Cal fer mal

"La gran majoria de nacions que s’han alliberat ho han fet després de causar greus danys a la metròpoli"

Per arribar a la independència de Catalunya cal fer mal. Això no és cap eslògan provocador, és la realitat que haurem d’acceptar si volem culminar l’objectiu. O no ens fa mal a nosaltres la dependència d’Espanya? Contrarestar el mal amb el bé pot servir per construir una religió, però mai per fundar un estat contra la voluntat dels que ho impedeixen. Abans que parlar d’implementar una república que només viu en els somnis d’alguns, seria més recomanable i efectiu elaborar plans per fer mal a Espanya.

 

El mal no és necessàriament pervers, és regenerador quan es tracta de la supervivència d’un mateix. Fins i tot és necessari quan parlem de llibertat. Si no, vegeu com la gran majoria de nacions que s’han alliberat ho han fet després de causar greus danys a la metròpoli. Però fer mal (no confondre deliberadament amb fomentar la violència) requereix una mentalitat de combat. La tenim?

 

Recordo que fa uns quants anys, Heribert Barrera, en un acte on compartia protagonisme amb Jordi Pujol, va manifestar: “jo estic en estat mental de guerra amb Espanya”. En aquells moments a molts els podia semblar una exageració, però avui ha esdevingut la divisa fonamental sobre la qual hauria de descansar qualsevol estratègia independentista guanyadora. Estar en permanent “estat mental de guerra amb Espanya” significa considerar-la l’enemic a qui derrotar.

 

Avui són una ínfima minoria els catalans que accepten aquest marc conceptual. La gran majoria ha estat víctima del relat impulsat pels qui han volgut dotar als seus votants del mateix discurs xaró amb el qual ells emmascaren les seves limitacions. Tenir un capteniment d’enfrontament amb Espanya significa abandonar el posat de voler contemporitzar-hi. No fer-ho significa estimular la imatge d’una gent que busca l’acord impossible i sempre es queda a mitges. Saber com ens veuen més enllà de les nostres fronteres resulta imprescindible per entendre també com hem d’actuar. No és per casualitat que tothom coincideixi a dir que la projecció internacional del cas de Catalunya resultarà cabdal pel resultat final del contenciós. Llavors, pot ser que ens preguntem com ens perceben.

 

La primavera del 2014 va visitar Barcelona un bon amic colombià interessat a conèixer de primera mà la situació política. Home polititzat per tradició familiar (alguns membres de la seva nissaga ha ocupat alts càrrecs institucionals en aquell país) i de filiació liberal, simpatitza amb Catalunya i no veu malament les aspiracions independentistes. Després de tenir un seguit de converses amb persones de l’òrbita dels partidaris d’un estat català i d’assistir a un parell d’actes va poder fer-se una primera idea de l’estil polític de l’independentisme. El darrer dia de la seva estada vam anar a dinar plegats per fer una mena de balanç de la seva experiència d’aquells dies. Quan li vaig preguntar com veia als catalans, la seva resposta, amb aquell espanyol tan pulcre que tenen els colombians, va ser literalment aquesta: “ustedes son buena gente. Pero siendo buena gente nadie se ha independendizado de España. Se lo digo por nuestra experiencia histórica”.

 

Aquestes paraules miro de tenir-les presents a tota hora. Sobretot, perquè vénen d’aquells que han acumulat generacionalment un coneixement sobre la manera de fer dels espanyols. Sempre seran més encertades que les dels apòstols de mantenir la nòmina oficial del 155.
Comentaris
Carles Viñals Casado
Santiago: Aquest "estat mental" que demanes no s'inclou de fa temps en l'ADN català. Fa uns anys, en una tertúlia de13TV on hi eres present, li digueres a un militar espanyol retirat: "Cataluña se va". Ell et respongué taxatiu: "Cataluña no se va a ninguna parte" !!! I en recordar-li tú el nombre de pobles que s'independitzaren d'Espanya al llarg del segle XIX la seva resposta immediata fou: "Ellos lucharon." Ho recordes ? Una resposta que no he oblidat. Ens coneixen bé...
Carles Viñals Casado
L'estat mental que demanes sería el motor de totes les lluites possibles i imaginables, pacífiques en principi, violentes quan calgués. La seva mancança les impossibilita totes elles. Les ensulsiades del 10 i 27-O, la vergonya del 30-G, no poden explicar-se altrament, ni podem atribuir altra causa a l'espectacle indecent d'un Parlament esdevingut el nostre "Govern de Vichy", amb un tal Torrent en funcions de Petain. El militar, Santiago, tenía i tindrà raó... mentre nosaltres li la donem.
G
La violencia la fomentan ells per provocar-nos i així donar raó al seu relat violent. Moltes guerres avui día es batallen als mercats, camps de golf i oficines, no cal vessar sang. Som més de 2 milions de consumidors adults (més tots els xiquets), fem que els nostres diners "votin" per nosaltres cada día. La gent produeix els diners no pas els governs, siguem-ne conscients. Sinò volen escoltar la gent, ni aceptar el mandat de les urnes, deixem que els diners parlin per nosaltres. Money talks!
Pitxolí
Diu «Cal fer mal», sense concretar del tot quina mena de mal. Si es refereix al mal de la violènc. física agressiva (no la defensiva), que inclou la iniciativa de trets, bombes, cops... em sembla que s'equivoca. NO PERQUÈ NO HI TINGUEM DRET, sinó perquè tenim les de perdre. Espanya va renunciar a fer aquest tipus de «mal» per recuperar Gibraltar, després d'haver-lo aplicat diverses vegades (s. XVIII i XIX), amb molt mal resultat cada vegada. Crec que nosaltres hem de fer igual.
Carles Viñals Casado
El discurs pacifista -incruent- a ultrança és fals i el desmenteix la nostra incapacitat d'afrontar l'estat amb una lluita d'esperit i praxi gandhianes. No revel.la una superioritat moral sinó la por que ens paralitza, i espero que disminueixi aviat el nombre de catalans que se'l creuen. Perquè és aquest error interessat que ens ha privat reiteradament de la principal "estructura d'estat"; l'única sense la qual tota llibertat és il.lusòria: Un exèrcit. (Joan Sales, "Quaderns de l'exili.")
Ramon
Quan Espanya té qualsevol conflicte amb qui sigui i per la raó que sigui, jo em poso automàticament a favor de l'altre costat i després si de cas ja em preocupo de cercar els arguments per defensar-ho. I si no n'hi ha o no els trobo és igual. Però això des de sempre, eh? Temps era temps els progres també ho feien però aquests només era perquè no manaven els seus.
@Ramon
No hace falta que lo expliques, ya se ve que la lógica no es lo tuyo. Dicho sea sin ánimo de ofender.
Narcís ( si fem allò dit pel colombià .. la mare morta, enterrada i llur botxí .. tan ample àdhuc seguint-la robant després d'assassinada .. fossin diners de la mútua per al funeral! ) ( allò sobrer és aquest menyspreu/ desdeny sinó odi a nostres representants ja prou mortificats!)
La pregunta és : davant un fill: què pot fer una mare maltractada, robada ( i si no es deixa, estomacada fins deixar-s'hi ) i blasmada ( cercant fatxenderia exterior ) .. si no té suport extern ? PD : iniciatives, idees i disposició per a materialitzar-les .. no n'he vist cap al text !
david
Jo crec que l'amic colombià tenia tota la raó. La frase del final de l'article és molt bona i verídica. Jo crec que la independència és una utopia precisament pels motius explicats. Els fets del darrer any ho confirmen al 100 %. No hi ha mentalitat combativa (a banda de Cup, Cdr's i 4 més). Motius ?..... la gent no es vol complicar la vida, de moment el nivell de vida aquí és prou bó, no hi ha prou sentiment de país, hi ha massa por, vés a saber ...... .../....
david
.../.... En general , la gent de l'ANC em cau bé i hi tinc simpatia però com.a organització que pretén la independència d' un país són un fracàs. Les estratègies proposades són pròpies d'un club de tietes. El mateix es podria dir de ERC i PdeCat. En definitiva, el colombià tenia raó. I els espanyols i qui sigui de fora d aquí ho veu ràpidament, saben que som inofensius.
Marc
Fer mal sí, mal econòmicament. Això és el que fa mal! Jo tinc un amic xilè que em ve a dir el mateix que el teu amic colombià. Passa que la Història avança, i no som al segle XIX. L'estat espanyol estaria encantat que agaféssim armes, llavors tindrien una coartada que ara no tenen enfront del món. Aquesta lluita la guanyarem amb intel·ligència, només amb rauxa i en el segle XXI, no fructificaria. Cal una rauxa assenyada, això sí. Potser sí arribarà un moment que caldrà tornar-s'hi.
G
En referencia a l'exemple del primer comentari: "ellos lucharon" la meva resposta hauges estat: nosaltres també! Deixem d'actuar com a victimes! Jo, fà uns anys parlant de Catalunya i Espanya amb un jueu als Estats Units la seva resposta final fou: "At least you fought them". Una resposta que no hem d'oblidar.
Apalancat
Però quin carallot és aquest?
Ona
Totalment d’acord amb la tesi de l’article.
Jordi (Català i Suís)
Exemples del mal que els Catalans poden fer als Espanyols: 1-Rebuig total i sistemàtic a usar llur llengua d'Ocupants i Colons. Us ho imagineu ? 2-Rebuig a pagar-los els impostos 3-Rebuig a llegir-los llibres, diaris i revistes, a escoltar llurs ràdios, veure llurs tvs i ... llurs films si no són doblats al català. Buit total als Espanyols. Tot pacífic però d'una potència demolidora tan gran que l'Ocupant reaccionarà amb una violència també demolidora.
Es pot cambiar de xip en una semana
només cal veure la llum. I la gent no ha fallat.
Josep
Treure els diners dels bancs en la mesura posible. Son bancs espaÑols. EspaÑa només ens vol per els diners. Treure els diners dels bancs es una autentica revolució... i no perdem rés per tindre els calers a les nostres butxaques i pagar el que sigui posible en metàlic. Dit d´una altre manera: Si hi hagues república i una banca de la república catalna, no hi possariam els diners per fer païs?? *Ahí lo dejo...*
vendetta
control de territori, control economic, control de infraestructuras, y despres parar el pais 100000 a la junkera y tb a totes las entrades de catalunya ports, aeroports, trens, etc etcetc
jo
En relacio a l´ evident manca de mentalitat combativa, pregunto : Quanta gent que va a les manis indepes te encara compte a Caixabank o Banc de Sabadell? ... Quants encara compren joies dels Tous ?.... Quanta gent s ´ en va encara de vacances a Espanya? .... Quants miren els seus canals de tv ? .... Quants miren la procedencia dels productes que compren al supermercat ? ...
JLM
Jo he canviat de banc, de companyia de gas, de telèfon( de companyia elèctrica no puc). No em faria res suportar el perill de no ingeressar l'IRPF a la hisenda dels lladres espanyols, el que no vull ser és fer-ho si he de ser l'únic babau que se la juga. Puc fer una vaga d'un mes si convé(més no), col.lapsar l'autopista o el que em diguin, amar a totes les manis i pagar diverses quotes. Ah, i procuro millorar sempre el meu català, però em fa l'efecte que tot això ho fem tres o quatre micos.
a carcajadas
Os teneis en un concpeto demasiado elevado de vosotros mismos y subestimais a España y a los españoles. En estos momentos el independentismo está negociando su rendición, porque o es rendición o es aniquilación, y os venderán un nuevo estatut como si fuera una Constitución. Posteriormente, en unos pocos meses, el palo que el TJUE le dará al tribunal regional aleman por excederse en sus competencias será histórico, y Puigdemont quedará en el limbo, donde ya está. Tiempo al tiempo y lo veréis.
david
Plantear boicots comerciales es de pueblerinos que no comprenden que todo está conectado. Iros con el tractor a contar ovejas, vivis en la prehistoria.
Marta de Sabadell
Val més un llaç groc menys i retirar un compte d'una espanyola més. Això si q els fa mal !!! Visca Catalunya lliure !!!
Ramon
Més amunt n'hi ha un que escriu que nosaltres subestimem Espanya i els espanyols. Impossible. No es pot.
Ramon
En el cas de Melilia i Sebta, jo defenso aferrissadament la descolonització així com la integritat i la continuïtat territorials. En el cas de Gibraltar, en canvi, defenso la legalitat i els tractats vigents. Incoherència? Doncs la mateixa que els espanyols en fer el contrari en tots dos casos. Per cert, ja haureu vist que escric Melilia i Sebta. I Gibraltar ho escric així perquè no es pot fer de cap altra manera però ho pronuncio sempre en anglès, of course.
Francesc
El PSOE sense el suport dels partits indepes cau. Anem a eleccions ja preparats per reivindicar (altra cop) la república catalana i fer-la efectiva. Abans que acabi l'any. Europe wake up!!!
Som o no som una nació?
Perquè no ho sembla: Efetivament, els catalans som inofensius, i uns carallots, que si ens parlen en castellà, oblidem la nostra llengua....Això no ho fa cap nació!!
PItxolí (2)
Un pot tenir tota la raó, tota la justificació, del món per a fer una cosa i, al mateix temps, un es pot comportar estúpidament. Si recorrem a la violència activa i agressiva i no podem guanyar de cap manera, som estúpids. Perquè pensar que iniciat el merder vindrà «Europa» a arreglar-ho és d'il·lusos. I si vingués algú a ajudar-nos, segur que s'ho cobraria ben bé. Com, p. ex., els EUA quan van ajudar Cuba a independitzar-se d'Espanya.
Quim
El problema no és que no hi hagi esperit de combat o "estat mental de guerra"... el que heu d'entendre i acceptar és, senzillament, que la majoria de catalans no volen la independència perquè también se senten espanyols, con se'n han sentit els catalans durant segles.
Disfrutando del show
En plena guerra comercial con EEUU, con tensiones nacionalistas en otras partes de Europa, con las presiones migratorias fomentadas por nuestros enemigos que amenazan la integridad europea, con Rusia haciendo cuña para partir la UE, con el Brexit...con este escenario pensar que el mundo va a estar pendiente de Cataluña es sinceramente penoso, es de una pobreza intelectual pasmosa. El poco poder que tiene Cataluña lo tiene por ser España. Ni vosotros sois tan guapos ni nosotros somos tan feos.
Si no hay ovarios ni de quitar la bandera española de la Generalitat, de que vais yendo de malotes? Quien de vosotros, burguesitos, va a ser el primero en arriesgar libertad y patrimonio? No lo haréis por una sencilla razón: no estais oprimidos y vivis como Dios. Solo sois gente cantando cancioncitas y colgando lazos en sus ratos libres. ¿Es todo lo que tenéis contra un estado fascista y genocida? ¿España es genocida y quiere exterminaros pero os vais de vacaciones?
En aquest pais sempre s’ha lluitar per la llibertat.
Germanies, 1640, 1714, 1936 i avui, i els que em deixo entre mig. De fet hi hagut un alçament cada 25 o 50 anys. Que no us ho facin creure que no em lluitat per la nostra llibertat i la nostra dignitat. O es que aixó no ho ensenyen a les escoles?
Ai David, paséate por los pueblos catalanes
i después por los españoles y date cuenta que estàs describiendo la única realidad que conoces, la tuya. En nuestro país a los agricultores i gente que trabaja en el campo, se les respeta y se les ve como iguales, como una parte integral de nuestra sociedad, no como una casta aparte que parece ser como seles ve en España. Aquí los dueños saludan en el bar a los trabajadores que tienen, comparten comidas y no van de señoritos y trabajan como el que más.
Bonny blue
Que fotut té que ser tindre per nom Santiago patró dEspanya ????????????????????el karmaaaaaaa
Miquel
Estáis sonados. Estáis provocando que durante los próximos 25 años nuestro PIB se derrumbe y las inversiones nacionales y extranjeras se vayan. Por no hablar del estado de excepción... Estáis muy mal, a ver si cambiáis ya el chip.
Jonny
El "pruches" va començar tancant el canal de tv internacional, quant amb la nostra pasta Arago, Galicia, Andalusia mai l'han tancat, i acabara amb les rates pujolistes de madrid resucitant el xapero i la puteta que duen dins jugant a fer bullir l'olla espanyola amb el joc de la puta i la ramoneta i el "si a todo". Son tant previsibles com una peli occidental q ara nomes veient el titol ja saps com acaba. Per cert la millor arma q tenim es l'economica pero ni pel cap els passa de fer-la servir.
Josep
Podem començar per atacar l'ibex 35. Aquí hi ha algunes directrius: http://adeuibex35.cat/ca/
Isidoro
Sin acritud algunalguna, estáis como "cencerros", y éste gran Santiago (ha de joder mucho llevar el nombre del Patrón de España), es un irreponsable que debería hacérselo mirar, es muy grave, lo que está diciendo, incitando a la lucha armada (me suena mucho, Otegui quizás) siempre claro desde su posición, viviendo de escribir y decir idioteces a costa de los "pepes" y las "marías" ... eres el puro ejemplo del Tractoriano "analfabeto funcional" convertido en garrapata viviendo del prójimo.
José
Santiago piensa que unos de los primeros en sufrí mal serás tú El problema no lo tenéis en Madrid ni en el resto de España el problema lo tenéis aquí en Catalunya, más de la mitad de Catalanes estamos orgullosos de ser Españoles no permiremos que mediante la ilegalidad se nos convierta en extranjeros en nuestro país antes iremos al enfrentamiento civil
Nuria de Mexic
El colombiá de la historia es una excepció, en general el "llatinoamericans" son admiradors d´Espanya. A Mexic es dificil que un mexicá entengui els drets dels catalans (no tinc espai per explicar-ho). Trist pero real. En canvi els fill de l´exili catalá sempre hem pensat com Heribert Barrera, perqué? Perque vivim fora i tenim una distancia emocional amb Espanya que la majoria dels catalans de Catalunya no teniu. No oblideu que Barrera va ser un exiliat.
paseando por los pueblos catalanes
Yo soy catalan, ya me he pateado todos los pueblos catalanes y lo que estas diciendo es MENTIRA. En Cataluña se trata al payes como en todas partes, y los jefes se portan con los trabajadores como en todas partes. Algunos muy bien, otros muy mal y otros ni bien ni mal. Que clase de fantasia tienes en la cabeza? Tu eres catalan? No tienes ni idea de lo que es Cataluña, te crees catalan porque tuviste la suerte de nacer aquí, pero es obvio que no conoces no conoces nuestra realidad.

envia el comentari