El perill d'una tardor fratricida

"L'independentisme institucional està obligat a deixar de banda interessos partidistes i desitjos fratricides, i a ser lleial, fidel i responsable"

L’agost dibuixa una treva aparent en l’independentisme institucional. Però la represa del curs parlamentari tornarà a posar al descobert la feblesa de la unitat de les elits republicanes, unitat entesa no pas com una homogeneïtzació ideològica, sinó tàctica i estratègica, davant d’un Estat propietat d’un monarca, unes elits empresarials i uns partits que no poden acreditar posicionaments plenament democràtics. Amb el PSOE a Madrid, els presos polítics continuen entre reixes, els exiliats, assetjats i vexats, i la justícia espanyola, bunqueritzada en un sistema autàrquic que l’exclou de les democràcies europees. I és en aquest context que l’independentisme de sigles, per comptes de reforçar-se es prepara per a un tardor calenta i qui sap si fratricida al Parlament i al Govern.

 

Tornaran les guerres entre ERC i JxCAT, i JxCAT i el PDeCAT, a més de la CUP, disposada a dinamitar el Govern si aquest no presenta uns pressupostos republicans i d'esquerres. Però aquesta condició és utòpica: la Generalitat gestionarà engrunes, prèviament cuinades per Madrid i gravades amb altíssims interessos del FLA, i amb un marc legal repressiu que impedirà legislar en matèria social. L’impost sobre pisos buits a la banca, el decret de pobresa energètica, la llei del canvi climàtic, els impostos als béns de luxe..., tot en via morta per la repressió de l’Estat via Constitucional, i no pas per voluntat d’ERC i l’òrbita post-convergent d'enfonsar en la misèria les classes populars. 

 

En aquest sentit, sorprèn la insistència de la CUP amb els pressupostos. Qualsevol republicà desitja uns pressupostos justos, socials i igualitaris, en això consisteix ser republicà. Però no som una república, som, de moment, una autonomia intervinguda, escanyada, espoliada i reprimida que amb prou feines podrà afrontar els pagaments ordinaris. La Generalitat és l’únic marc institucional, junt amb el Parlament, que té l’independentisme a hores d’ara. I entregar-lo a l’unionisme no sembla la millor idea. Naturalment, l’obligació de la CUP és forçar ERC i JxCAT a destinar el màxim possible de diners a la partida social, i és obligació dels governants forçar la màquina. Això requereix un pacte de lleialtats, fidelitats, confiança i responsabilitat entre els tres partits que a hores d’ara no es visualitza. L’exili i el carrer són claus, però sense un espai institucional que actuï com a interlocutor vàlid arreu no es possible el triangle necessari per fer República.

 

Tant ERC com JxCAT, el PDeCAT i la CUP hauran de posar-hi seny i deixar de banda interessos partidistes i desitjos fratricides, perquè tindran temps de competir ferotgement a les urnes per proposar un model de societat quan Catalunya tingui poder. Ara només té un fil de vida molt dèbil. I també té presos polítics, exiliats i víctimes de la repressió de l’Estat al carrer, una càrrega que ha de pesar molt més que les ganes de cadira de molts.  
Comentaris
terrassenc
Estem on estem perquè els polítics no volen el pa sencer, en tenen prou amb les engrunes sempre i quan passin per les seves mans. L'1-O va néixer la República Catalana per la pressió de la gent, ho va veure tot el món. El que està passant és que els polítics no estan sent capaços de digerir-ho. Per més camamilla o violència que hi fiquin uns i altres, el fet és que no hi ha marxa enrere. Votem només a qui reconegui al nostre país.
Assumpció Cantalozella
Hauríem de començar per a no forçar cap grup polític des de les bases republicanes. Quan deixem els nostres governs per terra, fem trossos cap intent de Govern Republicà independent. Deixem els partits i grups fer la seva, que prou feina tenen.. Jo diria que és el moment de romandre silenciosament esperant l'actuació dels nostres polítics. Tots aquells que hem escollit amb els nostres vots.
Narcís ( fart, cremat, de falsos/ farsants esquerranistes .. cap serf/ esclau/ explotat, tot plegat, presoner de país imperialista de baixa estofa o botxí d'allò més .. pot permetre's el luxe d' exercir cap mena d'ideologia que no sigui primer la recerca, la materialització, de sa llibertat! )
La CUP o ' un podemos qualsevol amagat en la llibertat de nostra nació o PPCC ' no enganya ningú, ço és, si no som gens ni mica, ni poc ni gaire lliures .. tot el que diu o/ i fa és el baliga-balaga, el taral·lirot, el tarambana ! PD : a viure del paperot .. alhora nostres compatriotes fumuts, enfonsats i sense esdevenidor ( ja n'hi ha prou de ben viure de les desgràcies alienes omplint mostra societat de més desgraciats així com de ' jugar a representar víctimes ' ! ) !
Patagònia
Talment d'acord Sra Aguilera. Fem la república. Ajuntem forces. Ja n'hi ha prou d'angoixes dels uns i els altres. I quan tinguem la república, baralleu-vos lliurament pel vot. Sigueu menys durs els uns i els altres, si us plau. La població viu en el desconcert...
david
Quan es pateix una derrota (o autoderrota en aquest cas) en el bandol perdedor sempre hi ha batusses. La Generalitat , per desgràcia, no serveix quasi de res. Només gestionar 4 duros i no pot legislar. Els nostres polítics, com a mínim, haurien de fer molt visible que si no hi ha diners o si no es poden fer lleis socials és degut a Espanya, i potser algun votant del 155 obriria els ulls.
Vlad
No conec cap país de l'esfera democràtica que hagi decidit suspendre la seva activitat parlamentària fins l'octubre. Potser ja seria hora, per exemple, de congelar-los el sou als diputats fins que no tornin a pencar. S'han de tenir moltes penques per deixar el país d'aquesta manera.
LSO
DE ACUERDO CON VLAD, ESTAMOS EN UNA SITUACION DE EMERGENCIA, HAY QUE ORGANIZAR AL PUEBLO, TENEMEOS PRESOS EXILIADOS, Y NUESTROS POLITICOS DE VACACIONES, LA CUP COMO SIEMPRE, PRIMERO LA REVOLUCIÓN ANTES QUE LA INDEPENDENCIA, ¿CON LO LISTOS QUE SON? INCREIBLE, EL TARDA HABLANDO DE PEDIR PERMISO PARA OTRO REFERENDUM DILUIDO EN TRES PREGUNTAS, SE LE NOTA QUE VIVE BIEN EN MADRID, RECUERDA AL VICIOSO DEL DURAN, TENGO CLARO QUE SOLO APOYARE AL QUE SE TOME EN SERIO TIRAR ADELANTE LA INDEPE.
Tardor fratricida
Doncs aneu amb compte i no us queixeu tant que el rei ven armes. http://www.eleconomista.es/espana/noticias/8578904/08/17/Las-empresas-catalanas-las-segundas-de-Espana-que-mas-armas-exportan.html.
Albert
Ja començem amb el pressing cup ,gemma aguilera els teus amos ja t'han donat ordres de maxacar a la cup,perque no et fiques amb el govern que no ha complet res del que va prometre,ja et dic ara que la cup no votara els pressupostos,i tranquila que si anem a eleccions no guanyara el unionisme,el que passara i el que us fa por als processistes i als que viviu de la menjadora es que la cup pujara molt i els teus estimats torra i erc baixaran,potser uns quants tindran de començar a treballar de veri
Albert
Que passa aqui ,quan fas un comentari critiquan la processista botiflera de la gemma aguilera no tel fiquin oi.aixi anem be ,pero penseu una cosa a la cup no l'enganyareu mes els mitjans i partits espanyolistes
Casius
Jo presentaria a votació pel Parlament uns pressupostos REPUBLICANS amb tots els ets i els uts. Que comptin amb TOTS els tributs que es generen a Catalunya. Que sigui l'estat espanyol el que n'impedeixi la seva aplicació per "(in)justo derecho de conquista". Així, si més no, faríem arribar clarament als unionistes nostrats què és el que TOTS sortim perdent mentre duri el domini de la monarquia espanyola.
Albert
Lso sense revolucio no hi ha independencia,no has vist el que ha passat ara amb els corruptes convergents i els botjflers de erc al capdavant
Anna Armendares
D´acord amb Cassius. Que es presentin uns pressupostos republicans i que Madrid els porti a tribunals. Potser algun espanyol dels que viuen a Catalunya podra comencar a entendre de que va la cosa. Pero sembla que el Parlament catalá encara te dos mesos de vacances. Vergonya.
PereJoan Barceló
Amb la CUP que no hi compti ningú. No saben fer res excepte dir NO a tot. Lo seu és anar a fer birres a Can Veiés.
Ramon
Jo només em puc sentir políticament germà de qui també és nacionalista català.
Pep - Marresa
!! VASCOS TREMOLEU !! se os acaba el chollo del CUPO !!!!

envia el comentari