Contra la diversitat

"El projecte polític de Cs no és altre que l’eliminació de la diversitat existent a l’interior de l’estat espanyol. Posats a fer, seria més pràctic que ens expulsessin d’Espanya"

Segurament perquè l’edat de la majoria dels seus dirigents els allunya del període de la transició política a l’estat espanyol, per a passar del franquisme al que tenim ara, Cs defensa unes posicions que no tenen res a veure amb allò que alguns anomenen “l’esperit de la transició”. Un dels aspectes clau d’aquell període partia de la constatació i la consciència que el franquisme havia maltractat, perseguit i prohibit la llengua, la cultura i la identitat política de les nacions catalana, basca i, més a distància, gallega. Per això, sabien que un marc constitucional que ignorés aquesta realitat plural  i viva i que no la incorporés a la futura legalitat podria tenir problemes d’acceptació. Òbviament, la constitució espanyola no va admetre el dret a l’autodeterminació, dret que només va rebre el vot favorable d’Heribert Barrera, Josep Pau, Patxi Letamendia i un diputat de la UCD que es va equivocar en votar. És cert que establia la integritat territorial de l’estat i parlava només d’una sola nació, l’espanyola, però es permetia la novetat -insòlita en la tradició constitucionalista espanyola- no sols de preveure l’oficialitat d’altres llengües a més del castellà, sinó que es referia a l’existència de nacionalitats, a les quals diferenciava de les simples regions administratives. Evidentment, ara ens trobem ja en un altre estadi de la nostra història nacional, però sempre he cregut que, al llarg de tots aquests anys anteriors als d’ara, ha estat un error per part nostra menystenir les enormes potencialitats polítiques que tenia un ús intel·ligent de la consideració constitucional de nacionalitat, sobretot en la nostra acció internacional, on no s’estableix cap distinció real entre les nocions de nació i la de nacionalitat.

 

Dit en termes del segle XVI, davant el canvi profund que es produí a tot Europa, no sols a nivell religiós, amb la Reforma, Cs encapçala la Contrareforma. Mena una batalla diària, als parlaments, als mitjans de comunicació, als mítings, al carrer, contra aquell modestíssim però significatiu espai de reconeixement de la diversitat que introduïa la constitució. L’ofensiva que duu a terme contra la llengua catalana, arreu dels Països Catalans, es fa no sols des del supremacisme lingüístic discriminatori que la mateixa constitució empara, amb el coneixement obligatori de castellà per a tots els ciutadans, sinó, també, des del menyspreu absolut per la llengua catalana, un idioma que els produeix urticària i que utilitzen tan poc com poden, com si tinguessin una llosa a la boca que els impedís d’articular paraules en aquest idioma. L’arrogància amb què s’expressen en castellà al Parlament de Catalunya, sabent que els diputats que vulguin  intervenir en català al Congrés de diputats no podran fer-ho, seran amonestats per la presidència i els serà retirat l’ús de la paraula, fa pensar que algun vers dels Segadors devia pensar en ells, avant la lettre: “aquesta gent, tan ufana i tan superba”.


Va en la mateixa direcció aquest intent d’apujar el llindar del percentatge exigit per obtenir representació a les corts espanyoles, que, en cas d’acceptar-se, reduiria la presència a les cambres espanyoles a només tres forces polítiques: PP, PSOE i Cs. D’aquesta manera, serien impensables governs com els que tenim als Països Catalans o a Vitòria i Pamplona, però també a l’Aragó, les Canàries o a Cantàbria i, en altres moments, a Galícia. Per a Cs, doncs, l’única Espanya possible és integrada només per espanyols i representada per partits espanyols, que és l’únic que veuen quan miren el seu voltant. Per això sorprèn aquest anunci de possible aliança electoral amb el partit de Macron, ja que seria molt més coherent que, tenint en compte que Turquia fixa un llindar del 10% per accedir al parlament, amb la intenció d’impedir-hi la presència dels kurds, és amb el partit d’Erdogan amb qui Cs hauria de fer coalició electoral. Clar que, el fet que Turquia encara no sigui a la UE, potser representa alguna dificultat operativa. El projecte polític de Cs, doncs, no és altre que l’eliminació de la diversitat existent a l’interior de l’estat espanyol. Volen eliminar la diversitat i expulsar la diferència de les corts espanyoles. Posats a fer, trobo que seria més pràctic que, directament, ens expulsessin d’Espanya. I, sense que serveixi de precedent, crec que no seríem pocs els que hi estaríem totalment d’acord.
Comentaris
Moltas grasias Carot
Dons, fins i tot que siguis xarnegu, dons a lluitat mol, dons, pal popla catalá, dons grasias Carot da par dals cataláns, dons
Jordi (Català i Suís)
CS va nàixer a CAT a l'entorn dels Colons Espanyols que més odien els Catalans. Hauríem d'oblidar-nos de parlar "d'atacs a la llengua catalana" i parlar de la realitat: "agressions contra els Catalans que simplement utilitzen llur única llengua nacional". L'article molt fi i intel.ligent encara té allò que ens manté 314 anys després sota el jou dels Espanyols: pensem en clau espanyola. Diversitat ? I un rave? No em feu riure! Quantes voltes els Catalans han estat humiliats per parlar català?
Jordi (Català i Suís)
Per què els Catalans no fan servir llur arma fatal: no parlar espanyol, no contestar quan et parlen espanyol, ignorar els Colons i Ocupants inclosos llurs diputats al Parlament ? Rebutjar sempre utilitzar la llengua dels Ocupants imposada als Catalans per l'Ocupació Militar Espanyola i el terror. Què faran els Espanyols ? Us fotran d'hòsties segurament. Són una Nació primitiva - el cul d'Europa que em deia una veneçolana haguent viscut molts anys a diversos països europeus.
entranyable
Totalment d'acord, Josep Lluís, aquesta colla de "planetaris i atresmedians" s'han inventat per fer la guitza al sentit comú, ni seny ni rauxa, directament imposició d'una uniformitat anorreadora. La seva sobreactuació en el parlament de Catalunya els retrata.
De res
Dirigit a Moltas grasias....Si vols fer riure, no tens gracia. Tampoc fas plorar. El que fas es...pena.
Narcís ( Catalunya, tant de bo, PPCC, només cerca ' ser ' i res més ; les iniciatives de barriada contra nostra no farà ens hi posem a sa baixesa .. ja els hi agradaria !
Aquest estat o país veí té/ tindrà munt de persones honestes, nobles, respectables, honorables així comprensives àdhuc empàtiques amb Catalunya, però són minoria, ço és, mai per mai manaran llur país ! Conclusió : majoria són vergonya de qualsevulla societat ! PD : com menys hom parli d'aquest nyap patrocinat per .. força millor !
Jordi (Català i Suís)
Com escrivia no fa pas gaire l'Astrib Bierge "el pla és esperar Espanya". O sigui no fer res i qui dia passa any empeny. El conflicte català ha desaparegut dels mitjans internacionals. Teniu presos, exiliats, agressions espanyoles, etc i fins i tot un nou govern amb el President que anirà a parlar amb el Repressor Espanyol. Al.lucinant ! És tan difícil de comprendre com hom pot restar a casa sense fer res amb una repressió pròpia de les Dictadures. Només llacets grocs. Uaaaauuuuuuu!!!!!
federalista
tu segurament jordi suis, faries alguna cosa mes grossa, oi malparit, que ets un terrorista, odias espanya i els espanyols, be molt facil no vingas mai mes a espanya, i et quedas a la xabola de merda en mig de la amazonia, on deus viure, amb indis, rates, traficants contrabandistes i gentola com tu, terrorista de m, ho has entes o et faig un croquis jordi suis.
Ganxet
Senyor federalista o millor nacionalista espanyol de merda o racista directament. Tu no arribes als indis, a qui compares amb rates, ni a la sola de la sandàlia.
Jordi (Català i Suís)
El tal federalista hauria d'ésser filtrat no només pels insults. Ho hauria d'ésser per analfabet en la llengua catalana. Però el seu comentari reflecteix bé el tarannà dels nostres Pieds Noirs i dels nostres Ocupants Espanyols.
Jordi (Català i Suís)
Per comprendre una miqueta el Brasil només cal llegir el vergonyós article de la brasilera Taíza Brito a Vilaweb i saber que menteix vergonyosament. Encara que sigui per omissió d'informacions clau. I això és el que arriba als lectors catalans. https://blocs.mesvilaweb.cat/laforastera/2018/07/08/xoc-de-trens-judicial-al-brasil-per-lalliberament-de-lula/
federalista
tu pallasso de M, vas a dir qui ha de ser filtrat o no, un consell, queda't a a la amazonia i no vingas a catalunya, i menyas a molins de rei, perque si et veig o se qui ets, tindras problemes i te aniras rapid a la teua xabola,alli que et posin herbas dels pals que hauras rebut es un consell nomes jordi suis un consell.
Ramon
Mol bona visió dons i mol bo analisis, en Carot, dons i tot que siguis xarnegu, dons a vagadas semblas catala da vrits. Grasias Carot
Jordiyambo (Sudanès del Sud i catalanet)
Hakuna matata. Swajili destrusió massiva arma.
@Jordiyambo
... i ratafía per tothom, amén.

envia el comentari