La democràcia "cúter"

"Els llaços grocs no son més que l’expressió lliure d’una part de la ciutadania davant de l’acció d’un Estat que ha decidit passar amb l’aplanadora per damunt dels anhels que milions de persones han defensat sempre de forma inequívocament pacífica"

Les conseqüències de l’1-O confirmen que els catalans viuen en un Estat insuficientment preparat per afrontar un debat serè sobre un aspecte polític important, que implica canvis fonamentals en la seva essència. Per davant de qualsevol debat o diàleg reposat s’ha interposat un bloqueig judicial i la voluntat de convertir en tabú una qüestió —la independència de Catalunya— que inquieta a milions de persones.

 

No és la única mancança que ha posat al descobert el procés català. Els darrers dies hem vist la punta de l’iceberg d’una altra realitat, la que demostra que un sector de la ciutadania d’aquest país té un concepte estret de la democràcia, obcecada amb la idea que el que planteja l’independentisme és equiparable a un sacrilegi i, per tant, tot el pes de la llei ha de recaure contra aquells que l’han volgut fer efectiva.

 

Aquesta intransigència fa que un partit polític promogui i defensi la retirada de símbols, com els llaços grocs. Aquests llaços no son més que l’expressió lliure d’una part de la ciutadania davant de l’acció d’un Estat que ha decidit passar amb l’aplanadora per damunt dels anhels que milions de persones han defensat sempre de forma inequívocament pacífica. A més son símbols que apel·len a la democràcia, la llibertat i no transporten un missatge d’odi contra ningú.

 

Fa uns dies, el president de la Generalitat, Quim Torra, afirmava en una entrevista que la societat catalana no estava fracturada. “[La catalana] És una societat que debat apassionadament, com qualsevol societat mediterrània”. És qüestionable que el que estem vivint en aquest país es pugui descriure com a “debat apassionat”, quan en realitat el que més s’observa és una discussió alterada, improductiva, en què ningú pretén escoltar les raons de l’altre. En aquest moment la discussió política només persegueix un objectiu: la renúncia del contrari. La classe política tampoc fa massa per capgirar la situació. Així doncs, quan la discussió política crispada entre els partits es filtra i es reprodueix cap a la resta d’estrats socials, alguns es rebaixen fins al nivell del “cúter” i de les estrebades d'aquells símbols que rebutgen.

 

En aquest context només la proposta d’un referèndum pactat sembla la idònia per sortir d’aquest carreró sense sortida. Per això caldrà convertir l’hostilitat de l’Estat en voluntat de respectar el dret a l’autodeterminació. Si no és així, només queda resistir davant d’un aparell que ja ha demostrat la disposició a treure les porres per obligar el moviment cívic i pacífic independentista a replegar-se.
Comentaris
La democracia "llaçet"
Els darrers dies hem vist la punta de l’iceberg d’una altra realitat, la que demostra que un sector de la ciutadania d’aquest país té un concepte estret de la democràcia, obcecada amb la idea que les ocurrències de l'independentisme son equiparables a un dret sagrat i, per tant, tot el pes de la llei ha de recaure contra aquells que retiren llaçets dels espais públics.
Narcís ( no entenc aquest parlar de l’autor : ‘ els catalans no perseguim cap renúncia del contrari ‘ .. només desitgem, volem, exigim que nostre poble àdhuc nostra població “ digui la seva “ davant l’arbitrarietat, l’abús, l’extralimitació, tot plegat, ‘ delinqüència ‘ d’aquest estat!)
Ras i curt : 1. un polític espanyol llançà que Estat federal com Alemanya no pot ser .. allà sí perquè tots eren alemanys ( així reconeixent som nacions diferents ) ! 2. altres polítics espanyols donen per fet cap ni una afinitat o denominador comú entre les comunitats amb identitat nacional ! i 3. àdhuc aquell Ibarra llençà temps ha .. ' si no rebem diners d'espanya, perquè ser espanyols ' ( i nosaltres que no ho som i, a sobre, ens fumen desenes de milers de milions .. ho hem de ser ? ) ?
ESPAÑA MISERABLE
Ningú que no tingui com a religió la sagrada unidad de España pot estar a favor de l'empresonament i la repressió de qualsevol que democràticament issenteixi d'aquesta merda d'invenció, gent tan obtusa que és incapaç d'acordar una consulta. Són això: uns miserables, i no tenen remei. Per cert, algun d'aquest cretins em pot il.lustrar sobre el dia en que es va crear "La naciong más antigua de Europa"? (1812?)
Sois el 47%, no Cataluña
Lazo amarillo: Marcaje con el que los pastores del procés identifican a su rebaño.
Joanet
Vosotros no sois ni siquiera el 47%. Así que ajo y agua.
LazoMan
Vais a tener lacito amarillo hasta en la sopa. Así que iros acostumbrando. Visca Catalunya lliure!
Ferran
ese que se autonombra sois el 47 por ciento....debería aprender matemáticas nuevamente y no dejarse engañar por la narrativa cavernaria. Estudie un poquito qué pasó, y saque conclusiones
vendetta
jojoj explicaselo 2 veces ke seguro ke es muy mucho ejpanyol ,ojjoj pobrets colonos
El tigre de paper
La repressió sostinguda d'un dret tan fonamental com el dret d'autodeterminació col·loca l'estat espanyol (i als nacionalistes espanyols que li fan costat) entre les entitats pàries del món. Tremolen davant la possibilitat que la gent voti i decideixi què vol ser! Una veritable mostra de covardia i feblesa. Guanyarem perquè tenim la força de la voluntat pacífica i democràtica del poble català davant la feblesa del vostre únic argument: la repressió dels vostres cossos armats.
Els espanyols no entenen la democracia perqué no entenen el respecte de l’altre, que no es com ell
i l’hi causa un rebuig propi de societats anacroniques que tenen por de cambiar la seva realitat i tampoc volen que els altres que no son com ells la canviin.
Marc
"Per això caldrà convertir l’hostilitat de l’Estat en voluntat de respectar el dret a l’autodeterminació" Molt bona aquesta! No canviaran mai, nosaltres a seguir endavant.

envia el comentari