Des(en)terrem el franquisme

"Sembla que ha passat 'prou temps' com perquè un govern decideixi executar l’article 16 i la disposició addicional sisena de la insuficient Llei espanyola de memòria històrica"

A finals de mes farà 43 anys que va morir Franco. Sembla que ha passat “prou temps” com perquè un govern decideixi executar l’article 16 i la disposició addicional sisena de la insuficient Llei espanyola de memòria històrica del 2007, que mandaten que es duguin a terme actuacions que converteixin el Valle de los Caídos en un lloc de memòria col·lectiva democràtica, de reparació i de reconciliació i que en cap lloc del recinte “podrán llevarse a cabo actos de naturaleza política ni exaltadores de la Guerra Civil, de sus protagonistas, o del franquismo.”

 

El Govern Zapatero va arribar a encarregar un informe a una comissió d’experts que va quedar sobre la taula el 2011, o en un calaix. Ara el govern de Sánchez li ha tret la pols i s’ha compromès a exhumar les restes de Franco i que "l'any 2019 per fi i després de 41 anys no hi haurà cap mausoleu per homenatjar el dictador tot i les traves i obstacles administratius i parlamentaris”. El Govern Zapatero es va comprometre el 2004 a anul·lar la sentència del president Companys, encara recordo la vicepresidenta Fernández de la Vega dient-ho fermament davant del govern de Pasqual Maragall un matí fred d’octubre al glacis de Santa Helena del castell de Montjuïc. A veure si el 2019 per fi i després de 79 anys aquest compromís també es fa realitat tot i les traves i obstacles governamentals i parlamentaris.
Comentaris
pere
Diuen que cap al 2030 hi haurà un gran canvi social i polític (caiguda de l' Imperi enomenat Espanyol) Fins que això passi,si passa; el franquisme-nazional-catòlic és el que governa. Tan li fa el cadàver del dictador i el valle de los Caidos. Es impossible erradicar el feixisme d' aquesta península. 1er culpable de tot plegat ? l' oligarquia catalana, els grans empresaris industrials. Sembla mentida oi? A la sèrie de "la saga de los Rius", això queda força reflexat.
Ramon
Ni n'hauríem d'haver parlat, de Franco.
Narcís ( abans ens n'anem .. menys possibilitats de caure a nivell moral d'aquesta gent, gent verament aliena, de societat aliena ! ) ( llàstima dels decents/ dignes .. però són minoria i per tant mai manaran aquest fumut estat/ botxí estat ! )
Ras i curt : si aquest estat és incapaç d'exercir aquesta llei .. com esperar exerciti llei quina sigui antifeixista, d'origen feixista ( sia amb aquell alçat, sia amb d'altres de paisans pro alçament, sia amb politicastres falsos demòcrates ) ? PD : si no respecten ni un Estatut votat pel quasi 90% d'un Parlament .. ni mateix ribot de sos cortes generales .. ni conseqüent referèndum .. tot plegat, sa pròpia constitució, què nassos pot esperar ningú passin els anys que passin ?

envia el comentari