Com és que, ara, amaguen el llaç blau?

El que no s'entén -si no és per estricte pànic al fracàs- és per què els unionistes catalans no han recuperat el llaç blau si, com deia el PP, "representa el que vol la immensa majoria dels espanyols"

El llaç com a símbol polític és un invent més o menys popular a l'Estat espanyol -gràcies al precedent del llaç vermell contra la SIDA-, que va acabar essent característic de l'entorn polític i social del constitucionalisme espanyol per a, més tard, ser utilitzat per la dreta del PP contra el govern Zapatero. De fet, els llaços (blaus, en aquest cas) es van importar de la tradició nordamericana com a senyal de protesta pel segrest a Euskadi de l'empresari Julio Iglesias Zamora l'any 1993. Aquells llaços primigenis pretenien recordar la lletra "A" que encapçala les paraules "askatu" i "askatasuna" (lliure i llibertat, en llengua basca) i aviat van inundar carrers i façanes. L'epoca de màxima difusió va coincidir amb el segrest i posterior assassinat de Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA, el 1998. En aquell moment, el llaç blau no només va ocupar solapes, façanes institucionals i carrers, sinó que va ser imposat com a mosca a tots els canals de televisió de l'Estat, TV3 inclosa.

 

La fúria del llaç blau va ser de tal magnitud que tots els presentadors de televisió -sense excepció- havien de lluir-lo ben visible a la roba. És més, fins i tot els periodistes sobre el terreny havien d'aparèixer en pantalla amb el llaç blau. Ho recordo molt bé perquè jo -en aquell moment redactor a la Delegació de Madrid- vaig ser un dels dos únics periodistes de TV3 que ens vam negar a seguir aquella consigna que venia imposada com si fos una adhesió religiosa. No va ser fàcil, l'ambient asfixiava.

 

Posteriorment, aquell llaç va ser utilitzat pel PP a l'oposició contra el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L'any 2007, la dreta espanyola va decidir recuperar el llaç blau a les solapes per protestar contra l'excarceració per final de condemna de Juan Ignacio de Juana Chaos, un pres d'ETA. L'aleshores secretària d'Afers Socials del PP, Ana Pastor, va anunciar que repescaven el llaç blau perquè "representa el que vol la immensa majoria dels espanyols, que és no cedir al xantatge dels terroristes". El propi Mariano Rajoy se'l va penjar, ostensiblement, en aquella època.

 

En fi, el fet és que la història dels llaços polítics i socials és àmplia i llarguíssima. El llaç groc, per exemple, també s'ha utilitzat, des de fa temps, com símbol de solidaritat amb els malalts d'espina bífida -que s'han queixat públicament pel que consideren una apropiació- o l'endometriosi. El que no s'entén -si no és per estricte pànic al fracàs- és per què els unionistes catalans no han recuperat el llaç blau, sobretot si, com deia el PP, "representa el que vol la immensa majoria dels espanyols".
Comentaris
LSO
Mira que sería fácil competir entre colores, si son tan mayoría que luzcan un color diferente, ¿o es que tienen miedo al fracaso? y les funciona mejor la confrontación, ellos siempre quieren conseguir por las malas, lo que no tienen fuerza para conseguirlo por las buenas, son unos fracasados.
CaterinaCh
La raó és senzilla. Ells no volen posar els llaços blaus sinó que nosaltres NO posem els llaços grocs. Perquè si posen els blaus ens donen la raó en què nosaltres podem posar els grocs. I crec, també, que lo de "els careres seran sempre nostres" és allò que no suporten. Són seguidors de Fraga, que deia "la calle és mia". Doncs això, ells no volen els seus simbols al carrer sinó que nosaltres no els posem.
METGE
El groc representa la nostra professio des "Le Malade Imaginere" Si no us agrada, poseu-hi fulles........ grogues. Au, a fer la ma!
Arnau Estanyol
Que un espanyolista es poses un llaç blau per defensar les seves idees seria com si hagués de baixar al nostre nivell i lluitar en igualtat de condicions. I això ells no ho fan. Ells imposen per la força o per la força de les seves lleis que interpreten com més els convé, perquè tenen la força. És la nostra força de la raó contra la seva raó de la força. Per això treuen els llaços grocs. Destrueixen en lloc de construir.
Jo
Tota aquesta història dels llaços és una tonteria i una distracció del fet que l'independentisme es va autoderrotar a finals de l'any passat i posteriorment ha tornat a faltar valor per a fer President a qui va guanyar les eleccions: en Puigdemont. L'independentisme està condemnat al fracàs donat que és un moviment inofensiu.
Diferencia
No és el mateix ser lacista (grog), que nacista (espanyol).
Nuria de Mexic
Em sembla be que el groc representi els metges. Pero la historia demostra que els simbols poden persistir pero canviar de sentit. El cas mes pales es l´esvastica: en el mon indoeuropeu representava la vida, era una parella en l´acte sexual, donant vida, entre d´altres significats positius. Pero despres es va convertir en simbol del nazisme, es a dir, significat negatiu. El llac groc, ara mateix es la lluita per l´alliberacio dels presos i el retorn del exiliats. No cal posar-hi fulles.
Anna Armendares
L´Independencia es guanyará internacionalment, per tant sera un moviment pacific. No tenim exercit ni es pot pensar en guerrilles a l´Europa del segle XXI. La ultima guerra d´Independencia va ser a la ex-Yugoslavia. No volem una massacre. El derrotisme es propi dels debils o dels que volen dividir.
Nuria de Mexic
Perqué no feu la prova ? S´hi val. Que algunes persones es posin llacos blaus a veure si els espanyols que viuen a Catalunya i son antiindependentistes segueixen la idea. Tot es comencar i es una estrategia ben senzilla de posar en practica.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
JO Nomes vui dir una cosa EL 17-A JO Pensaba VEURA ALGUN LLAÇ NEGRA Per respecta a les victimes als morts NO EN BAIX VEURE CAP . NI BLAU NI GROC EL NEGRE Baix trobar a faltar en el RECORD DELS ATEMPTATS DE CATALUNYA En va fer moltsa VERGONYA Veura una Fotografia de Politics Independentistes amb EL LLAÇ GROC Cuan recordaben els morts NO TOCABA EL GROC SI NO EL NEGRE Per respecte a les victimes i els familiars ESTIC FART DE TAN GROC i sóc Independentista Català .
Narcís ( aquests són els que estimen Catalunya .. els que la defensen .. els que .. " estimen aquest estat ' així compatriotes nostres ! )
Qualsevulla cosa que diguem d'aquests ésser és " tallar curt " , ço és, què es pot esperar de qui fum servir allò de ' el fi justifica els mitjans ' així mitjans covards/ prepotents o gens ni mica respectuosos amb els DDHH, tot plegat, amb la ' garantia del estado ' ? PD : la llàstima és com ho fan .. infantilment sinó curts de gambals sinó .. però sempre arrebossat de maldat de baixa mà !
No son lazos, son bolsas de basura
Si empapelar la calle con bolsas de basura de multiples colores es todo lo que se os ocurre para "hacer republica", o para "defender la unidad de España" estamos bien jodidos. Grandes hitos del Procés: de la Papelera de la Historia a la Bolsa de Basura de la Historia.
Narcís ( dirigit als " fatxets " : )
A) si sou fatxets a Catalunya i penseu viure sempre a ca nostra .. què us hi fum Catalunya sigui independent ( quan som altre origen, història, cultura, llengua/ idioma/ llenguatge, usos i costums . . . ! ) ? B) si sou fatxets fora ( espanya ) i no penseu viure mai per mai a Catalunya així com sempre sereu catalanòfobs .. què us hi fum siguem independents ? PD : per aquest estat enteneu ' Castella broixa ' .. doncs cap preocupació, atès que no volem pas " catalanitzar-la " !
Felicitats
Felicitats senyor Cot per negar-se a posar-se el llaç blau. Una vergonya que TV3 se´l posés; una TV3 que ara no es posa el groc, i que fins i tot ha prohibit als seus treballadors vestir de groc. Una TV3 espanyolista que mereix ser desinfectada, per pura higiene democràtica.
Per Josep Pagès
En canvi, les banderetes espanyoles no et molestaven gaire, oi?

envia el comentari