Omplim la Diagonal de poder constituent

"Cal que el moviment republicà torni a constituir-se des de la seva dimensió popular i torni a dirigir la demanda a les forces polítiques independentistes"

Més de tres-cents anys després de la caiguda de Barcelona, enfront a les tropes d’ocupació borbòniques, l’11 de setembre ha esdevingut l’esdeveniment que marca l’inici del curs polític a Catalunya. És prou ben sabut que, des de fa gairebé una dècada, consisteix en una gran demostració de força col·lectiva que ultrapassa l’origen commemoratiu de la Diada, tot situant la causa de l’alliberament nacional a l’epicentre de la política catalana i, en gran mesura, prenent una important centralitat en l’àmbit internacional.

 

Només per aquest motiu, ja seria suficient acudir novament a la convocatòria de l’ANC i omplir aquest cop la Diagonal. I fins aquí res de nou, sinó tot el contrari: la nostra causa té més centralitat que mai, tant a nivell nacional com internacional. Enguany, a més, les circumstàncies del moment històric fan que la manifestació prengui un caràcter excepcional i és d’esperar, per tant, que obtingui la consegüent resposta popular.

 

En primer lloc, perquè des de l’eclosió de les grans mobilitzacions independentistes l’any 2009, aquesta serà la primera Diada Nacional clarament marcada per l’embat repressiu de l’Estat espanyol. El fet que hi hagi presos polítics, exiliats, perseguits i agredits per les forces d’ocupació i per la violència feixista (valgui la redundància) és una novetat funesta que, sens dubte, dotarà d’un caràcter excepcional aquesta manifestació. 

 

En segon lloc, perquè el moviment independentista s’ha transformat en moviment republicà: el mandat democràtic que emana del Referèndum de l’1 d’octubre i de de la Declaració d’Independència del Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017, implica que s’hagi passat a reivindicar, no la celebració, sinó la implementació efectiva dels resultats de les urnes, tal com queda reflectit al lema de la capçalera: fem la República Catalana. 

 

En tercer lloc, perquè la demanda popular que va representar Carme Forcadell el 2014, quan va reclamar “President, posi les urnes”, culminà amb el referèndum de l’1 d’octubre i, per tant, cal que el moviment republicà torni a constituir-se des de la seva dimensió popular i torni a dirigir la demanda a les forces polítiques independentistes, sobreposant-se novament a les dinàmiques partidistes. Ara toca reclamar: “President, faci efectiva la República”.

 

Així doncs, després d’anys de lluita i d’acumulació de forces, havent celebrat i guanyat el referèndum d’autodeterminació, defensant les urnes amb els nostres propis cossos, ara cal demostrar-nos a nosaltres mateixos, als partits polítics i al món sencer que no tan sols ja som un poderós moviment d’alliberament nacional, sinó que també som poble constituent. Perquè fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre significa organitzar la República Catalana, començant per la configuració d’un poder constituent que reuneixi tota legitimitat democràtica i la intel·ligència col·lectiva de què disposem, per fer-la realitat. Per tant, la importància de la manifestació d’enguany és cabdal, ja que s’ha de fer evident quina és la veritable força, l’esperança i el motor de la causa republicana: el poble català organitzat.
Comentaris
Cridem INDEPENDENCIA
Sense independencia no hi ha llibertat ni república.
JERO987
" CUANDO la mentira, la injusticia, y la opresión se convierten en la legalidad vigente, ENTONCES, la legítima defensa de la nación cautiva, desarmada e indefensa, deja de ser sólo un derecho inalienable, para convertirse, también, en un deber patriótico " >>> Tomas Jefferson.- VISCA CATALUNYA LLIURE ! ! ! FINS A ACONSEGUIR-HO ! ! !
...SIEGFRIED...
...DONDE HAS NACIDO ES TU CASA...FULMINANTE RESPUESTA A QUIEN LO CUESTIONE...LOS CATALANES CONSTITUCIONALISTAS HAN DESPERTADO...Y REACCIONADO...
Kadra
Cal que el poble català torni a dirigir la demanda ?? i què ens assegura que si no l'han entes el primer cop l'entendran el segon ?? el que cal és que la demanda incorpori constituir una república plenament participativa sense "polítics" vividors !!
Narcís ( vegi's les nacions amb monarquies parlamentàries .. en comparació amb majoria aclaparadora de repúbliques .. ! )
Un servidor no sap si el moviment independentista s'ha transformat en moviment republicà o a l'inrevés àdhuc si hi havia gent que sense república no empentaven pro la independència com si de xantatge tractés . . el que sí sé és que el moviment independentista Gràcies a Déu ( mitjançant espanya ) s'ha ben materialitzat ! PD : si a l'autor no li sap greu .. nostre poble ho validarà/ refermarà ( sabent de segles ser república .. això no desfà pugui ser ' monarquia constitucional ' ! ) !

envia el comentari