Fundacions

"És precisament des d'aquest àmbit, el dels interessos creats, d'on venen els atacs a la Crida."

La convenció fundacional de la Crida Nacional per la República (CNR) clarifica d'una manera que no tothom troba còmoda la qüestió essencial, el moll de l'òs de l'independentisme des del punt de vista tàctic i estratègic. És una manera nova d'entendre el camí a la independència i la independència mateixa. O sigui, una nova proposta per fer més efectiva l'acció de camí a la República i una visió nova d'aquesta República.

 

A les empreses se sap que el principal enemic de totes les novetats, de tota innovació, és la rutina dels interessos creats. S'aconsella neutralitzar-ho sense perdre temps en discussions inútils. La inèrcia acabarà vençuda sempre que la innovació sigui oportuna i tingui força, sense que calgui perdre el temps en debats estèrils. La Crida duu dues propostes innovadores que apunten a l'èxit en el futur immediat, basat en la seva naturalesa oberta i la senzillesa de la seva aplicació. El seu interès no cau en què proposa sinó en què no proposa. Són dues negacions. Res més simple.

 

No és un partit polític i es dissoldrà un cop aconseguit l'objectiu de la República independent. No és un partit polític i no ho vol ser en el futur.

 

La segona part, dissoldre's un cop assolit l'objectiu, resol d'una tacada la polèmica sobre el famós eixamplament de la base. És impossible imaginar una crida més universal, inclusiu i ampli que la de sumar-se a un moviment en favor d'una república el contingut de la qual ningú no vol preestablir.

 

La República és el nom del règim de llibertat que ens donem els catalans. El contingut que hagi de tenir dependrà de la correlació de forces que s'estableixi després a una Catalunya lliure. Com s'organitzarà, amb quines institucions, és una cosa que sortirà del procés constituent en marxa. De moment, el més important és implantar-la i per fer-ho cal el concurs de tots i totes sense cap altre requisit que l'esperit republicà, la independència de judici i l'amor a la llibertat.

 

Per a tota la resta ja hi ha els partits polítics i la legitimitat de la seva acció en pro d'uns o uns altres objectius. Però és precisament des d'aquest àmbit, el dels interessos creats, d'on venen els atacs a la Crida. com era d'esperar. Ningú no fa lloc de grat al nouvingut que, a més, porta aires de triomf.

 

El primer és qüestionar que no sigui un partit, tenint en compte que planteja presentar-se a eleccions. L'objecció és formal. Pots presentar-te a eleccions com una coalició electoral i també et pots configurar com a partit polític "per imperatiu legal" per participar a les eleccions, cosa que és un dret, sense ser realment un partit polític. Ni voler ser-ho.

 

El segon atac té verí sectari, del que corre a vegades pels partits, i consisteix a posar en dubte la transversalitat de la Crida, imposant-li una etiqueta -dreta, centre, centredreta- ho vulgui o no. D'aquesta manera es vol desactivar el seu major atractiu per situar-la en un pla d'igualtat amb els partits, aquells que volen la independència però a partir d'una idea determinada de com hauria de ser el resultat. L'avantatge de la Crida és que permet lluitar per una República oberta, no condicionada per cap ideologia, per molt salvífica que sigui.

 

Tothom s'havia felicitat molt per la transversalitat del moviment independentista fins que ha arribat algú que n'ha fet el seu principi organitzador. Ara resulta que ja no és tan convenient perquè es pot realitzar. Tot i això, la Crida aporta un mitjà infal·lible i inatacable per mantenir la transversalitat: l'acceptació de la doble militància. Es pot ser membre de la crida i de qualsevol altra organització política ja que l'únic que demana és la independència. El problema no és, per tant, la veritat de la transversalitat sinó si els partits estan disposats o no a respectar la llibertat d'elecció dels seus militants. El problema, doncs, és dels partits. I no és gaire prometedor que mirin de descarregar-lo sobre la nova formació imposant-li etiquetes sectàries.
Comentaris
Fènix 2019
Gràcies pels teus articles i opinions, Ramón. La vida val la pena ser viscuda amb gent tan íntegra com tu. Una forta abraçada.
Angelblau
Jo ja soc de la Crida. Fem República
Espectador
Ningú ajudarà Catalunya , però tampoc ningú ajudarà Espanya . La lluita de Catalunya es contra las oligarquies , no contra les elits , com volem fer veure .A Madrid només hi han oligarquies que s'autoperpetuan per seguir expolian el poble català , ajudats evidentment pels botiflers catalans, que per cert son centenars , una autèntica empastifada, que contamina els partits polítics .
terrassenc
Puigdemont no és d'un partit? L'ANC no és transversal? Convergents disfressats per mantenir l'autonomia. Ja tenen els vots i la legitimitat, el que els hi manca és la voluntat. Per això van fent simulacres, el Consell, la Crida, la Taula per el Procés consgituent, el que calgui, excepte publicar la DUI, tirar endavant les lleis de desconnexió i prendre el control del País.
La Crida es el nuevo intento de Puigdemont de hacerse un traje a medida. Una capa de armiño, a ser posible. El probl4ma es que ni la ERC ni la CUP parecen por la labor de hacerle reverencias. El resultado final será dividir el PDeCat en sector reverencial y sector irreverente, separando cabras y ovejas y descabezado a las cabras que se dejen.. Nada de cual resulta especialmente novedoso, por cierto.
Quien te ha visto y quien te ve Ramoncín
Verte a tí, un comunista y anticapitalista de toda la vida (es un decir) abrazado a un furibundo economista neoliberal que va de catalanet pero con nacionalidad, pasaporte americano y vida en USA como Sala i Martí da una idea de qué va esto de la Crida: de frikis y believers.
federalista
aquest pallasso a sou de la burguesia lladre, li donen engrunes al pobre home, ha dit textual el regim de llibertat que ens donem els catalans, quan t'has nacionalizat catala, mercenari no me he enterat, be t'hauran donat 2 pujolets nova moneda republicana, la burguesia lladre i t'hauran batejat catala, i jo sense adonarme mercenari a sou.
anna
Gràcies Sr. Cotarelo per ser-hi i implicar-s'hi,amb Caqtalunya i la llibertat, és clar. Penso com vostè La Crida és una gran cosa. Si els partits no volen unir-se per la causa suprema que vingui la Crida i la gent ja votarem, que no som burros Benvinguda.
joanr
Mira que és fàcil d'entendre, aconseguir la llibertat no és cosa de dretes o d'esquerres. Cal una organització amb un programa ben simple: Independència.
Carmen
Espero que la Crida pugui ajudar-nos per la independència de Catalunya, confio que Puigdemont no defraudarà.
D'acord Cotarelo
Hi ha una dita que ho confirma, divide y venceràs, i tots els que divideixen hi treuen profit a costa del poble que s'els creu.
desfeta
primer: Tots junts per aconseguir la Repúblca. Si ens en sortim ... els partits ja exposaran els seus programes. El tema del discurs social, no fa mes que emmaranyar el procés, i retardar-lo. Es pensem que volem la república per a retrocedir en assumptes socials ? Es que en l'Espanya actual es poden fer politiques socials mes avançades que en una república catalana ?
jan
Gràcies Sr. Cotarelo. Fa temps que li tinc uns merescuts respecte i admiració. Seria genial que vostè parlés amb els indepes més ansiosos (B. Dedeu i companyia) i amb els més porucs i partidistes (aparells de partits) i els ajudés a convergir en el punt que més uneix el soberanisme (El "volem votar") i en les estratègies (que no es poden visualitzar en veu alta però si que es poden deixar intuïr per donar confiança). Genial el seu blog de Palinuro.
Quins partits?
ENS EM D’ACOSTUMAR A PARLAR CLAR.
Sr. Cotarelo, algú ens pot explicar perqué estar obert apuntarse al Consell fins i tot gent que no viu o es de Catalunya?
O he entés bé? Ja hi ha una llista de votants feta les 1O. No obré aixó les portes a que gent s’empadroni a Cat sense tenir hi residencia o cap relació? afectaría aixó a posibles votacions futures en contra del projecte d’independencia? Aixó ja va pasar als referendums del Quebec. Si us plau facin esment als del Consell.
Narcís ( gràcies per tot el que fa Cotarelo .. cap societat pot ser dessota l'esclavitud sigui aquesta de condició quina sigui ! )
Allò clar és que els catalans necessitem pàtria, de pàtria, una pàtria i .. la tenim, fa mil anys la tenim ( aquest estat mai per mai ha volgut ser pàtria nostra que sí botxí .. com bé demostra la història, la modernitat i l'actualitat ! ) ! PD : la forma de govern que ens ha de representar sempre serà secundari si no som lliures .. i això és el que cerca la Crida : la qualitat de ser, gaudir el que som com comunitat amb identitat nacional ( res que no fumi territori quin fos ! ) !
Maria
Jo ja sóc de la Crida. Mai he votat Convergència i veient l'endemà el sòmines d'ERC dient que era una bona notícia per omplir el centre i centre dreta, li hagués fotut un clatellot per imbècil. Quina manera de manipular! quan la Crida precisament el què vol ser és transversal. ERC mai més, a mi ja m'heu perdut i a veure si no feu tant cas del Junqueras que és l'ideòleg de la desunió del independentisme.
LSO
Yo ya soy de la Crida, y vengo del PSUC de los años setenta, (¿donde para?) en estos momentos me importa un bledo las izquierdas y las derechas, solo tengo un objetivo liberarme de un estado fascista.
Anna Armendares
Ja han sortit els trolls. Bona senyal, vol dir que la Crida es bona.

envia el comentari