Sobre la unitat

"El de la unitat orgànica/electoral independentista és un debat ple de trampes per part de tothom"

Si realment volia propiciar una única candidatura independentista a Europa, Carles Puigdemont va triar la pitjor manera possible de proposar-ho: en un programa de ràdio i sense coneixement previ dels destinataris de la proposta. S’ha dit que va ser una improvisació, però periodistes solvents i ben informats sobre el puigdemontisme com Pere Martí han publicat que estava planificat. Fos el que fos, és un missatge coherent amb el del moviment polític que impulsa el President a l’exili, la Crida Nacional per la República, que es va presentar en públic amb la proposta explícita que totes les forces independentistes es presentin juntes a totes les eleccions sine die, fins que s’aconsegueixi la República.

 

El de la unitat orgànica/electoral independentista és un debat ple de trampes per part de tothom. La primera i més gran de totes, és que es fa passar per debat sobre la unitat de tots allò que és un debat sobre la unitat només del carril central de l’independentisme: ERC i el món postconvergent. La CUP ja es dóna per descomptat que va i anirà a la seva i no és objecte de pressió. Ni tan sols és objecte de desig: ningú dels que proposen unitat vol haver-se de fer càrrec, per exemple, de les accions d’Arran.

 

Un servidor, que va participar activament en el pressing a ERC perquè acceptés fer Junts pel Sí pensant honestament que era el millor, ha de reconèixer que els números disponibles avui no reforcen la tesi de la conveniència d’una unitat orgànica o electoral del carril central. Des de que va començar el procés hi ha hagut tres eleccions al Parlament, i el pitjor resultat del carril central ha estat anant junts. Al 2012, primeres eleccions del procés, CiU i ERC per separat van sumar 71 diputats i un 44,4% del vot. Al 2015, anant plegats amb Junts pel Sí, la suma va caure fins als 62 diputats i el 39,59% del vot. I al 2017, en plena aplicació del 155 i anant per separat, la suma va tornar a pujar fins als 66 diputats i el 43,04% del vot. La sèrie estadística és curta, però sembla indicar que el carril central s’aprima si es presenta en coalició, i que la gran beneficada és la CUP.

 

Sembla, doncs, que l’esquema més eficient seria la competència col·laborativa: competència a les urnes i col·laboració posterior. Això que se’n diu unitat d’acció o unitat estratègica, vaja. És simptomàtic que quan es produeix aquesta unitat d’acció, el debat sobre la unitat orgànica o electoral desapareix o perd dramatisme, perquè la gent el que vol no és forçosament veure els polítics independentistes sota una mateixa marca sinó treballant coordinament per uns mateixos objectius i a  través d’eines consensuades, que és precisament el que no s’ha vist des del 21D ençà. Mentre la base social de l’independentisme no vegi col·laboració de debò amb objectius clars, el crit a les concentracions continuarà essent “unitat, unitat”, i no només és normal sinó que és bo.

 

És incompatible la competència col·laborativa amb anar junts en determinades eleccions? No. Les europees, per exemple, reuneixen una sèrie de condicions que val la pena considerar. Carod Rovira i Arnaldo Otegi ho han explicat molt millor que no ho pugui fer jo. I el fet que aquell dia hi hagi dues urnes fins i tot pot ser pedagògic sobre el propi concepte de competència col·laborativa: competir en una urna (municipals) i col·laborar en l’altra (europees) podria ser una bona manera d’escenificar que el moviment continua unit, malgrat tot. Amb el que sí que és incompatible la competència col·laborativa és amb l’assetjament continuat i el segrest del concepte unitat amb finalitats particulars. Seria un acte de responsabilitat deixar de fer-ho.
Comentaris
L'error fata que Rajoy volia -mirin qui ho celebra-
Com una persona gens indepe com Fernando Trias va votar JuntsXSí? Diria que per il.lusió d'un projecte d'Estat millor, europeu i sense renunciar a vincles diferencials amb Espanya i també per estar fart de l'Estat. Dècimes? Convenciment de l'hora greu dels drets civils com econòmics i socials de tots els catalans. ERC ja ha guanyat: té l'hegemonia -compartida, clar-, càrrecs i el seu programa nacional i social l'ha adoptat el Pdcat. L'estupidesa catalana de sempre
Espectador
La pregunta essencial que ningú no es fa , i cap analista polític català ( dels milers que en hi han ) proposa en cap moment , es perquè Catalunya fa 300 anys que parla de independència i no la ha aconseguit mai ? . La crua realitat es , que aquesta vegada tampoc la aconsseguirá malgrat que cada dia surten nous discursos per prolongar el estèril debat polític . La historia ensenya que no hi han independèncias sense violència ni sang .
terrasenc
Puigdemont i Junqueras ens estan fent un Tsipras, votem per blanc que jo faré negre. A la que es pugui votar, cal desplaçar l'esquerrovergència del poder i donar la majoria a CUP i Demòcrates. Ja que ells no han volgut fer la República, que facin d'oposició amb la resta d'espanyolistes. I això d'anar amb els bascos ja és el darrer dels acudits: els que han renunciat a anar a Europa com un Estat sobirà més, ara per postres, volen fer coalicions per no desaparèixer per ser una autonomia! Bravo!
Quan hi ha raonades sospites sobre els objectius d'ERC, cal eliminar els dubtes i anar junts
L'independentisme fa el mateix error que Felipe VI, renuncia a convèncer a una gran majoria de catalans que el seu projecte és millor, no confia en el seu seny. Ni es plantegen que el 80 per cent que vol el referèndum voti opcions independentistes. Això sí, has de ser seriós: garantir una transició negociada i oferir una cooperació permanent amb Espanya
Tristian
Puigdemont va triar l'única manera perquè si KRLS ho proposa en privat a ERC no hi ha conversa, només rebuig. Si com reconeix Voltas (és del sector ERC), Carod-Rovira i molts militants d'ERC que anar junts a les europees té sentit i és una bona idea, per què han de decidir 3 en un despatx més Junqueras a la presó en base al ressentiment? Deixeu que voti almenys la militància d'ERC que està segrestada.
Narcís : PD : això s'ha d'estudiar força bé, matemàticament bé, a més, per què nostre botxins parlen de la llei electoral com parlen .. si ara resulta diu l’autor ‘ ens hi tirem terra als ulls ‘ quan alhora reconeix no ser una sèrie estadística prou llarga .. i dic jo “ variables “, a banda ? )
Compte .. diem-ho tot amb llurs matisos o perspectives o .. no diguem-hi res, ço és: A ) l'any 12 la participació no fou del 67'76% , l'any 15 del 74'95 i l'any 17 del 79'04 ? B) el cens no fou el 12 de 5.413.850 , el 15 de 5.510.837 i el 17 de 5.557.901 ? i C) no cal dir (escons i percentatges a banda) tenir/ rebre més vots l'any 15 JxSí ( 1.628.714) que no pas l'any 12 CiU + ERC-CatSí ( 1.614.383 ) .. així pas no tan clar ser millor la ' competència colaborativa ' que anar-hi junts !
Francesc
I si comparem peres amb peres i pomes amb pomes? La cosa no va d'autonòmiques sinó de municipals, on obté l'alcaldia la força més votada, i europees amb circunscripció única, on es necessita agrupar el vot per obtenir més representació. Trampes les justes, Sr. Voltas.
JFK
Eduard Voltas, hauries de reconèixer que el no a cap mena d'unitat independentista d'ERC (i la CUP) ja és molt malaltissa, no és creïble que no hi hagi cap mena de forma d'anar junts i sumar en lloc de dividir com fan ERC i la CUP. L'estat espanyol ja ha trobat la manera d'aturar la República, per Nadal el Rei us felicitarà la vostra col·laboració.
Peret del Fluvià
En Francesc ho diu clar i entenedor: Això de la unitat va per les municipals on anar dividits vol dir quasi segur perdre, i per les europees. No voler anar junts és preferir la derrota a lluitar per la independència.
Ramon
La unitat és desitjable quan es comparteix algun objectiu. Per tant no hi veig cap raó per anar units amb ERC.
cge
S'está demostran que anar separats no funciona, ó no está clar que la gent estem demanan UNITAT, perqué ara mateix s'estan tirant els plats per el cap per demostrar qqui es més pura sang. El que vol ERC es demostrar que pot guanyar, doncs molt bé, amb aquesta actitud algú dubta , que no estem lluitan per la independencia,sinó per qui es el que guanya unas autonómiques. I com deia la canço de la Trinca " i el poble que ? el poble que el donguin pel ....."
Núria
No val fer trampes al solitari Eduard. Els percentatges de vot que dones, ni menciones, el percentatge de participació, i això desvirtua el teu relat "Erquista". El 21 D, et recordo, que la CUP si ERC hagués acceptat, hagués anat amb JxC, pel que aqui ens ha quedat ben clar que ERC és qui vol anar per lliure ara que ja fa temps que han posat el fre cap a la República. El President Puigdemont la va cagar del tot el 10 O, que l'ingenuitat i por d'aquell moment, no ens paralitzi al poble.
L’unitat estratégica no existex perqué no existeix l’objectiu comú. L’independencia. La volen pero no estàn disposats a arriscar el benestar dels carcellers.
Concentrarem vot a qui ens sembla millor. I no serà Erc.

envia el comentari