Per què odieu els Jordis?

"Quin mecanisme s'activa dins d'un cervell perquè un home pegui una altra persona que està plantant llaços grocs al carrer?"

Em pregunto una cosa honestament, amb l'honesta voluntat que algú, honestament, em respongui. Quin mecanisme s'activa dins d'un cervell perquè un home pegui una altra persona que està plantant llaços grocs al carrer. Se'm fa difícil entendre aquesta mena d'impuls irrefrenable. Diria el mateix si es produïssin diversos casos de persones agredides per col·locar banderes espanyoles al carrer o per fer pintades amb la rojigualda. És a dir, no m'ho pregunto des d'una posició sectària sinó des del dubte honest. Igual que m'ho pregunto quan un grup de joves (i no tan joves) es peguen per qüestions relatives al futbol o a qualsevol altre esport prou massiu com per generar esclats d'apassionada violència. És una pregunta bàsica, senzilla, i que em fa pensar en l'odi com a únic detonant. Un odi tan intens i profund que fa, per exemple, que molta gent desitgi que persones a les que no coneix passin 30 anys tancats en una presó sense veure els seus fills per una raó aparentment injusta. És un odi treballat. Aprofundit a base d'un esforç conscient i constant. 

 

Ho torno a preguntar perquè, segurament, molts dels qui llegeixen això són persones absolutament normals que desitgen que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez passin trenta anys a la presó. És possible que aquestes persones normals siguin catalanes i, per tant, tenen informació de primera mà de qui són i què han fet, realment, els Jordis. Persones que han pogut llegir, escoltar i mirar mitjans d'informació de tot tipus i que, per tant, són conscients, encara que sigui subtilment, de l'aparent injustícia que suposa acusar aquest parell de rebel·lió. Malgrat tot això, aquesta gent normal vol que els tanquin. Que es fotin. M'encurioseix el perquè. De fet, m'encurioseix tant que m'agradaria saber d'on surt aquesta profunda convicció en la culpabilitat dels Jordis i aquesta intensa fal·lera perquè els tanquin per sempre. Ho pregunto amb total honestedat. Amb la voluntat d'entendre el mapa mental del país on visc. 

 

Per què? Segurament les respostes interpel·laran a estructures mentals que molts catalans assumim com intocables o com perfectes i justes. Ser nacionalista espanyol és absolutament legítim i, en moltes ocasions, hem simplificat l'amor per Espanya ridiculitzant-lo o associant-lo a ideologies feixistes o totalitàries. Sentir Espanya com a nació i marc ideològic ha estat una actitud mal vista per molts catalans. Ens n'hem rigut d'aquesta actitud i d'Espanya en general. Dels espanyols, de la bandera i de l'himne. Segurament, la concreció d'aquest menyspreu ha estat el procés d'independència que, en gran mesura, s'ha construït sobre la idea de que Espanya és odiosa. Imagino que aquesta manera d'analitzar la realitat haurà generat, en major o menor mesura, una quantitat enorme de rancúnia. Estem vivint moments on l'odi i la violència ens mengen en activitats i conductes quotidianes i, a sobre, una part dels catalans concreta aquest odi contra persones que estan patint condemnes de presó. Preguntem-nos per què i, sobre tot, què fem a partir d'ara.
Comentaris
partida 2014
El problema Oriol és que la concepció mateixa d'España no és nacional sinó imperial. És el concepte de la gran Castella i de tots els pobles que han estat sent assimilats per Castella per a definir una nova identitat on qui hi vulgui ser ha de ser castellana i qui no vulgui aquesta assimilació ha de ser destruït doncs entre en contradicció en la seva pròpia identitat. España només podrá ser nació quan hagi aconseguit l'assimilació o destrucció de tots els pobles d'Espanya.
El mecanisme del cervell
El que pega a un tipus que embruta l'entorn amb trossos grocs de bosses d'escombraries de plàstic està gairebé tan trasbalsat com la gossada que impedeix una conferència sobre el geni literari universal Miguel de Cervantes a una universitat pública. Potser menys.
XavierC
A "el mecanisme del cervell" No diguis xorrades subnormal
Pep Noguera
Resposta a la qüestió: catalanofòbia o autoodi.
Narcís ( a hores d'ara cal explicar res d'aquest estat, quan només escoltant munt de manaies de llurs partits, munt de mitjans de comunicació ?!, munt de comprats o estòmacs agraïts, munt d' abjuradors per caure bé fora, munt d’ingenus o ignorants . . tot cau pel seu propi pes?)
1. Sembla mentida l'autor cerqui l'existència d'aquests brètols, brètols covards i malvats, en la manera de ser, de fer, dels catalans ( quan, justament, se n'aprofiten del lluny que som de les animalades ! ) ! 2. Allò que hauria de preguntar-s'hi és " qui i què " són aquests subjectes, ço és, fills o familia de . . . i ingressos de tasques ( que de ben segur, no pas fumudes ! ) a . . . ! PD: de psicòpates ( complexes d'inferioritat, etc. ), d' envejosos, de gelosos o danyosos ..
Aureli
Aqui tenim una opinió, no respectable doncs insulta i menysprea a l´escriptor i es la viva demostració de la intoleráncia i manca d´arguments per defensar una idea. En aquest cas es el que he dit avans si hi ha ocasió suposo que aquesta ¨persona¨ arribaría a l´agressió que es el que están fent sempre desde el mateix costat amb tota l´impunitat i desde els mitjans de comunicació de la meseta resulta que els violents som els independentistes. Espero que algún día els hi caigui la cara de vergonya,
@XavierC
I tu m'ho preguntes?. La xorrada i el subnormal ets tu.
Perdona Oriol però crec qur t'has passat de frenada
He viscut molts anys a diferents països. Et diré que al 96 ja em va xocar l'enorme odi que ens tenien els espanyols a UK. Al 2004 varen fer a UK un anunci quan el.boicot al cava que dos bailadores flamencos havien acabat de ballar i rlla s' asseia bebia cervesa Cruz Campo i es netejava els peus amb cava. Al 2007 al meu marit en una multinacional americana a Irlanda va patir un 155 que ara ho entenem, per ser l'unic català, i eks altres tots del grup espanyol. No van parar gins destrossa r-lo.
Continuo
Fins destrossar-li com ens estan fent amb tot el que havia lluitatm i us diré que empreses com la Caixa, Tous etc callant. Van inventar-se que era racista, ek van denunciar a recursos humans duent que els catalans erem racistes etc. Uns fills de sa mare. I tu duus que ara hem estat massa durs? Ni et dic el.que penso perquè no m ho publicarieu. Una mica menys d'autocritica de lliri si us plau Oriol. I te'n podria explicar moltes de molt abans deo 2010. Prou ja de fuetejar-nos ostia. Son fascist
És fàcil d´explicar
Senzillament els catalans a Espanya som una minoria ètnica. i hi ha un odi contra els catalans claríssim. L´he vist per tota Espanya. Ens odien. Ras i curt. Un odi comparable al de l´odi contra els jueus a Alemania. Si poguessin ens exterminarien. L´espanyol (en realitat el castellà) no tolera identitats nacionals diferents dins del que consideren la seva propietat. Mai ens entendrem.
@És fàcil d´explicar - Per Cotarelo ser català no té res de ètnic
Entrevista a Cotarelo al Diari de Girona. P: Se'm fa curiosa aquesta primera persona que usa en parlar dels catalans. / Cotarelo: A mi em resulta curiós que diguin «ens agrada molt que algú de fora parli bé dels catalans». Però si visc aquí! Quan això, afortunadament, deixi de ser territori espanyol, seré un català més, igual que vostè. Li diré més: soc més català que tots els nascuts a Catalunya, perquè això no té cap mèrit, mentre que jo ho soc per pròpia elecció.
Narcís ( .. tv i premsa maldeien d’allò català! - cercant treball restaven bandejats tot veient on neixé i estudià !- buscant avenir-se només els hi clavaven mocs!- àdhuc ‘ maltractaven ‘ cònjuges paisans seus i fills!-anaven contra qui fos català o no pel sol fet de viure a Catalunya!)
A l'autor : no coneix gens ni mica espanya ( n'és obvi no hi ha crescut, no hi ha cercat treball, no hi ha viscut ) així no sap el pa que hi dóna ni els cops àdhuc no amagats que hi fumen, ço és, del 77 ençà i de bona font sé com : - rebien amb banderes espanyoles el Barça i com cantaven ' put. Barça, put. Catalunya ' així com Álvarez del Manzano i mateixa Aguirre el titllaven d'estranger ! - els hi sabia greu guanyés Melcior Mauri la ' vuelta a España ' ! - locutors-comentaristes de ràdio ..

envia el comentari