L’Apartheid ets tu

"Soraya faria bé de demanar excuses i de recordar que l’Apartheid va ser sempre un sistema dels poderosos per dominar els febles"

L’altre dia Soraya Sáenz de Santamaría, candidata a presidir el PP i imagino que algun dia a presidir el govern espanyol, afirmava sense cap rubor que a Catalunya es vivia una situació d’Apartheid. Vaig haver de sentir-ho més d’un cop per descobrir que sí, que havia dit aquell disbarat.

 

Tot i que els darrers temps és Barcelona el que centra el meu dia a dia i han quedat lluny els enfrontaments que manteníem al Congrés dels Diputats amb Soraya, Rajoy i companyia, permeteu-me que avui respongui a la que durant 7 anys ha estat vicepresidenta de Rajoy i que encapçalava la suposada operació diàleg.

 

Jo vaig tenir la dubtosa sort de viure els darrers anys de l’Apartheid a Sud-àfrica. Des de l’any 1985 i fins el 1993 vaig anar-hi en diverses ocasions i en llargues estades, exercint de corresponsal per diversos mitjans i treballant en el camp dels estudis africans. Acabaria elaborant una tesi doctoral sobre Nelson Mandela i el seu partit, el Congrés Nacional Africà. Fruit d’aquests contactes, recomanaria  no frivolitzar amb l’Apartheid, un sistema de discriminació racial perfectament legalitzat i institucional.

 

Sáenz de Santamaría s’ha de disculpar per la comparació. Perquè si hi ha alguna similitud entre l’apartheid i la situació de Catalunya, s’ha de situar més aviat en les polítiques del govern del que ella ha format part. Hem tingut un govern que ha decidit que no voti una part important de la població, que s’empri la brutalitat policial, que s’aplaudeixi l’existència de presos polítics, tot afinant fiscals, que es decapitin partits democràtcs i que calia s’ataquin sistemàticament les llibertats d’un poble.

 

Per sort, el que molts recordem de l’apartheid és la figura de Nelson Mandela, aquell pres que va sacrificar-se per superar la divisió, que va ser símbol de llibertat i que ha traspassat fronteres per convertir la seva causa en una lluita universal. Aquest dimecres 18 de juliol fa 100 anys del seu naixement, Homenatgem a Mandela i parlem de la seva lluita per la llibertat i abandonem discursos d’odi, frívols i oportunistes.

 

Soraya faria bé de demanar excuses i de recordar que l’Apartheid va ser sempre un sistema dels poderosos per dominar els febles. I que els que s’hi van enfrontar, després de grans penalitats i sacrificis, van guanyar. Perquè lluitaven per una causa justa.
Comentaris
Jordi Estelada
Com sempre, ells tenen total llicència per dir qualsevol barbaritat o estracanada, i el més bo de tot és que no passa res; en canvi, pobrets de nosaltres, si algú de la nostra banda s'atreveix mínimament a insinuar alguna coseta que pugui ser un pèl fora de to, aleshores ens munten un pollastre de cal déu i l'acarnissament mediàtic és monumental.
Ens podem seguir enfocan amb els veteidile dels espanyols
o podem renovar la política catalana amb primaries que es el que ens portarà a jugar el nostre joc i no el que ells volen que juguem. Si vol viure de la política ha d’aportar hi valor afegit, aixó vol dir excelencia i no la mediocritat del pijoprogisme 2.0.
Giny
Uy Alfred, que elegant i mesurat ets en el teu article amb un personatge com la SSS, jo crec que amb la maldat amb que diu aquestes necetats hauria de poder ser denunciada per un delicte d’odi. Veient el que els han fet als pobres professors dels instituts, aquesta cínica i provocadora en li-qui-da-ció ja hauria d’estar processada.
Jaume Albalá
Se puede aplicar la máxima de: "Cree el ladrón que todos son de su condición". Los herederos del franquismo nos acusan de nazis. Desde el Palco del Bernabeu, protagonistas del déficit fiscal del 8%, nos acusan de insolidarios. Nos acusan de discriminar la mitad de CAT cuando "ellos" con sus porras discriminan toda CAT.
Doncs no Bosch, t'equivoques
L'apartheid va ser el sistema de segregació racial "perfectament legalitzat i institucional" a Sud-àfrica i Namíbia. El seu propòsit era conservar el poder per la minoria blanca que en altres condicions hauria perdut la seva posició de privilegi, com així va passar. No tot sistema de dominació és apartheid. O és que tu, Bosch et sents discriminat perquè ets negre i la família Pujol és blanca?.
No m’heu publicar el comentari
si es vol viure de la politica i has de posar valor afegit, treballar per la gent, no pel teu partit.
Narcís ( són la vergonya de país veí .. cap espanyol de bé mereix aquesta mena de manaies ! )
Com un tipus pot ser vicepresidenta .. responsable d'espionatge .. i jo què sé ni m'importa .. amb un intel·lecte així ( ja no dic pas ànima ! ) ? PD : verament són altre món !

envia el comentari