònim ben bé de falangista, però, el primer tothom sap què vol dir, al nostre país, i a la resta del món. Falangista, en canvi, és un terme domèstic que ningú coneix fora de les fronteres de Ñ. Així, doncs, millor utilitzar el terme feixista que tothom coneix des de Villaconejos a Nairobi passant per Osaka. No cal ser tan puristes. N'hi ha prou que el món sàpiga què s'hi cou a Ñ.
Ramon
Feixisme, certament, és un tema universal. Tan universal, que s'aplica a tort i a dret. I aquest, és el problema. Però, redéu, Falange precisament sí que és bastant sinònim de feixisme. A Falange sí que se li pot aplicar. I tant! Però només a Falange. No pas a Colono's, per exemple. Ni a Josep Borrell. Ni tan sols a VOX. Que no perquè no siguin feixistes són menys enemics mortals de la nació catalana.
Ramon
Ara bé, explicar-li al món que Falange és feixista, sí, d'acord, emprant aquest terme ens entendran. Però no acabo de veure-hi la gran necessitat d'aquesta explicació. Grupuscles d'aquest signe n'hi ha a mil països. No és pas Falange, el problema. Que potser pinta un cagarro? No pas. Els sociates van mobilitzar un autocar de falangistes amb l'esperança que hi hagués merder. No em va sobtar la indecència dels sociates. Prou que la coneixíem. El que em va sobtar és que Falange continués existint.
artur
nacional-sindicalistes, per no dir-se nacional-socialistes amb perilloses confusions; ara nacional-no nacionalistes
estrijol
Jo, d'això seu n'he dit sempre falangisme. De la mateixa manera en que dic sempre pancastellanisme y nacionalisme castellà en lloc de nacionalisme espanyol. Cal parlar sempre amb el màxim possible de propietat

envia el comentari