La 'Nación' d’Isabel Coixet

"Pot ser que a algunes persones els vingui de nou aquest ultranacionalisme espanyol de caràcter racista que exhibeix Isabel Coixet"

Ara fa uns dies, El Món es feia ressò de les declaracions d’Isabel Coixet en un programa de La Sexta en què parlava de Catalunya i deia coses com aquesta: “Crec que els qui no pertanyem a una tribu ens hem d’expressar. No necessito que em facin combregar amb cap ideologia, ni que em diguin quin llaç he de portar, ni quina bandera he de posar al meu balcó”. No són pas les primeres declaracions que fa Isabel Coixet sobre aquest tema. L’any passat, al costat d’alguns dels noms coneguts del nacionalisme espanyol “de izquierdas”, com ara Juan Marsé, Mariscal, Javier Cercas, Rosa Montero, Javier Marías, Victoria Camps, Mónica Randall o Rosa Maria Sardà, ja va signar un manifest que, sense enrojolar-se i fent seu el discurs de la ultradreta, aprovava la repressió espanyola a Catalunya i titllava l'1-O “d’estafa antidemocràtica”. Sembla mentida el pànic que provoquen les urnes en aquest estol de personatges que afirma haver “luchado por las llibertades”. Les “libertades” per emmordassar i emmanillar Catalunya. Aquesta Inés Arrimadas de la pantalla gran, a més, no té escrúpols a mentir per apaivagar la seva dissonància cognitiva fent creure que a casa nostra es commina la gent a penjar llaços grocs i estelades al balcó. Com si els qui els pengem no ho féssim perquè ens dóna la gana sense preocupar-nos del que faci o deixi de fer el veí.

 

Coixet, però, ha continuat desbarrant i passejant autoodi amb frases com aquesta: “Em sento com en un supermercat on a fora hi ha molta boira i molts zombies”. Ella, és clar, seria la clienta normal del supermercat, i els independentistes serien els anormals. Pitjor encara: serien zombies que l’assetgen des de l’exterior. Continuï així, senyora Coixet. Ara ens diu ‘zombies’ i ens considera anormals, potser aviat ens considerarà ‘Untermenschen’ (subhumans). Fins i tot, si parla amb José Borrell, que té la mateixa ideologia que vostè, li explicarà la seva fórmula per ‘desinfectar-nos’.

 

Arribats aquí, pot ser que a algunes persones els vingui de nou aquest ultranacionalisme espanyol de caràcter racista que exhibeix Isabel Coixet i que arriba a fer paral·lelismes entre el procés català i el dictador Kim Jong-un, líder sanguinari de Corea del Nord. Però és un ultranacionalisme força tronat que ja fa molt de temps que el practica. Recordem que ara fa vint anys, Coixet ja formava part d’aquell artefacte catalanofòbic anomenat Foro Babel, al costat d’Albert Boadella. Arran d’això, precisament, en vaig parlar en el meu llibre “Jo no sóc espanyol” en la conversa que mantinc amb Lluís Gavaldà, i ell, entre altres coses, em va dir això: “Són gent molt malintencionada, amb un claríssim rerefons polític, i sense l’eximent dels qui viuen fora de Catalunya amb idees preconcebudes basades en la desinformació. Els del Foro Babel viuen aquí i no tenen excusa: busquen el lerrouxisme, l’enfrontament, coses que per sort no arrelaran.”

 

Gavaldà tenia raó, no tenen excusa. Però continuen odiant fins al paroxisme la possibilitat d’una Catalunya a les Nacions Unides. La sola idea d’una Catalunya lliure els embogeix, fa que perdin el senderi, que buidin el pap i que mostrin qui són realment. He de dir que considero Isabel Coixet una bona directora de cinema, i algunes de les seves pel·lícules, com ara Coses que no et vaig dir mai, Mapa dels sons de Tòquio o La llibreria, m’agraden força. Una cosa no treu l’altra. Tanmateix, en el terreny ideològic estic situat als antípodes i observo la flagrant contradicció entre allò que diu i allò que fa, cosa que demostra no tan sols una manca absoluta de reflexió, sinó també el frau que amaga darrere el somriure de senyora ‘universalista’ i ‘ciudadana del mundo’ que llueix als photocall dels festivals de cinema.

 

Se li ha de reconèixer la coherència, això sí, en el seu menyspreu sistemàtic per la llengua catalana. Un dels trets definitoris del Foro Babel era donar a la llengua catalana un caràcter merament folklòric, apta per parlar amb la iaia o per fer alguns calerons publicitant pel·lícules i productes per TV3 i Catalunya Ràdio, però inconcebible per a coses més elevades. Fins aquí, doncs, cap sorpresa. Si per alguna cosa es caracteritza el nacionalisme espanyol és per imposar la ‘lengua superior’, que és la llengua ‘que entiende todo el mundo’. La contradicció és que a l’hora de rodar pel·lícules, Isabel Coixet opta gairebé sempre per l’anglès en comptes de l’espanyol. Curiós.

 

Una altra contradicció de la senyora Coixet és que es proclami enemiga de les injustícies i de la tortura, fins al punt de fer documentals sobre el tema, com ara “Viaje al corazón de la tortura” o “Hablando de Rose, prisionera de Hiséne Habré” i que, ves per on, no hagi dit mai res de les ferotges tortures sofertes per independentistes catalans el 1992 i que van ser denunciades al Tribunal Internacional de Drets Humans. Es dóna el cas, a més, que les tortures es van emmarcar en l’anomenada Operació Garzón, un jutge que mai –mai!– no va fer cas de les denúncies que li relataven no sols els torturats sinó els metges forenses. Uns anys després, el 2011, la senyora Coixet va dedicar un documental de suport al personatge titulat “Escuchando al juez Garzón”.

 

També és força contradictori que algú que es proclama enemic de les “injustícies”, a més de callar davant la violació dels drets humans que suposa la violència espanyola de l’1-O contra el poble català i l’empresonament i l’exili dels membres del seu govern i d’altres persones innocents, manifesti una aversió tan profunda vers els llaços grocs que justament denuncien aquestes violacions. I és que, en aquest cas, el violador és la Nación de la senyora Coixet; i si hi ha algú al planeta amb llicència per violar els drets humans i cometre tota mena d’injustícies en nom d’un déu anomenat Sagrada Unidad, aquest algú és la Nación espanyola. Aquesta és, doncs, la ideologia tribal de la senyora que diu que no té tribu, la tribu dels que apallissen, la tribu dels que empresonen, la tribu dels que amenacen amb cometre una massacre, la tribu dels que estan disposats a tot per impedir la llibertat de Catalunya, la tribu dels que senten fàstic pels llaços grocs perquè denuncien una injustícia, perquè els interpel·la directament i que mostra el seu autèntic rostre, que és el de la hipocresia. La hipocresia d’Isabel Coixet es fa palesa en la frase del gran assagista Samuel Johnson que apareix al començament d’una de les seves pel·lícules: “Una injustícia en un lloc és una injustícia a tot arreu”.
Comentaris
EREP
AMIC VICTOR, NO TI CAPFIQUIS, JA VINDRÀ EL DIA QUE TOTA AQUESTA "PATOLEA" ES TINDRÀ QUE EMPEÇAR TOTES LES SEVES PARAULES. recorda que qui riu primer, riu dos cops; pro el que riu ùltim , riu per sempre.
Li cou la Coixet, oi Alexandre?
És perquè elle té raó i vostè no. Ella és un personatge de fama internacional i vostè un provincià de segona. Els arguments no importen en aquest cas. Es veu l'enveja i la ràbia sortint per la seva boca, Alexandre, i dóna una mica de fàstic.
Pobra bèstia, tant de bo trobi una voluntària...
... que la deixi ben assossegada
Jordi
El Victor, com sempre, un torrent d'idees molt valuoses. Molt bona la rèplica de tribu a tribu. Quina pobresa intelectual descalificar els catalans per part de la senyora Coixet dient que som una tribu.
Xavier
Algú ho havia de dir!!
LSO
Buena definición de la Ines Arrimadas de la gran pantalla, no hace falta decir nada más de esta tipa sin escrúpulos.
David
El tòtil "Li cou la Coixet, oi Alexandre?" creu que la raó en el discurs la dona ser cineasta conegut. Si no ets cineasta conegut no tens raó en les teves paraules. Quines coses... Aquesta gent, confirma que realment sí que l'educació està fatal...
Brúfol
Hi ha personatges coneguts i inclús famosos que són éssers execrables, com la detestable Isabel Coixet.
Brúfol
Hi ha personatges coneguts i inclús famosos que són éssers execrables, com la detestable Isabel Coixet.
urticarie
Les emocions que amb el temps s'han instalat al subconscient per falte d'equanimitat, de humanitat i de intentar raonar, és giren en contra nostra i converteixen una persona fins i tot molt culta en un sac d'odi, amb el que això comporta, les despulle i deixe a la vista la maldat que els hi traspue per tots els poros de la pell, realimentant-se d'aquest verí i convertint-se en sers molt tòxics. Lluny de la roba.
Renato silva
De debò senyor Alexandre es creu tot el que diu? Quin exercici de periodisme, sense arguments i purament venjatiu.. Potser la coixet no es la millor directora del mon, pero esta a anys en quant a dignitat i coherència comparat amb vostè..
La Coixet "Cara al sol"
Aquest que diu que la Coixet cou, és tan fatxa com ella, i com que no sap què dir doncs diu aquestes parides pròpies d'un ignorant amb el cervell d'un ruc. El pobre no ha passat del 'Cara Al Sol'.
vendetta
ke es pot esperar de una colona de kk
@Jordi
Això de la tribu ja ho deia Eduard Voltas el 2013 i li va semblar bé a tothom. Ara no t'esquinçis les vestidures. Quin mal fan les bestioles com Alexandre tergiversant-ho tot. https://www.youtube.com/watch?v=OjugxNsn864.
Sensibilitat
Hi ha qui és sensible amb la ficció, e insensible amb la realitat.
@Brúfol
Hi ha personatges desconeguts i inclús gens famosos que són éssers execrables, com el detestable Victor Alexandre.
federalista
res de nou el palurdo provinciano estelado dit alexandre, dient bajanades, mentides, i carregat d'odi com casi sempre, front a ell una directora reconeguda internacionalment, que clar es inteligent i no es de la tribu, i aixo li cou al alexandre, aquests rucs provincians nomes tenen al cap la seua cova i la seua tribu com al paleolitic, o a mad max, pobre gent, amb lo gran que es el mon i la galaxia i lo petits que son ells i els seus cervells.
Fat Boy
Be, es una Tio Tom. O ja posats amb el cinema una Mammy d'Allo que el vent s'endugue. Ziii, Zenyoretaaa Arrimaaadaaa.
Us recordo que també hi va haver directors de cinema que treballaven per Hitler
I músics,actors, arquitectes, matemàtics i gent de tota mena. Tenir una titulació acadèmica o un destacable talent en algun camp, no et converteix automàticament en una bona persona o en bon observador. Glenn Ford era racista i es va negar a assistir a un lliurament de premis o es condecorava un actor negre. Prefereixo recordar el seu gran paper a "Gilda". Qualsevol sap que posar llaços, estelades o anar a manis ningú no t'obliga i que Coixet menteix per fer mal. Allà ella i la seva consciència
Brúfol
Hi ha personatges coneguts i inclús famosos que són éssers execrables, com la detestable Isabel Coixet.
A la Coixet igual com a la Arrimadas les pagan per dir mentides i aquests que les pagan també demanen els resultats per tant encara ens queda una bona estona pq aun estan de paseo por todas las teles$radios.
Zuvi
Diuen que quan els torturats recitaven la llista de tortures el jutge la completava
Jordi
M'he fixat que l'independentisme sempre rabia amb els catalans i les catalanes universals. És l'enveja del provincià.
xup
aquesta tal Coixet, es una impostada que viu dels vostres calarons i fa com molts altres com que no es guanya les garrofes a la resta de paisos, necesita que els Ñ la suportin i la lloin, al igual que el bufo del reialme (Boadella) que els unics que li riuen les gracies, son els ximples
Flagell de feixistes
Cal estar tarat i ser més feixista que Vox, per dir les xorrades que diu aquest Jordi. Tarat, tarat. No hi ha res menys universal que un feixista espanyol (com el Jordi)
Jordi
Res d'estar tarat. Només cal mirar al teu voltant. Els catalans que més triomfen internacionament (Isabel Coixet, Marc Márquez, Rosalía, Carlos Ruiz Zafón, Ferran Adrià, Albert Boadella, Eduardo Mendoza...) sempre han fet rabiar els etnicistes identitaris com el Víctor. Només cal llegir el seu escrit i com destil·la odi, enveja i bilis pels quatre costats.
Narcís ( verament no n'és gens normal quan catalans són donant/ partint-se la cara després de tots els cops de porta rebuts tot cercant solucions a tant de perjudicis en drets i rendiments premeditadament cercats per un estat que mai desitjà nostra existència, ser al faç de la terra!)
Què cal dir d'aquesta bona dona .. si després de tot allò que sent/ carrega Catalunya d'aquest estat .. parla com parla ? PD : serà per vendre ses pel·lícules defora ? serà per qüestió de producció/ suport econòmic ? serà per publicitat internacional via estat ? serà per rebre honors/ premis de l'" academia ' ? serà per por a inspeccions d'hisenda o treball ? serà per . . . . .
jr
Penso que hi ha algu fent comentaris que està més emprenyat que el victor. No heu llegit be l´article, ja assumeix que fa bones pel.licules però una cosa no treu l´altra. Que pensi com vulgui, pero si tan universalista és que deixi als demés tranquils defensar les idees que vulguin, quina fòbia per els llaços grocs, estelades .... La senyora coixet és una española de manual i prou que sigui el que vulgui però que deixi ser als altres el que vulguem ser si realment és tan oberta i universal.
Suma
Anda Jordi, cómprate un manicomio, pide que te pongan la camisa de Fuerza Nueva y que te envuelvan con la bandera española de la plaza Colón de Madrizzz. Tu odio a Víctor Alexandre te ha convertido en un payaso enfermo que le sigue como un perrito faldero. O búscate un huequecito en la tumba de Franco, ahora que lo remueven.
Clar
Hi ha molta púrria falangista pseudoprogre
Jordi
Hombre, Suma, tú por aquí. Siguiéndome a todas partes como el perrito faldero que eres. Te quiero aquí mismo otra vez a la orden de ya! Venga, perrito.
Aquest en Jordi escull els catalans universals que li convenen
A canvi, Guardiola, Sánchez Piñol,Kilian Jornet, Grífols o Josep Carreras, per exemple, ni els esmenta. Per cert que l'unionisme va atacar a Carreras pel seu independentisme i la xarxa va insultar fins i tot la fundació, on es curen malalts de tot l'estat, mantinguda especialment amb donacions catalanes. Au noi, pren medicació adequada pels nervis. I Carreras no ha insultat mai ningú com si fa Coixet. De porc i de senyor se'n ve de mena.
Cinema
Es tan bona directora... que viu de Ñ i això ho explica tot. I la pel.lícula sobre Tokio un desastre, la de la neu ja d’un nivell. El que no entenc és l’odi que llueix contra els veïns i la tribu. Vol significar que una tribu odiiosa i odiada no mereix la autodeterminació? Igual és això el pensa la coixet.
...VERONICA...
...DEJELO ABUELO...ESTA A PUNTO DE INDEPENDIZARSE DE LA VIDA...
Rosa
No entenc tants comentaris d'odi cap la Coixet que no necessita de cap manera fer-se publicitat ja que està reconeguda internacionalment. Per cert no totes les seves pel·lícules són bones però globalment està molt bé. Respecte al que diu ho subscric completament i més després de llegir la majoria dels vostres comentaris. Mai heu fet autocrítica i no soporteu que ningú la faci per vosaltres. Després se us omple la boca amb la paraula democràcia i llibertat d'expressió
Nuria de Mexic
Nomes he vist La llibrería de la Coixet. M´ha semblat bona, pero jo ja us diré, doncs visc fora de Catalunya i fora d´Espanya, que aquests catalans que es consideren universals en realitat no son ni catalans ni universals. Si ho fossin no necessitarien reafirmar-se amb la "Marca España". Si estiguessin segurs de la seva vàlua dirien que son catalans, com ho fa en Guardiola o en Jordi Savall, o ho feia en Pau Casals o en Joan Miró. La Coixet haurá de pencar molt per arribar a aquestes altures.
Això de Coixet no té res a veure amb la.llibertat d'expressió
Són mentides i insults gratuïts. Recordo als defensores de la senyora que C's encara treu suc d'un article de Torra per titllar-lo de supremacista. Article que, òbviament no han llegit o entès perquè enlloc parla ni de superioritat jimenez de tots els espanyols. Ai si Savalls o Guardiola o Josep Carreras o Llach o qualsevol famós indepe fes les declaracions de Coixet o digués "ser catalan me da asco, es una desgracia, ya no hablo catalán nunca"como va declarar Boadella. Justifiqueu males maneres
Suma
Que edificante tiene que ser para la Coixet ver aquí que todos los fascistas como Jordi y compañía la respaldan. Pronto la veremos con ellos abrazados todos a ese trapo gigante que ondea como una payasada neonazi en la plaza Colón de Madrizzz.
Gracies Alexandre
Per fer-mos veure el que ja sabiem, la necessitat de intentar fer creure que aixó no se ha acabat, que encara hi ha republica, tot i que sigui a costa de maltractar al altre. fastigós.
qui paga mana
Coixet no té patria la seva patria és la butxaca i d'aqui les seves declaracions.
Gràcies Víctor Alexandre
Moltes gràcies, Víctor, per aquest article tan formidable i intel·ligent que, ple d'arguments racionals, posa Isabel Coixet en el lloc que li correspon: el de la misèria moral.
Ona
Aquesta dona de pell hiperventilada (literalment, ja que si observeu el seu rostre veureu els porus dilatats), té, com tots els altres, un complex d’inferioritat rampant que sobreporta odiant el seu país (un clàssic) i rendint homenatge als nostres botxins. Mai més em posaré una peli seva davant la meva vista.
Jordi
Et refereixes al mateix Carreras que quan viatja fora es fa dir JOSÉ Carreras? Quines lliçons de catalanitat ens ha de donar si no és capaç de fer-se dir Josep?
lluis
TAMBE VAN SER FAMOSOS.: FRANCO, HILTER, MUSSOLINI, STALIN,ETC.
A l'Ona
Que repugnant, aquesta Ona. A falta d'arguments, necessita ficar-se amb el físic d'una persona per atacar-la. Quant d'odi porta a dins, pobreta.
Felicitats!
Quina repassada més bona que fa aquest article a la Coixet, Victor. Realment extraordinaria. Felicitats!
Jim
Jo visc fora de Catalunya i a la guapa de la Coixeta no la coneix ni Déu.
Jam
I allà on vius, coneixen al Víctor Alexandre?
Asun
Una mea-salves.La alegria de la Huerta. Ella està per sobre de tots nosaltres. En definitiva una poca-pena.
Josep Carreras podía pagar-se el tractament allà on volgués
I no tenia cap obligació d'engegar una fundació que cura malalts de tot l'estat. S'ha de ser mesquí per no valorar això. Mesquinesa marca de la casa. Rés de nou.
Suma
El tal JAM (Jordi) sí que conoce a Víctor, porque con todo lo que le odia, se passa la vida nombrándole y va todos los días del año detrás de él como un perrito faldero español. Anda enfermo, ves a que pongan la camisa de Fuerza Nueva.
Ona
A qui em dedica un comentari: també tens porus dilatats? m’encaaaaaanta...
Gongylus
Home, dir que la Isabel Coixet o l'Albert Boadella són catalans universals és una mica exagerat, no?
S. Mas S.
no crec que la sra Coixet conteste que és espanyola si, algú, li preguuntés de quina tribu forma part. Estic segur que dirà és apatrida internacionalista de convenencia el que calgui. Com aquesta sra. n'hi ha a dojo, no son ni carn ni peix ni res que se li sembli, només no es defineixen i es deixen subvencionar. Conseqüentment son enemics de qui els paga, però no els importa canviar de principis si els doblers venen de la part contraria o del mateiz avern. el meu consell és que ni cas.
Montserrat
Ja ho va dir Anna Grau en una entrevista amb Sergi Fidalgo: "Los independentistas catalanes institucionalizados y profesionalizados no defienden nada, excepto su cutrez. Su derecho a no saber hacer la o con un canuto y a machacar a cualquiera que sí sepa hacerlo y devenga una amenaza. Sueñan con un mundo a escala medieval y pueblerina, con jibarizar la sociedad catalana, y como no les salen los números, tiran de propaganda sofocante y acoso y derribo". Aquest article n'és un bon exemple.

envia el comentari