Primàries: el suïcidi de l’ANC?

"Si l'Assemblea entra en la competició electoral, es convertirà un rival més dins del quadrilàter independentista"

Com és que Ada Colau és alcaldessa de Barcelona si només té 11 regidors de 41? Doncs perquè la llei electoral diu que, un cop celebrades les eleccions, si cap candidatura no ha assolit la majoria absoluta de regidors ni tampoc es pot formar una coalició de govern de diferents grups que arribi a aquesta majoria absoluta, s’adjudicarà automàticament l’alcaldia a la que hagi estat la llista més votada. Això és el que va passar a Barcelona al 2015. No hi havia cap pacte mínimament coherent que sumés els 21 regidors de la majoria absoluta (les forces independentistes en sumaven 18; el PP, el PSC i C’s, 12), i per tant l’alcaldia corresponia a Ada Colau per llei. Que finalment tant el PSC com ERC i la CUP hi votessin a favor va tenir un valor polític, és clar, però no pràctic: Colau hauria estat alcaldessa igualment.

 

Aquesta peculiaritat de la llei en relació als comicis municipals ha estat un dels arguments centrals del moviment de les primàries que han impulsat persones particulars i petits partits com Solidaritat i Demòcrates, moviment al qual s’ha sumat decididament l’ANC després de consultar-ho amb els seus socis. La tesi seria: en determinats municipis, si tots els independentistes van junts, potser no s’aconsegueix la majoria absoluta però es garanteix que la llista més votada sigui republicana, i per tant les possibilitats d’assolir l’alcaldia són molt més altes. Al web de Primàries Catalunya s’hi llegeix: “És imprescindible la concentració de vot en una llista independentista/republicana per garantir, com a mínim, esdevenir la llista més votada”. En un altre apartat del web, es diu el mateix d’una manera més contundent: “assegurar una llista única independentista que aconsegueixi la majoria”.

 

Segur que moltes persones que participen d’aquest moviment ho fan amb aquest objectiu, però també és cert que destacats impulsors de les primàries utilitzen en els actes i a les xarxes socials un argumentari paral·lel: les primàries no com una eina per assolir la unitat electoral dels independentistes en determinats municipis, sinó com una estratègia contra els partits o bé, directament, com un primer pas per crear un quart espai polític independentista que competeixi electoralment amb els tres espais actualment existents. De fet, cada vegada és més habitual sentir dir a alguns impulsors de les primàries que les llistes que en surtin es presentaran com a quarta papereta independentista, cosa que, es miri com es miri, és una contradicció flagrant amb la teoria de l’agrupació del vot per garantir alcaldies.

 

Si no fos per la participació de l’ANC en tot plegat, la veritat és que un servidor no hi tindria absolutament res a dir. La participació en política és lliure, tothom hi té dret, i són els ciutadans amb el seu vot els únics que poden dir si en un Parlament o en un consistori hi ha d’haver 3 partits o 30. Tampoc tinc massa a dir sobre el fet que es declarin uns objectius i se’n tinguin uns altres. Si ho fan els partits de sempre també ho poden fer alguns dels impulsors de les primàries, només faltaria. I al final, insistim, qui decideix són els ciutadans.

 

Que l’ANC estigui en el centre d’aquest moviment, però, sí que mereix comentari, perquè si s’acabés confirmant que les llistes sortides de les primàries competiran electoralment amb les altres forces independentistes, l’ANC estaria pervertint el vot dels seus associats a la consulta interna del juliol, i al mateix temps creuant el que fins ara havia estat una línia vermella autoimposada. La clau de l’èxit de l’ANC fins ara, allò que l’ha convertit en l’entitat organitzadora de les mobilitzacions més massives i sostingudes en el temps de la història contemporània d’Europa, ha estat el seu caràcter transversal. Cada vegada que l’ANC ens ha convocat, tots ens hem sentit convocats. Navegant per les aigües braves de la rivalitat entre els partits independentistes, l’ANC ha aconseguit gairebé sempre erigir-se en una casa de tots i per tant en una eina de pressió molt efectiva en moments clau. Però si entra en la competició electoral, es convertirà un rival més dins del quadrilàter independentista. I per tant ja no serà l’ANC, serà una altra cosa.

 

Imagino que el Secretariat Nacional de l’entitat és conscient d’aquest risc i que, en tot cas, abans de prendre decisions irreversibles tornarà a consultar els socis. Si l’ANC que hem conegut fins ara s’ha d’immolar, almenys a mi m’agradaria que fos per una causa més engrescadora que un grapat de regidors en una dotzena d’ajuntaments.
Comentaris
Barrett
Els opinadors processistes pagats directa o indirectament pels partits no us agrada res que posi en dubte els partits que mai fiscalitzeu malgrat les reiterades mentides. Tampoc us agrada que l'ANC sigui alguna cosa més que organitzadora de Diades i només centrada amb els presos. Voldríeu una ANC tan neutralitzada com té ERC a la folkloritzada Òmnium on està a punt d'apuntar-se Iceta fins i tot. Ho sento Voltas, secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans per ERC al Tripartit.
Maria
Llegint aquest artícle he constatat el nivell de manipulació i baixesa moral d'alguns partits, ERC en aquest cas, que no dubta a disparar a la línia de flotació de l'entitat ciuutadana més potent del país (l'altre ja és seva) per tal de no perdre un grapat de vots.
salvador
Qui està pervertint el mandat de l'1-O son els partits que no veuen que només anant UNITS poden garantir ser la llista més votada, i en molt cassos, assolir la majoria absoluta. Oi que diuen que per separat "eixamplen la base? Dons a la llista de l'ANC la votaran aquells sobiranistes que no haurien votat cap partit per no anar units.
Marc
Totalment d’acord, cada vegada em sento més lluny de l’ANC. Per alguna cosa van perden socis i Òmnium en guanya.
Toni
Es pot estar d’acord amb els arguments de l’Eduard Voltas o a favor. El què no es pot fer és desqualificar-lo sense aportar cap argument contrari. Aquest és un mal de cert independentisme que, per comptes de dedicar temps a rumiar i proposar estratègies -les que siguin- s’estima més desqualificar les persones que sí les proposen. Quin és l’objectiu d’aquest comportament? Evitar el debat? Trobarem una estratègia si no debatem? Que jo sàpiga l’independentisme no és una religió.
Espectador
Si Catalunya vol conquerir la independència ho ha de fer amb organitzacions distintas dels partits polítics tradicionals i ha de cercar nous líders amb un gran sentit estratégic per poder lliberar -se de la relació de submissió que té amb Espanya . El 99% dels articles d'anàlisis polítics que es publiquen transmeten una por subjacent realment preocupant , que son consecuència de 300 anys de dominació del estat espanyol .
Espectador
Un gran problema per Catalunya es que la seva cantera de polítics produeix masses Santis Vila . Madi . Tremosas Icetas . Navarro , Colau Albiol , Rivera . Carrizosa ...............buff buff espanyolistes pura sang , on es el problema ? sempre lluitant per l'independència amb íiders espanyolistes .declarats o enmascarats
Manel
Va ser ERC qui es va negar a fer unes primàries independentistes, disparant així contra la unitat i contra l'ANC, que ja hi havia donat suport. No manipulis, Eduard, que és molt lleig. ERC es veu inflada per les enquestes i vol manar en solitari la ciutat, per això diu no a la unitat. Sabien que, si anaven a les primàries, un mamut com Maragall no té res a pelar contra algú com el Graupera. Però ja sabem que ERC sempre guanya a les enquestes. I sempre perd les eleccions.
Francesc
Podries explicar quin és segons tu, el paper de l'any ANC? Només hem avançat quan aquesta entitat a tirat del carro. Els partits només miren per els seus propis interessos. Per sort dintre dels partits hi ha persones que posen per davant la república Catalana. Volien els partits fer alguna cosa abans del 11/9/2012? O abans del 9N? O abans de 7/2016 quan l'ANC va preguntar als seus socis com veien la possibilitat d'un referèndum? Que collons han impulsat els partits i les seves maquinàries?
Infiltrats
Erc s'infiltra a tot arreu on pot amb l'aparenca d'independentistes, però realment son partidistes i rès més. Cal que omnium anc vigilin a aquests infiltrats carronyaires.
J.M.Pol
Agradi o no agradi, aquest Pais, CATALUNYA, sols ha avamçat quan l ANC ha tirat del carro. Ja hem vist quan depeniem dels partits el 1-O, 10-O, 27-O a on hem arribat
Que es presenti l'ANC
La gent vota uns partits que han traït totes les promeses i no tenen cap credibilitat perque manquen alternatives. Com que el sistema no és democràtic i no permet la reforma estic a favor de que es presenti l'ANC. No conec ningú que votés ERC, PDECat o CUP si hi hagués una alternativa. Si no hi estàs a favor potser és perque vius del partit.
Morin els partits
Van enganyar la gent amb el 9-N. Una altra vegada amb el 27-O. I finalment amb el 21-D. No es veu cap ganes de complir amb res del que es va prometre, i moltes de mantenir la menjadora. Totalment a favor de que l'ANC es presenti a fer la competència als partits. A veure qui es el guapo que us vota si ja podeu tenir els votants cautius.
La poooooor que us fa el vot de la gent. Concentrarem vot a on ens convingui no a les posibilitats que vosaltres ens voleu donar. S’ACABAT EL PROCESISME I FERNOS PASAR AMB ENGANYS
ADEU ERC ADEU PDCAT.
Sou la riota dels vostres votants.
Nosaltres tenim l’ultima paraula i serà que no a les.vostres manipulacions.
l'esplèndid aplaudiment unionista a ERC
Vist el trist espectacle dels partits, especialment ERC que fins i tot nega a Puigdemont de 2 de Junqueres a les europees o Maragall quan tothom acceptaria que anés de n1 en una llista per assegurar Barcelona, com saps perfectament, no queda altra que impulsar les primàries fins el final per tenir alguna possibilitat que ERC no ho acabi d'espatllar tot i forçar-la a anar junts. Primàries i Crida acabaran confluint. A hores d'ara ja tothom sap que l'agenda oculta d'ERC era fer un tripartit
joanr
Vaig militar a ERC fins que van fer alcalde Maragall.En els últims temps fan una política sense rumb i negant-se a qualsevol unitat independentista, fa pena sentir el seu discurs desllavassat, realment fan pensar que preparen un altre tripartit espanyolista. ANC ja fa temps que els està avisant, farà bé de promoure llistes netament independentistes disposades a fer realitat la república.
Bolígraf
Quina por que fan les primàries, espero que perdin força i no aconsegueixin colar un neoliberal amb l'excusa de la "unitat independentista"... Entre Graupera i Valls, el panorama pinta fatal
Nuria de Mexic
Els partits no estan fets per assolir independencies. Dit aixó, es clar que donades les circumstancies a Catalunya els necessitem. jo també crec que han de sorgir nous liders transversals capaços d`unir a tothom, incloint partits. La feina es clara: control del territori a traves dels ajuntaments i feina a l`exterior. El senyor Abalos ho diu ben clar: no ens escolten. Escoltem l`equip internacional d`advocats, ells tenen les eines ¡¡¡
JFK
Si els partits no fan la feina que es van comprometre a fer, algú l'haurà de fer. La República està proclamada, però pendent d'implementar. Per això se'ls va votar el 21-D, per acabar la feina. I el que és un suïcidi és no fer res mentre l'estat espanyol continua la repressió (ara van pels alcaldes). PP, C's i PSOE pensen i fan el mateix, i representen el 74% dels diputats del Congrés.
Pinxo Panxo
Els articles de gent que viu dels aparells i dels partits no tenen interès. A la república aquesta mena de vividors no hi tindran cabuda
LSO
Voltas se te cae la careta a trozos, si que tiene dinero ERC, para pagar mensajeros.
Ja som tots grandets
Que quedi clar: si l'independentisme perd aquest cop l'alcaldia de Barcelona, de les poques coses que poden tornar a il.lusionar a molta gent, serà única i exclusivament responsabilitat, culpa, d'ERC
Núria S.
Dóna gust veure la ràbia que gasten els trolls convergents.
hal02
Eduard, se't veu el llautó, l'ANC no serà mai un partit sino canviem els estatuts, el que fem es facilitar i promoure una llista unitària independentista a molts llocs i encara pensem que pot passar. Si resulta que es una cuarta no serà de L'ANC, sino del poble i això és una revolució i us fa una por terrible als partits, per això hi esteu en contra. No digues coses que no són. L'ANC serà sempre transversal...si resulta que hi han 4 llistes potser votarà més gent
Joan
Del que decidim els socis de l'ANC no n'has de fer res tu, llèpol d'ERC.
JordiP
Sembla mentida l'enlluernament de sorpasso que afecta la raó dels ERCistes. És un neguit que ni poden ocultar ni acaba de fer-se realitat: els resultats electorals mai s'adapten als vaticinis de les enquestes. El més curiós és que sempre tenen una excusa a mà: que si la demagògia, que si la pressió de Madrit, que si la promesa de reinstalar Puigdemont a la Presidència, etc. I no se'n adonen de que el que passa es que la gent acaba recordant el trist paper del trispartit.
SR VOLTAS I CIA FINS ELS COLLONS D ERC U LA SEVA POLÍTICA ESPAÑOLISTA.
Vergonya d article per argumentalment mentider. No us presenteu a primàries perquè aneu de sobrados u ara resulta que si l ANC es presenta amb el graupera com a candidat ho trobeu una traició. Avui fins i tot a vilaweb ha decidit matar el missatger.
Hem baixat el cap davant Espanya, la resta són tonteries i xerrameca.
En l'autoderrota de l'any passat tan hi van participar Erc i PdeCat (formats ambdós per polítics professionals amb por a perdre el mitjà de vida) com ANC i Òmnium (entitats molt ingènues i amb poca visió estratègica que únicament generen mobilitzacions inofensives que en res afecten a Espanya). Després de la derrota venen 10 anys de divisions i lluites internes dins l'independentisme.
Gatvell
És evident que l'Estat procura intoxicar l'inderpendentisme des de les xarxes i el llocs web. Sempre em pregunto quants del comentaris obeeixen a això. Que vol l'Estat? És clar: desacreditar els líders i partits independentistes, fomentar el derrotisme, empènyer cap al radicalisme (recents noticies sobre bots rsussos ho confirmen), sembrar la divisió i la crispació, malparlar els uns dels altres,...Que cadascú miri si el que escriu va en aquesta direcció i a qui està afavorint.
Narcís ( tots pro la Crida .. a restablir la democràcia apunyalada per aquest estat anihilador, espoliador i difamador contra nostra nació ! )
Ras i curt : unitat, unitat i unitat i .. respecte al Govern legal, legítim, lícit i per dos cops democràtic/parlamentari així al MHP Puigdemont i resta ! PD : només em resta agrair la informació donada per l'autor pel que fa a l'elecció d'alcalde-essa !
Sou tots uns pocavergonyes
I ens em cansat de pagar vos el sou.
per "Gatvell"
el teu comentari no cola, ho sento... sí vegessim els partits (erc i pdcat) treballant per la implementar la República Catalana i el mandat del 1-O i 21-D...però no és així, sinó q només estàn per qui té el poder, qui té més cadires, qui posa més dels seus...a part, erc, ha dit clarament q està més x fer l unitat d les esquerres, q x fer la independència catalana..el Poble ha tingut mooolta paciència amb tots (pdcat-erc) aquests miserables, q són tots uns mediocres al servei del partit-empresa
Com t'atreveixes ANC?
Has de fer el que et digui el sant de Lledoners, com ho fa Omnium. Limitat a penjar llacets grocs i a convocar gent quan ens convingui. Que penses? que ens juguem els càrrecs per la vostra irresponsabilitat? Confieu en nosaltres. Implementarem la República quan toqui (al regne dels cels, segurament)!
Adripa
Amb articles fanàtics partidistes d'en Voltes i companyia, s'evidencia perquè avui som on som. ERC que s'ha petat 100 vegades el mandat de l'1 octubre i de tot allò que predicava fa 1 any, no està en condicions de donar lliçons de res, més enllà d'enriure's dels seus votants i de la gent que va posar el cos l'1 d'octubre..
Ramon
Veus per què no he volgut militar mai en cap partit polític? Doncs bàsicament per això. Perquè la disciplina de partit t'obliga a ridículs com el d'aquest article. La militància t'obliga a defensar avui una cosa i demà la contrària. I de vegades, a defensar alhora una cosa i la contrària. Que sí, ERC, que sí, que això de l'ANC i les primàries poden perjudicar la unitat independentista i afavorir que Barcelona romangui en grapes espanyoles, sí. Quins pebrots!
Ramon
Un post anterior afirma que "els partits" ja van "enganyar la gent" el 9N. No és així, com ho recordo jo. No recordo pas que el 9N sigués cap engany. L'1-O, sí. L'1-O per descomptat que sí. Però... el 9N? El 9N tot el contrari. El 9N, a més del dia més bell -i més desaprofitat per culpa d'ERC- de la història de Catalunya, va ser el súmmum de la honestedat política per part de CiU i la CUP.
Ramon
Friso per donar-me de baixa d'Òmnium. Però no ho faré mentre que Cuixart romangui empresonat.
gerard de sarria
Crec que la idea de les primaries es tan bona idea com la de la celebració del referendum de l1-0 que va destarotar tot els sistema de partits català. Francament, penso que es molt bo que l'ANC s' ofereixhi a apdrinar propostes positives i de canvi davant de l'estrepitos fracas dels partits del regim (autonomista) . A més, quan veu el boicot que comença a existir envers a la iniciativa encara em sembla més lloable i bona. No volieu República? Doncs comenceu a canviar els sistema d'eleccio.......
Enganyat
Sou uns fills de puta ! Fills de la puta Espanya dels collons ! Una colla de covards, falsos i vividors. Aneu-vos-en tots a la merda !

envia el comentari