El Parlament es ‘Madrilenyitza’

"Progressivament, les grolleries, els insults i la falta de respecte pels companys d’escó es normalitzen a l’hemicicle, on es certifica la defunció de l'oasi català"

“Ens veiem a fora”, li ha etzibat el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa al diputat d’ERC Rubèn Wagensberg després que aquest insinués simpaties de Cs amb el partit d'ultra dreta VOX, en resposta a les constats referències del partit taronja a l’independentisme com a “colpista i supremacista”. El llenguatge tavernari, el posat fatxenda i la bilis incontrolada s’han apoderat definitivament d’una part de l’hemicicle, que alhora es permet arrencar llaços grocs dels escons legítimament obtinguts, interrompre intervencions i abandonar les seves funcions de diputats quan la temàtica tractada a la cambra no és del seu gust.

 

Aquest és el dia a dia al Parlament de Catalunya, una institució que ha certificat la defunció d’aquell ‘oasi català’ on convivien amb respecte forces tan diferents com el PP o ERC i que era un model de democràcia avançada. Però l’arribada de Cs al Parlament el 2006 va començar a canviar les regles del joc. A partir d’aquell moment, la política catalana s’ha crispat no només en el contingut –coincidint amb la degradació del pacte tàcit del peix al cove amb el règim del 78- sinó en les formes. Progressivament, les grolleries, els insults i la falta de respecte pels companys d’escó es normalitzen a l’hemicicle. Sovint de la mà de Ciutadans, ara amb 36 escons i una capacitat de generar un soroll i una distorsió brutals, però també, i en menor mesura, d’algun altre grup parlamentari. 

 

Seguir els plens o les comissions resulta, massa sovint, desagradable, fins i tot violent. Com a professional i com a ciutadà. La tensió, el menyspreu als diputats empresonats o a l’exili i els intercanvis de retrets entre grups parlamentaris són constants, es parli del procés o del canvi climàtic. Ja no importa. Cs justifica les seves formes perquè els “colpistes” van passar la ratlla el 6 i 7 de setembre del 2017, i això, pel que sembla, justifica empastifar tots els debats, parlar alçant el dit amenaçador als plens, seure a l’escó com si fossin al sofà de casa i fins i tot amenaçar diputats dient-los que els esperen a la sortida.

 

La ‘Madrilenyització’ del Parlament ja és una realitat. S'ha exportat el model del Congrés dels Diputats, on es practica un parlamentarisme sovint més pròxim a una brega de bar que no pas a una democràcia del segle XXI, amb un absentisme important dels diputats i on l’acarnissament contra l’adversari i la falta de respecte no són fets aïllats. Aquesta setmana s’ha arribat a l’extrem que el president del Parlament, Roger Torrent, ha hagut de demanar a tots els grups, també a ERC, que deixin de faltar-se al respecte i de degradar la cambra. El toc d'alerta també ha de ser per a dos oradors de nivell, el president Torra i el líder del PSC, Miquel Iceta, que no han estat capaços de guardar les formes en un debat sobre la paga extra dels funcionaris. No es pot obviar que la repressió i el context d’excepcionalitat democràtica que viu el país fan molt difícil mantenir el cap fred en tot moment quan hi ha provocacions greus, però l’independentisme faria bé de fer un “Tortosa” amb Cs, ignorar la seva presència i no entrar a debatre si no hi ha uns mínims de respecte i de nivell. Altramenet, serà moralment insuportable romandre a l’hemicicle.
Comentaris
Espectador
Carrizosa es un personatge absolutament execrable , però encara el voten a Catalunya , tots aquells que volen destruir Catalunya .la seva llengua la seva cultura la seva història en una paraula destruir la seva ànima . Tot aquest odi acumulat esta expressat a la seva cara patètica i malvada .
Jordi (Català i Suís)
La realitat que els Catalans no volen pas veure - i l'article ho confirma - és que el Parlament és ple d'Espanyols. És com tenir diputats Turcs a Suïssa parlant Turc i insultant i amenaçant en Turc. Els Ocupants i Colons Turcs (perdó, Espanyols) se'ls reconeix no només perquè insultes sinó perquè parlen la llengua dels Espanyols.
El oasis de la Sra Aguilera resulto ser un estanque con algunas ranitas ladronas
Aunque hay que reconocer que para todo el mundo, salvo para los de Ciudadanos, la aprobación de las leyes de desconexión resultó una ceremonia exquisita en las formas y el fondo. Imagino que para la articulista esa ha sido la gran aportación independentista a la "catalanización" del Parlament.
...JACINT...
...EL PARLAMENTO SE NORMALIZA...LO DE AQUI ERA MUY RARO...SOLO CON ECHAR UN VISTAZO A LOS PARLAMENTOS DEL MUNDO LO COMPRUEBAS...
"El llenguatge tavernari, el posat fatxenda i la bilis incontrolada"
Parles de Rufián i Miriam Nogueras, oi?. Aquests personatgets catalanizan amb la seva poca educació el Parlament espanyol, no el d'aquí.
Era previsible....
Ciudadanos i peperos han convertit el Parlament de Catalunya en un plató de Telecinco. I nosaltres com hem de ser taaaaan tolerants i bones persones els hi permetem. Estem totalment colonitzats.
Està clar que el nivell barriobajero de fer politica de c's, fa mal a la imatge del Parlament, el estil macarrònic del Carrizosa, o la Xoni fent-se fotos per una revista com so fos una model, i tota la seva claca haurien de sortir del gobern català per netejar la mala imatge que donen, però tenen els seus votants, i tots coneixem el nivell d'aquests votants...
Amb aquell to de veu que utilitza el "parlamentari" la sensació es de fastic llefiscos.
Kadra
Tot molt correcte. Excepte quan diu allò de que l'oasi català era un model de democràcia avançada. La democràcia liberal de partits que satisfà les oligarquies i administra les demandes del poble a comptagotes, és una cosa. La democràcia avançada, deliberativa, participativa, on la gent fa la política directament, i les elits tenen molt menys capacitat d'intromissió, és una altra de ben diferent i que encara no existeix a nivell nacional. Tant de bo Catalunya en fos el primer exemple un dia.
Que hi podem fer, si tots aquests de c's que han vingut del "pueblo" i a diferència d'altres com ells, aquests no s'han acostumat a parlar com a persones, encara es creuen que están al camp amb el ramat de porcs..
LSO
CS, SON LO QUE REPRESENTAN, VOTANTES DE MUY BAJO NIVEL, CHUSMA, SI NO FUERA PORQUE EXISTE ESTE TIPO DE GENTUZA, ELLOS NO EXISTIRIAN.
Josep Bruch
Si amb una amenaça tan directa i seriosa,feta durant el ple, el president no expulsa directament al que l"ha fet, em pregunto: quina autoritat te el president. Perque si no en té, que hi fot allà? Per dignitat, si és així, hauria de dimitir.
Josep Bruch
Davant d'una amenaçs així, clara i directa, al mig d'un plè, com és que el President no l'expulsés d'immediat? Si pot i no ho va fer és un incompetent indigne del seu cárrec. Si no pot, no és una persona responsable, ja que, si ho fos, no hauria acceptat el càrrec.
Joan
Cs i companyia ens tracten com a una colònia... perquè, de fet, SOM una colònia. El que no diuen és que Madrid, sense aquesta colònia, s'enfonsaria directament! Per això tenen por. Per això fan tantes ximpleries.
pep
jo que contempl Catalunya desde una certa distància veig que els pardals d'aquest partit pólitic nescut amb l'única finalitat de crear precisament barroeria,mentides,crispació,...en definitiva MISERIA i miserebilitats cada dia es sueperen. El partit taronja es clarament "Ciudadanos de las mentida"s. l'unica misió es molestar increpar y humillar i com no: treure tot l'odi que porten dins pq son un malalts. Malalts d'odi.

envia el comentari